133 millioner kroner underskudd i Hurtigruten

Satser på vinturisme for å kapre flere passasjerer.

FÆRRE PASSASJERER: Den globale finanskrisen bidrar til at Hurtigruten sliter med å fylle opp avgangene sine. Avbildet er den nordgående hurtigruten MS Midnatsol ved kai i Trondheim på sin ferd mot Kirkenes. Arkivfoto: SCANPIX .
FÆRRE PASSASJERER: Den globale finanskrisen bidrar til at Hurtigruten sliter med å fylle opp avgangene sine. Avbildet er den nordgående hurtigruten MS Midnatsol ved kai i Trondheim på sin ferd mot Kirkenes. Arkivfoto: SCANPIX .Vis mer

|||

 Hurtigruten fikk i første kvartal i år et underskudd på 133 millioner kroner. Det er 79 millioner kroner bedre enn i tilsvarende kvartal i fjor.

Hurtigruten bedret dessuten driftsresultatet med 46 millioner kroner til minus 116 millioner kroner i samme periode, mens omsetningen falt 7 millioner kroner til 552 millioner kroner.

Vinterturisme har gitt passasjervekst i årets første kvartal, mens distansetrafikken har gått betydelig tilbake, delvis på grunn av tekniske problemer med flere av skipene og lavere produksjon.

Det bedrede resultatet skyldes ifølge konsernet selv økte kontraktsinntekter på 42 millioner kroner, nettobidrag fra utleie av MS Nord-Norge som har gitt 30 millioner kroner i kassen, samt salgsgevinst fra reisebyråer på 27 millioner kroner.

På den annen side merker Hurtigruten at det er stor usikkerhet i markedene, og at det er vanskeligere å skaffe passasjerer enn for ett år siden.

Per 1. mai i år er det booket 4,7 prosent færre rundreisepassasjerer for året enn på samme tid i fjor, og prisene er dessuten lavere i år. Svikt i USA, Storbritannia og Frankrike får skylden.

De største markedene Tyskland og Norden viser tall på linje med fjoråret.

Hurtigruten mener 2009 blir et krevende år med færre passasjerer og lavere priser.

Konsernet har satt i gang tiltak for å håndtere nedgangen.

(NTB)