Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

40 grunner til å bli i Norge

Norge er vårt nærmeste ferieland. Her får du gode tips for årets Norgesferie

DAGALI: En reise i frådende stryk ned Dagalielva gir minner for livet.Denne gjengen er fra Svelvik . Foto: Ole C. H. Thomassen
DAGALI: En reise i frådende stryk ned Dagalielva gir minner for livet.Denne gjengen er fra Svelvik . Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Møte med ulver

I Nore-Uvdal kommune, ved Tunhovd, mellom Rødberg og Nesbyen, ligger Langedrag Naturpark. Kjent fra NRK serien «Vi på Langedrag» som går i reprise i år. Det er mulig å bli med inn til ulv og gaupe og få en opplevelse for livet. Våre ville dyr og mange tamme er godt representert. Passer for dagsturister i alle aldrer. Overnatting og rideturer for hele familien. Leirskole og rideleir.

www.langedrag.no

Bamsene i Vassfaret

På Flå i Hallingdal er det bjørner som er hovedattraksjonen. Elg og rådyr har store arealer. Parken er anlagt slik at menneskene har kort vei fra den ene attraksjonen til neste. Kafeen har «spis hva du orker»-opplegg for fast pris. Mulighet for grilling av medbrakt eller kjøpt grillmat. En god dagsopplevelse for alle som vil lære mer om dyrene våre og få en god bjørneopplevelse.

www.vassfaret-bjornepark.no

Bli våt på Dagali

Holder til på Dagali nedlagte flyplass. Kjør gokart eller bilslalåm på flystripa. I terrengløype med Geländewagen, som gravemaskinfører eller sitt på med en tidligere rallykjører. For de vannelskende er Dagalielva et godt valg. Den er av mange rangert som en av Norges beste rafteelver.

www.dagaliopplevelser.no

Se verdensarven i Alta

Helleristningene i Hjemmeluft i Alta står på UNESCOs verdensarvliste. Verdensarvsenteret Alta Museum har ny utstilling om bergkunsten i Alta i sommer i tillegg til den faste utstillingen, som er godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. I sommer vises også en vandreutstilling om tyske verdensarvsteder.

www.altamuseum.no

Allsang på Festningen

Langedrag: LANGEDRAG: På besøk hos ulvene kan du møte denne. Foto: Ole C. H. Thomassen
Langedrag: LANGEDRAG: På besøk hos ulvene kan du møte denne. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Fredriksten Festning i Halden er en av Norges best bevarte festningsverk. I sommer blir det Allsang på Grensen, Grenserittet, biltreff, konserter og middelaldermåltider i Kongshallene. Festningsløype med spøkelser, og Halden Historiske Samlinger finnes også på festningen som aldri har blitt beseiret.

www.nasjonalefestningsverk.no

Maritimt i Bergen

Styr en miniubåt på VilVite. Bergens Vitensenter er populært for både de minste, foreldrene og ikke minst besteforeldregenerasjonen. Å lage strøm, bølger, eller sykle 360 grader er bare noen av de 75 utstillingene på senteret. Årets tema er Skip & Hav. I sommer er vitensenteret også åpnet mandager.

www.vilvite.no

Krokodillemat i Akvariet

Vil du se krokodiller, pingviner, seler og slanger er Akvariet i Bergen stedet for barnefamilien i sommer. Sett av hele dagen, det er mating av dyr, selshow og den nye og spennende 3D filmen om miljøet i havet. strandsonen, hvor barn kan mate krabber og ta på havets dyr er en sikker vinner.

www.akvariet.no

Dra til Helvete

I Espedalen ligger Nord-Europas største jettegryter, 60 meter dyp og 20 meter bred. Å klatre ned i en jettegryte er en rar opplevelse, etterpå kan du kjøpe en diplom som dokumenterer at du har vært i Helvete som naturparken heter. 27. juni blir det dans og dølarock med Baksida.

www.helvete.info

Utenfor Drøbak

Årets sommeropera på Oscarsborg Festning blir La Bohème i august. I hele sommer arrangeres det konserter, stor fyrverkerikonsert 27. juni. De minste setter pris på aktivitetsløype, krabbefiske og tunnelsafari. Gjestehavn, spisesteder, og ikke minst et spennende museum. Kanonene Aron og Moses som skjøt på DKM «Blücher» 9. april 1940 står alltid ute.

