Hva er fordelene med refinansiering av gjeld?

Hva er fordelene med refinansiering av gjeld?

Espen Flaa Nilsen | 22. apr 2021

Hva er fordelene med refinansiering av gjeld?

Du blir ikke gjeldfri med et refinansieringslån, men du får en bedre økonomisk oversikt og lavere totale kostnader. Den nye økonomiske oversikten kan gi deg motivasjonen du behøver for å bli gjeldfri raskere.

I tillegg kan du spare tusenlapper på å bli kvitt unødvendige gebyrer og skyhøye renter gjennom å refinansiere dyre smålån.

Med andre ord vil du oppleve fordeler som:

 • Bedre kontroll og oversikt over personlig økonomi
 • Betalingsmotivasjon
 • Sparte penger gjennom lavere effektiv rente (eff rente)
 • Slippe økonomiske bekymringer
 • Bli Raskere gjeldfri
 • Bedre rentebetingelser

Ved å samle all gjelden får du kontroll over økonomien din. Ønsker du å få en oversikt over gjelden din?

Logg deg inn i gjeldsregisteret.com. Her finner du en oversikt over alle gjeldsposter og hvilken rente du har på disse. Med denne oversikten kan du enkelt finne totalsummen på ditt refinansieringslån.

Søk om refinansiering her

Mye kan ha endret seg siden den dagen du lånte penger, og det kan være flere måter å forbedre lånets vilkår på. Refinansiering av gjeld har en rekke potensielle fordeler:

Spare penger gjennom refinansiering

Den vanligste grunnen til å refinansiere er å redusere kostnader og gebyrer knyttet til lånet. For å klare dette må du refinansiere til et lån med lavere effektiv rente (eff rente) enn hva du betaler i dag. Senking av renten og bedre betingelser kan føre til store besparelser, spesielt hvis det er snakk om langsiktige lån med store beløp.

Lavere terminbeløp

Noen søker om refinansiering fordi de ønsker å senke sine faste månedlige utgifter. Resultatet er bedre oversikt over kontantstrømmen og mer penger i budsjettet til andre månedlige utgifter.

Lavere terminbeløp gir deg ikke bare mer rom i økonomien, men vil i de fleste tilfeller også føre til at gjelden kan nedbetales raskere.

Forkorte lånets løpetid

I stedet for å forlenge nedbetalingen, kan refinansiering gi deg et mer kortsiktig lån. Dette vil forkorte lånets løpetid slik at rentekostnadene blir lavere på sikt.

Dette kan selvfølgelig også gjøres ved å beholde ditt eksisterende lån og gjøre ekstra innbetalinger. Da beholder du fleksibilitet i økonomien som kanskje er nødvendig for å håndtere uforutsette utgifter eller sparing.

Samle lån

En annen vanlig begrunnelse for refinansiering av gjeld er målet om å samle smålån i et større lån. Hvis du har flere smålån, forbrukslån og kredittgjeld kan dette være aktuelt for deg.

Samlet sett kan du få en lavere rente på det nye lånet, fordi de fleste långivere er villigere til å sette en lavere rente jo større lånet er. Derfor lønner det seg alltid å ha et stort lån fremfor flere smålån.

Bedre oversikt og kontroll

Ved å samle lån får du bedre kontroll over utgiftene. Det er fort gjort å miste oversikten når man betaler ned på flere forskjellige lån parallelt, men ved å samle lånene i et nytt lån får man bare én faktura i måneden. Da er det enklere å følge med på betalinger og status på gjelden.

Søk om refinansiering her

Når bør jeg søke om refinansiering av gjeld?

De fleste tjener på å refinansiere gjelden fordi renten på lån varierer hele tiden. Sitter du på dyre lån uten sikkerhet bør du undersøke refinasieringsmulighetene dine med jevne mellomrom. Dette gjelder handlekontoer, smålån, forbrukslån, kredittkort, avbetaling, også videre.

Dersom du sitter på flere smålån og kreditter kan en refinasiering være særlig gunstig. Ved å samle alle lån i ett felles lån, kan du redusere renten og kutte alle doble gebyrer. Ikke bare får du et billigere lån totalt sett, du får også kun én faktura å forholde deg til.

Det kan også lønne seg å refinansiere selv for deg som kun har ett kredittkort. Har du brukt opp kredittrammen på kredittkortet, vil du ofte sitte igjen med en høy rente og dyre gebyrer. Har du ikke mulighet til å tilbakebetale alt med engang, kan det lønne seg å bytte ut kredittkortet med et nytt lån. Slik får du lavere rente og blir kvitt unødvendige kostnader.

