13 nye USA-opplevelser

Obama setter fart i reiselivet i USA. Her er noen av årets USA-nyhetene fra reisemessa i Miami.

CALIFORNIA ZEPHYR: Den tre dager lange torgreisen mellom Chicago og San Francisco regnes som en av USAs flotteste togstrekniner. Amtrak har nått fått 1,8 milliarder dollar! for å oppgradere togsystemet i USA.    Foto: Amtrak
CALIFORNIA ZEPHYR: Den tre dager lange torgreisen mellom Chicago og San Francisco regnes som en av USAs flotteste togstrekniner. Amtrak har nått fått 1,8 milliarder dollar! for å oppgradere togsystemet i USA. Foto: AmtrakVis mer

1. Se USA fra toget
California Zephyr fra Chicago til California, regnes som en av USAs flotteste togreiser. Den 3 døgn lange togturen går gjennom Sierra Nevada, Rocky Mountains, Denver og Salt Lake City til San Francisco. (vel, egentlig til Emeryville og matebuss derfra). Mens Pacific Surfliner snirkler seg nedover stillehavskysten i California, fra San Luis Obispo, til Santa Barbara, Los Angeles og endestopp i San Diego.

2. Obamas Washington D.C.
Nå kan du bli med på en times guidet tur til Barack Obamas Washington. Det ble kjapt turer til stedene presidenten har besøkt, bodd, spist eller sovet før han flyttet inn i Det hvite hus. Er du i byen stikk også innom The White House Visitor Center som forteller historien om presidenthuset og de som har bodd der. Å besøke Det hvite hus er en omstendelig og langvarig prosess, kontakt ambassaden eller et reisebyrå som har spesialisert seg på USA.

3. Obamas Chicago
Bli med på Barack Obamas nabolagstur. I løpet av en times gratis guidet tur får du se stedene som presidenten har eller kan ha hatt tilknytning til. En fin måte å oppleve millionbyen som også huser USAs nest største kunstmuseum, Art Institute of Chicago. På The Field Museum kan man hilse på sue, verdens største og mest komplette dinosaurskjelett. I sommer blir det over hundre gratiskonserter i byen.

4. Ben Stillers natt på museum
Den nye filmen «Natt på museet 2», er spilt inn i The Smithsonian i Washington D.C. en av landets største kulturinstitusjoner som nå opplever rekordrush. Få med deg mer spennende saker som National Air Space Museum, det mest besøkte museet i Washington D.C. og spionmuseet The Spy Museum hvor det kommer stadig nye spionhistorier. Her arrangeres det ofte overnattingsturer for ungdom.

5. Strandliv og museum i New York
Den første «Natt på museet»-filmen ble spilt inn i American Museum of Natural History i New York. Det er USAs mest besøkte museum. I juni åpnet den nye kunstige badestranden South Street Beach på Manhattan, og på nasjonaldagen åpner New York Water Taxi en ny kunstig strand på Governors Island, selv om du ikke kan bade der.

6. Miljøvennlige nasjonalparker
Yosemite National Park fire og en halv times kjøring fra San Francisco er den eldste nasjonalparken i California, og besøkes av 3, 5 millioner hvert år. Nå har Obama gitt millioner til oppgradering av nasjonalparkene. Yosemite får nye hydrogendrevne busser, så nå kan du se USAs vakreste steder på en miljøvennlig måte.

7. Elvisbursdag i Memphis
Elvis Presley ville ha fylt 75 år den 8. januar neste år. På Graceland er markeringen allerede i gang, med show, konserter, og marked for salg av Elvis-effekter. Årets Elvis-uke går av stabelen 8.-16. august. Når du er i byen er Rock and Soul Museum, Stax Museum of American Soul Music, en tur på Beale street og omvisning på Gibson-fabrikken et must.

8. Bruce Springsteen på museum
Den som ikke fikk med seg The Boss i Skandinavia, kan besøke the nye Rock and Roll Hall of Fame i New York. Utstillingen the Life and Music of Bruce Springsteen er forlenget til utpå nyåret. Ellers er det musikk, fillm og utstillinger over tre etasjer.

9. Hvite alligatorer i Florida
Gatorland ligger ved inngangen til Everglades nasjonalpark. Nå er det kommet fem hvite alligatorer som skal vises fram i parken i kort tid. De elfenbeinshvite dyrene med massevis av tenner og knallblå øyne var del av en gjeng på 17 som ble reddet ut fra våtmarkene i Louisiana. Gatorland er Floridas eldste temapark og startet med alligatrobryting i veikanten i 1949.

10. Kjør racerbil i Orlando
Indy Racing Experience er nå kommet til Walt Disney World i Orlando. Rett utenfor Magic Kingdom ligger Wald Disney World Speedwayen. Som sidemann på en bil får du være med tre runder for 100 dollar. Eller kjør selv åtte runder i en ekte IndyCar for 400 dollar. Farten er 225 kilometer i timen.

11. Fuglekikking i Texas
Den lille byen McAllen helt sør i Texas regnes som et fuglekikkerparadis. Her kan man se flere fugler enn noen annet sted i den vestlige verden. Mange forskjellige økosystemer innen et lite geografisk område gjør at trekkfugler gjerne lander her på vei nord eller sørover. Fuglekikking er verdens mest økende fritidsaktivitet, det finnes 82 millioner fuglekikkere, flere enn både jegere og fiskere.

12. Bli gammel i Houston
I det nye Health Museum i Houston, Texas kan du vandre gjennom kroppen i The Amazing Body pavillion. Like interessant kan det være for mange å se seg selv som gammel i den nye utstillingen Explore You.

13. Nytt reisemål Philadelphia
Den nye direkteruta til US Airways fra Oslo til Philadelphia åpner for opplevelser i en by som ikke er så kjent for nordmenn. Ta dobbeltdekkeren Phila Trolley Works gjennom byen. Besøk orangutanger og gorillaer i Peco Primate Reserve i Philadelphia Zoo og ta lufteturen i ballong over dyrehagen. Academy of Natural Sciences frister med dinosaurer og utstilling om vannet du drikker. På Eastert State Penitentiary kan du se Al Capones gamle fengselscelle.

YOSEMITE: Nasjonalparken får nye og miljøvennlig ydrogenbusser. Foto: Yosemite Nasjonalpark
YOSEMITE: Nasjonalparken får nye og miljøvennlig ydrogenbusser. Foto: Yosemite Nasjonalpark Vis mer
POPULÆRE:Michelle og Barack Obama er populære voksfigurer hos Madame Tussauds. Foto: Madame Tussauds
POPULÆRE:Michelle og Barack Obama er populære voksfigurer hos Madame Tussauds. Foto: Madame Tussauds Vis mer