BERGEN: Vitensenteret VilVite kan du teste farten på en BMW-politimotorsykkel. Foto: Kirsten M. Buzzi
BERGEN: Vitensenteret VilVite kan du teste farten på en BMW-politimotorsykkel. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

www.oscarsborg.no

For fulle seil fra Bergen

«Statsraad Lehmkuhl» heiser 2000 kvadratmeter seil og setter kursen for Rosendal i slutten av juni. Å klatre i riggen er den ultimate seileropplevelsen for mange, like viktig er det å delta som mannskap om bord. Mens skjærgårdscruisene fra Bergen er åpne for alle.

www.lehmkuhl.no

Apene i granskauen

I Amadeusparken på Tangen, 60 km nord for Gardermoen og 25 km sør for Hamar kan du se sebraer, kameler, lamaer og slanger. Mens alligatoren Alex bare viser seg fram i godt vær. Parken er oppkalt etter gibbonapen Amadeus. Parken har stor og fin grillplass.

www.amadeusparken.no

Til topps på Ulriken

Ulriksbanen er åpen igjen, og bringer deg opp til utsiktsplatået. Der Bergens høyestliggende serveringssted, skyskraperen, serverer mat med bergensk vri. Nytt i år er Bergen Basecamp som arrangerer klatring og rappellering, samt GPS-turer til toppen. Det er også muligheter for paragliding, med landing på Brann Stadion.

www.ulriken643.no

Tiki i hovedstaden

Kon-Tiki var Thor Heyerdahls mest kjente ekspedisjon. Filmen vant Oscar i 1951, boka om ekspedisjonen er oversatt til 70-språk. Det førte til stor interesse for Stillehavskultur over hele verden. Tiki-effekten vises i sommer som utstilling på Kon-Tiki Museet i Oslo, sammen med de faste utstillingene om Tigris, Påskeøya og Ra II.

www.kon-tiki.no

Finn fram skiene

BØ:Sommarlandelva er en av de mer populære attraksjonene i parken. Foto; LINE BRUSTAD
BØ:Sommarlandelva er en av de mer populære attraksjonene i parken. Foto; LINE BRUSTAD Vis mer

Stryn Sommerskisenter er åpent. Sesongen og varer ut juli eller til ut i august avhengig av vær og snøsmelting. Gå på skiskole i sommer, ta en tur innom Tystigen kafé. Nytt i år er helitransport. For overnatting er det som alltid Folven Camping som gjelder.

www.strynefjellet.com

Marinemuseet i Horten

Verdens eldste marinemuseum ligger i Horten og har en stor samling knyttet til Marinens historie gjennom krig og fred. Utenfor Marinemuseet står en undervannsbåt i Kobben-klassen, hvor det er mulig å gå om bord på dagtid. Preus Fotomuseum ligger også i de flotte lokalene.

www.mil.no

Sykkelheisen Trampe

Sommer er sykkelferie. I Trondheim ligger verdens eneste spesialkonstruerte sykkelheis, Trampe. På toppen kan du besøke Kristiansten Festning som har en flott utsikt og en koselig kafé. På bunnen av bakken ligger Nidelva og det koselige Bakklandet, derfra er det ikke langt til Nidarosdomen.

www.trondheim.no

Havpadling i Nordfjord

Utfordre egne krefter på en tre dagers padletur med havkajakk i Ytre Nordfjord med Nordfjord Coastal Experience. Opplev natur, dyr, fjord og fjell på en miljøvennlig reisemåte.

www.dintur.no

På toppen av Norge

På en klippe 307 meter over havet, ligger Nordkapphallen, Europas nordligste hjørne og siste front mot Ishavet. Supervideografen viser ny film i år. Det er mange muligheter til havfiske og overnatting i området.

www.nordkapp.no

HELVETE: Naturpark i Espedal med Nord-Europas største jettegryter. Foto: KirstenM. Buzzi
HELVETE: Naturpark i Espedal med Nord-Europas største jettegryter. Foto: KirstenM. Buzzi Vis mer

Midnattssola i Tromsø

I sommer går fjellheisen helt fram til klokka 01.00 om morgenen. Se midnattssola fra Storsteinen i byen som aldri sover om sommeren. Opplevelsessenteret Polaria, ishavsskuta Polstjerna og Ishavskatedralen må derimot oppleves på dagtid.

www.visittromso.no

Se vikingskipene i sommer

Turister fra hele verden strømmer til Vikingskiphuset på Bygdøy som rommer gravfunn fra Tune, Gokstad, Oseberg og Borre. Gokstadskipet er 23 meter langt og 5 meter bredt og stammer fra rundt år 900. Mens Osebergskipet som ble funnet i tusen knas er enda eldre.

www.khm.uio.no

Sjekk høydeskrekken

Voss Rafting Senter har familierafting, elvepadling, høydepark, klatring, juvvandring, fjell og fiske er noe av det du kan oppleve her. Rapellering i foss er en av spesialitetene. Aktiviteter med forskjellig grad av utfordring. Passer også for barnefamilier som vil oppleve aktiv moro og utfordringer. Matservering og gode fasiliteter på sentret.