Les mer: Refinansiering av kredittkort

For å søke om et refinansieringlån, må du først finne din foretrukne bank eller långiver. Når du sender inn en søknad, må du også oppgi opplysninger om din gjeld og inntekt. Dersom du får søknaden innvilget, vil banken eller långiveren ta seg av utbetalingen av de gamle lånene. Du vil sitte igjen med kun én faktura, bedre økonomisk oversikt og bedre rentebetingelser.

Hvor finner jeg det rimeligste lånet?

Søk gjennom en finansagent

Mange velger å søke gjennom en finansagent. En finansagent videresender søknaden din videre til alle sine samarbeidspartnere - helt kostnadsfritt og uforpliktet.

Etter kort tid vil du få svar på søknaden din. Her vil du bli presentert med det beste tilbudet for deg, basert på din økonomiske situasjon. Slik er du sikret et lån med gode vilkår.

Gjennom våre samarbeidspartnere kan du søke om refinansiering av gjeld fra 10 000 til 500 000 kroner uten sikkerhet. Søknaden blir sendt til 20 ulike banker og du mottar det beste tilbudet.

Les mer: Lån uten sikkerhet

Kan jeg refinansiere med betalingsanmerkning?

De aller fleste banker gir automatisk avslag dersom den som søker har betalingsanmerkning. Det finnes likevel noen som godtar anmerkninger, så lenge du som søker møter visse andre betingelser.

Har du betalingsanmerkning men eier en bolig som du kan stille som sikkerhet kan du omstartslån være et alternativ for refinansiering av gjeld.

Fordi bankene vurderer lånesøknadene individuelt, kan det lønne seg å ta kontakt med banken og forklare situasjonen. Betalingsanmerkninger har ofte påvirkning på om søknaden blir innvilget eller ikke.

Husk at betalingsanmerkningen blir slettet så fort saken er betalt i sin helhet - så det kan være lurt å betale disse før du søker lån. Betalingsanmerkninger blir også slettet når saken er fire år eller eldre.

Kan jeg tape på refinansiering av gjeld?

Refinansiering av gjeld gjennomføres bare hvis man oppnår bedre betingelser enn hva man har på sitt nåværende lån. Du har derfor ingenting å tape på å refinansiere gjeld - får du ikke et tilbud som er bedre enn ditt eksisterende lån, er det bare å takke nei.

Derimot er noen tilbud bedre enn andre. Derfor er det viktig å sammenligne ulike tilbud på refinansieringslån før man takker ja til noe. Dette kan du få profesjonell hjelp til av en finansagent.

Samle alle dine lån under ett lån

Har du mistet oversikt over økonomien og synes det er vanskelig å prioritere månedlige utgifter, kan refinansiering være veien å gå. Finn motivasjon til å bli gjeldfri raskere og spar penger ved å samle alle dine lån under et refinansieringslån.

Å refinansiere lån og kreditter kan gi mange økonomiske fordeler, blant annet kan du få bedre oversikt over egen økonomi. Mange sliter med å følge et budsjett fordi de gjerne har for mange ulike regninger og utgiftsposter å forholde seg til.

Ved å samle smålån og andre lån, får du kun en faktura i måneden å tenke på. Det betyr at hvis du tidligere hadde en handlekonto, et kredittkort og et forbrukslån å betale på, vil du med et refinansieringslån kun ha dette lånet å tenke på.

I tillegg kommer refinansieringslånet med en nedbetalingstid på maks fem år (med noen unntak). Dette innebærer at du potensielt sett kan være gjeldfri innen da, samt ha spart tusenlapper.

Refinansiering av flere forbrukslån

Å refinansiere forbrukslån kan være lønnsomt.

Å refinansiere forbrukslån kan være lønnsomt.

En stor fordel med refinansiering av gjeld er at man kan samle flere ulike gjeldsavtaler i det samme lånet. Dette er spesielt aktuelt når man har flere forbrukslån, negativ saldo på kredittkortet eller har handlet på avbetaling. Hver av disse låneavtalene har kostnader knyttet til seg, og ved å samle lånene i ett og samme lån kan man kvitte seg med alle unødvendige kostnader.

Slike kostnader kan for eksempel være flere sett med termingebyr og fakturagebyr, samt ulike rentesatser på hvert lån.