www.vossrafting.no

Sommer på Beitostølen

Opplev et aktivt sommeropphold på vintersportstedet. Beito Aktiv arrangerer fjellskole, fjellturer i tillegg til rafting, fjellklatring, høydepark og mangekamp. Motorisert moro tilbys også. Det meste handler om mestring av fjell og fjellaktiviteter. Avanserte fjelltoppturer med guide arrangeres av Grønolen Fjellgard.

www.beito-aktiv.no

Et lakseliv i Lærdal

FRØYA: Storfisk fra havet Foto: Gurvikdal Havfiske
FRØYA: Storfisk fra havet Foto: Gurvikdal Havfiske Vis mer

Et must for alle laksefiskere i alle aldrer. En fascinerende film om laksens liv i elva er et høydepunkt. Vill levende laks på nært hold. Se utstyrsutviklingen, Lærdalselvas historie og kjente laksefiskere. Fluebinderkurs. Skilting fra E-16 mangler. Ta av i rundkjøringen ved tunnelen og kjør mot Lærdal sentrum.

www.norsk-villakssenter.no

Tog fra fjord til fjell

Flåmsbanen, en togreise av den bratteste sorten. Se huldra danse midt i Kjosfossens. Du kan risikere å opplev flere årstider på samme dag, fra fjord til fjell kan været skifte dramatisk. Gå av Bergensbanen på Myrdal eller ta toget fra Flåm. Opp og ned eller lei sykkel og trill ned igjen.Unn deg en båttur fra Flåm til Gudvangen. Nærøyfjorden er på Verdensarvlisten.

www.flaamsbana.no

Spis øye på Løhne

Det å spise smalahove er i seg selv en opplevelse av en norsk mattradisjon. På Smalahovetunet på Løhne på Voss får du en opplevelse som er mye mer enn et måltid. Spis i gammelt stabbur og hør Ivar L. Løhnes historier og kunnskap om gamle redskaper, tradisjoner og ikke minst matrettens vei fra lam til tallerken. Og husk at øyet er regnet som selve delikatessen.

www.smalahovetunet.com

I Falkbergets verden

Bergverksbyen er et levende museum med Verdensarvstatus. Å gå gatelangs i Røros gir gjenkjennelse for alle som har lest Falkberget romaner. Bakgårdene med sine fjøs, geiter og høner. Lokalt produsert spekemat, ost og det berømte Rørossmøret må oppleves. Her kan du bo i by og bruke fjellet. Opplev «Elden» på slagghaugen, friluftsspillet som går for tiende gangen i sommer.

www.rorosinfo.com

På toppen av Tron

Er man på tur, med to eller fire hjul, og kommer til Alvdal, da er det verdt en avstikker opp på toppen av Tronfjellet, som har landets nest høyeste bilvei. Tron rager 1666 meter over havet og hit kommer du uten å gå et skritt. En unik mulighet for alle. Også bevegelseshemmede kan her få oppleve en flott fjellutsikt.

RØROS: Bergstadens sentrum sett fra slagghaugene. Foto: Ole C. H. Thomassen
RØROS: Bergstadens sentrum sett fra slagghaugene. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

www.alvdal.kommune.no

Brattest er Stalheimskleivene

En av de bratteste veiene i Nord-Europa, bygget i perioden 1842-1846. Stalheimskleivene er nå enveiskjørt. Nedover i laveste gir. Stalheim er et godt sted som utgangspunkt for fotturer, for dem med, og spesielt for dem uten høydeskrekk. Turen i fjellveggen ut mot plassen på Nåli er populær. Opplev utsikten som fasinerte våre store landskapmalere. J.C.Dahls mektige maleri «Fra Stalheim» er det mest kjente.

www.stalheim.com

Bø Sommarland

Norges største vannpark holder åpent hver dag fra klokka 10.00 til 19.00 til og med uke 33 i sommer. Parken kan by på vannsklier og basseng av alle tenkelige varianter, og det er garantert 25 grader i alle basseng.

 www.sommarland.no

 Storfiskens rike

I havgapet mot Atlanteren, på Frøya vest for Trondheim, kan du bo i leiligheter med selvhusholdning og trådløst nett og dra på fisketur i et av verdens rikeste matfat.

Havfiskesenteret tilbyr også seljakt - og flotte opplevelser for amatørdykkere.

www.gurvikdal.no

Smeden i Sund

På Flakstadøy ligger Sund som er et av Lofotens eldste fiskevær. Her holder "Smeden i Sund" til ogselger håndsmidde skarver så det suser. Takket være et vellykket konge-stunt er smeden blitt en av de mest besøkte attraksjonene i Lofoten. 20.30.000 turister er innom hvert år. Skarvene ble kjent da smeden stoppet det kongelige følget og forærte kong Olav et eksemplar.