Ved å samle smålån og annen gjeld kan du også senke renten på gjelden totalt sett. De fleste banker og långivere gir en lavere rente jo høyere lånet er, og derfor lønner det seg å ha et stort lån i stedet for mange små.

Bedre oversikt og kontroll over økonomien

Å havne i en vanskelig økonomisk situasjon kan skje den beste. Kanskje hadde du god kontroll på nedbetalingen av andre lån, helt til kjøleskapet plutselig en dag sa takk og farvel. Eller kanskje du fikk en kjempestor regning fra tannlegen som du ikke hadde regnet med, samtidig som bilen måtte på service.

Ved å refinansiere kan du ta tilbake oversikt og kontroll. Klarer du å senke de faste utgiftene dine, har du rom for å betale uforutsette utgifter som disse. Du kan også velge å spare de ekstra kronene, eller nedbetale lånet fortere og bli gjeldsfri raskere enn planlagt.

Søke om refinansiering

Det er ikke vanskelig å søke om refinansiering. Søknaden sendes vanligvis elektronisk, og du mottar svar i løpet av noen timer.

Du kan søke refinansiering med eller uten sikkerhet. Søker du lån med sikkerhet i bolig kan du forvente en enda lavere rente, fordi du blir en mer attraktiv lånekunde. Har du ingenting å tilby som sikkerhet er ikke det noen hindring for å refinansiere, men du kan heller ikke forvente bankens laveste rente.

Få innvilget lånet

Refinansiering av forbrukslån er vanligvis uproblematisk. Alt du trenger å gjøre for å få innvilget søknaden er å oppfylle bankens formelle krav, samt skrive under på at pengene skal gå til refinansiering.

Den aktuelle banken tar seg av jobben med å nedbetale de gamle lånene dine. Deretter starter nedbetalingen av det nye refinansieringslånet ditt, hvor hele din samlede gjeld nå befinner seg.

Dette må du vite om renter

Renter er kostnaden for å låne penger, og blir vanligvis oppgitt som prosent per år av det utestående lånebeløpet. Dersom du låner penger av en bank eller långiver, må du betale for å benytte deg av denne tjenesten. I motsatt fall: Dersom du setter inn penger på en bankkonto, er det banken som betaler deg renter for at du oppbevarer penger hos dem.

Nominell og effektiv rente

Det er to rentebegrep som det er viktig å vite noe om:

 • Nominell rente (nom rente)
 • Effektiv rente (eff rente)

Nominell rente er lånets grunnkostnad, og styres delvis av markedspris og delvis av långivers interne reglement. Den effektive renten omfatter nominell rente, i tillegg til alle andre kostnader som følger med lånet. Dette kan for eksempel være faktura- og termingebyr. Hvis du vil vite hva lånet faktisk kommer til å koste, må du derfor se på effektiv rente.

Søke om lån hos en låneagent

Hvis du er ute etter det absolutt beste tilbudet om refinansiering, bør du søke om refinansiering av gjeld via en låneagent. Dette er en finansiell aktør som arbeider med å sammenligne lån på vegne av kunder, med mål om å finne de beste og billigste avtalene om lån. Med andre ord hjelper de deg med å sammenligne tilbud fra bankene som tilbyud refinansiering. Din søknad blir sendt og vurdert hos flere banker.

Slik fungerer det:

 • Søk om refinansiering på låneagentens hjemmesider
 • Låneagenten videresender søknaden til et knippe forskjellige banker og långivere
 • Långiverne sender sine tilbud i retur og låneagenten sammenligner disse
 • Låneagenten presenterer det aller beste tilbudet for kunden

Hele prosessen er overstått i løpet av kort tid. Som kunde står du fritt til å takke ja eller nei til tilbudet, og du betaler ingenting for å bruke tjenestene til en låneagent. Du kan få bedre kontroll over din når du tar opp et nytt lån hvor du samler flere lån eller dyr gjeld.

Send inn en uforpliktende søknad om refinansiering av gjeld i dag!

Spørsmål og svar

Hva er refinansiering?

Refinansiering innebærer å ta opp et nytt lån for å betale ut eksisterende gjeld. Målet er å få lavere rente på lånet, og dermed også et billigere lån totalt sett. Refinansiering er spesielt gunstig for deg med flere lån og kreditter, da du kan samle alle disse under ett lån.

Hvilke lån kan jeg refinansiere?

Du kan refinansiere alle typer lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån, smålån, kjøp på avbetaling og kreditter.

Hvordan søker jeg refinansiering?

Du sender inn en søknad digitalt. Huk av for at du ønsker refinansiering og oppgi nødvendige opplysninger om gjelden du skal refinansiere, som lånesum og långiver.

Finansagenten eller lånemegleren sender søknaden din videre til sine samarbeidsbanker som tilbyr refinansiering og du mottar det beste tilbudet i retur. Dersom du takker ja til et lånetilbud går kundeforholdet videre til banken du takket ja til. Banken tar seg av utbetalingen av de gamle lånene - og du sitter igjen med kun én faktura.

Hva er nominell rente?

Den nominelle renten er grunnrenten på lånet. Denne baseres på den nasjonale styringsrenten, men bankene bestemmer selv sin grunnrente.

Hva er effektiv rente?

Den effektive renten er den nominelle renten pluss alle gebyrer og kostnader knyttet til lånet. Det er med andre ord denne renten som viser deg de faktiske månedskostnadene. Dersom du skal sammenligne lånetilbud, er det denne renten du bør se på.

Hva er en finansagent?

En finansagent formidler lån på vegne av banken og fungerer slik som et bindeledd mellom bank og kunde. Selv om finansagenten jobber på vegne av banken, er de også til stor fordel for deg som ønsker å refinansiere. Når du sender inn en søknad til en finansagent, sender de denne videre til samtlige av sine samarbeidsbanker. Dette sparer deg for tid og du får det beste tilbudet blant flere banker.

Hva er betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er en registrering i kredittopplysningsregisteret om at en person har en ubetalt fordring mot seg. Dette kan skyldes manglende betaling etter en inkassosak, forliksdom, utlegg, lønnstrekk eller konkurs. Betalingsanmerkninger svekker kredittverdigheten og gjør det vanskeligere å få innvilget lån.

Så snart kravet er nedbetalt i sin helhet, slettes betalingsanmerkningen. Det kan derfor være lurt å betale eventuelle anmerkninger før du søker om lån.

Hvor mye kan jeg låne?

Hos de fleste banken kan du refinansiere fra 10 000 til 500 000 kroner uten sikkerhet.

Hvor lang nedbetalingstid har lånet?

De fleste banker tilbyr nedbetalingstid opptil 15 år, avhengig av banken du får lån hos. Du kan når som helst betale inn ekstra eller betale ut lånet i sin helhet, uten ekstra omkostninger.

Slik finner du riktig låneagent for refinansiering

Det finnes etter hvert veldig mange låneagenter som man kan velge mellom. Alle låneagentene vi samarbeider med følger Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis slik at du skal være sikker på at du har med en profesjonell aktør å gjøre.

Velg en låneagent som:

 • Følger Finanstilsynets retningslinjer
 • Stiller krav til deg som søker
 • Samarbeider med kjente banker

Du trenger ikke å gå veien via en låneagent for å refinansiere forbruksgjeld, men for de aller fleste vil dette lønne seg:

 • Du er sikret et godt tilbud på refinansiering med en lavere effektiv rente (eff rente)
 • Du sparer tid ved at du slipper å sende søknader til flere banker og sammenligne priser fra andre selskaper
 • Du får en mer oversiktlig økonomi
 • Du blir ofte kvitt gjelden raskere

Skal du refinansiere forbruksgjeld, anbefaler vi at du benytter deg av en låneagent. Låneagenten kan også hjelpe deg med å vurdere om det nye lånet er et godt valg, eller om det er mer gunstig å beholde det lånet du allerede har gjennom å vurdere den eff rente. Det man må vurdere er den effektive rente som inkludere alle utgifter knyttet til lånet når man sammenligner tilbudene.

Søk refinansiering her
I denne artikkelen
 • Hva er fordelene med refinansiering av gjeld?
 • Spare penger gjennom refinansiering
 • Lavere terminbeløp
 • Forkorte lånets løpetid
 • Samle lån
 • Bedre oversikt og kontroll
 • Når bør jeg søke om refinansiering av gjeld?
 • Hvor finner jeg det rimeligste lånet?
 • Kan jeg refinansiere med betalingsanmerkning?
 • Kan jeg tape på refinansiering av gjeld?
 • Samle alle dine lån under ett lån
 • Refinansiering av flere forbrukslån
 • Bedre oversikt og kontroll over økonomien
 • Søke om refinansiering
 • Få innvilget lånet
 • Dette må du vite om renter
 • Nominell og effektiv rente
 • Søke om lån hos en låneagent
 • Slik finner du riktig låneagent for refinansiering