På havna finnes også fiskerimuseet og en egen avdeling med gamle båtmotorer.

SUND: Full fres med ribb. Foto: Sunde Gjestestuer
SUND: Full fres med ribb. Foto: Sunde Gjestestuer Vis mer

www.sund-gjestestuer.no

Mygg, kano og fisk

Liker du innlandslivet i kano? Sjekk inn på Ogge Gjesteheim på grensen mellom Iveland og Birkenes kommuner i Aust-Agder. Her får du alt fra restaurantmat, campingplas, utleiehytter, flytevester og kano. Fisken må du lure selv. Oggevatn er kjent for stor ørret. Vannet har 300 holmer og skjær, perfekt for strandhugg!

www.ogge.no

Se elgen!

For 250 kroner kan du bli med på elgsafari i Agders dype skoger. Underveis er det spisepause der en del av menyen er, ja, nettopp elgpølse! Det gis ikke elggaranti, men turen går i vanligvis elgsikre strøk i flott natur med dype juv og fossefall. Avgang kl. 21.30 fra ferjeterminalen i Kristiansand. Arrangeres i perioden 17. juli til 1. oktober.

www.sorlandet.com

Motorsport i Setesdal

Evje og Hornnes Motorland har en 1.050 meter lang gocartbane som er godkjent av Det norske Veritas. Disponeres av sjåfører over 15 år. Prisen er 350 kr. for en halvtimes aktivitet. En egen barnebane på 205 meter for unger over seks år. Også tilrettelagt for handicappede.

På anlegget er det satt ut griller for de besøkende.

www.gokartevje.no

Nett på vidda

Karasjok Design Vandrehjem tilbyr både trådløst internett og fiske etter ørret, røye og harr. Hvis du ønsker å bevege deg rundt, så har du mulighet til å leie både sykkel og kano. Innkvartering i hytter med muligheter til å tilberede fangsten.

HALDEN: Kanonmoro på Fredriksten festning i sommer. Foto: John Terje Pedersen
HALDEN: Kanonmoro på Fredriksten festning i sommer. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

www.engholm.no

Verdensarv

En av Norges minst kjente oppføringer på Unescos verdensarvliste, ligger i Hammerfest. I 1854, året før Norges første frimerke, ble meridian-støtten reist til minne om verdens første og lengste gradmålingsrekke. Meridianbuen ble målt ved hjelp av en triangelkjede som strekker seg fra Svartehavet til Hammerfest og var viktig for å regne ut jordens størrelse.

www.visitnorway.com

Hjemmefrontmuseum

I Rakkestad i Østfold ligger Hjemmefrontmuseet som ble åpnet i 1983 av daværende kronprins Harald. En større vannskade i 2077 satte museet midlertidig ut av drift. Etter iherdig oppussing blir det nyåpning i løpet av sommeren. Museet har blant annet tatt vare på både våtdrakten og sprengningsutstyr som Max Manus brukte. Over 4.000 gjenstander er utstilt i 110 meters glassmontre.

www.rakkestad.kommune.no/Modules/Theme.aspx?ObjectType=Article&ElementID=4806&Category.ID=32141

Badebåten

Hver dag fra 1. juli til 17. august går badebåten M/S Patricia fra kai 6 (Honnørbrygga) i Kristiansand. For 150 kroner for voksne (barn halv pris) kan du bli med til for eksempel Randøya eller Dvergsøya. På ettermiddagen blir du plukket opp og fraktet hjem igjen.

www.pollen.as

Lei din egen båt

Hvis du vil farte rundt i Sørlandsskjærgården med egen skute, kan du leie båt på Skottevik Feriesenter i Høvåg, mellom Kristiansand og Lillesand. En farkost i livbåtklassen med 10-30 hestekrefters motor koster 4.100 kroner pr. uke. En 14 fots båt koster 525 kroner pr. dag og 2.625 kr. pr. uke. Drivstoff kommer i tillegg. Du kan også disponere ekkolodd, mot å betale 400 kroner ekstra.

www.skottevik.no

HAMMERFEST: Meridianstøtten, en del av Verdensarven Struves Meridian.
HAMMERFEST: Meridianstøtten, en del av Verdensarven Struves Meridian. Vis mer

Større enn Ali

På Fiskebrygga i Kristiansand ligger 42 fots store "Andrea", et råskinn av en Bavaria Sport som overgår båten som Ali dundret i brygga med for to år siden! Utleiebåten tar 15 personer og gir deg luksusopplevelse av skjærgården.

www.citytrain.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!