Adrenalinrush i høyden

Aktivitetsparken Høyt & Lavt gir deg et adrenalinrush du seint vil glemme.

HØYDESKREKK: Frida Borg (10) har klatret mye tidligere, men innrømmer likevel at hun er litt redd for høyder før hun kaster seg utfor i Norges lengste wire-bane. - Det var veldig gøy, men litt høyt også, sier hun til Dagbladet. Foto: Lars Lindqvist.
HØYDESKREKK: Frida Borg (10) har klatret mye tidligere, men innrømmer likevel at hun er litt redd for høyder før hun kaster seg utfor i Norges lengste wire-bane. - Det var veldig gøy, men litt høyt også, sier hun til Dagbladet. Foto: Lars Lindqvist.Vis mer

Lardal (Dagbladet.no): Når du først kommer inn på tunet til Høyt & Lavt aktivitetspark ser du hester, utstyrsboder med klatreutstyr, treningsløyper og ansatte i blå T-skjorter som står klar for å hjelpe deg med å ta på utstyret riktig, og å lære deg hvordan du skal bruke det.

Det du ikke ser ved første øyekast er de enorme klatreløypene som er laget oppunder trærne i skogen, og den fantastiske utsikten over Numedalslågen idet du i stor fart svever gjennom Norges lengste wirebane. Det er trygt å si at det er opplevelser man seint glemmer.

Sikkerhet viktig
Store og små kan boltre seg fritt i klatreparken etter å ha gjennomgått obligatorisk opplæring i bruk av utstyr og en demonstrasjonsløype.

Før man får begi seg ut på de mer krevende løpende, som for eksempel en klatreløype som går 25 meter over bakken, må man ha vært gjennom de mindre krevende først. Da er det fint å vite at man er godt sikret med hjelm og utstyr.

Arvid og Jeanett Mørken har tatt med seg barna Joakim (13) og Helene (10) til parken for første gang, og Dagbladet møter de mens de venter på å få opplæring i demonstrasjonsløypen av instruktør Andreas Styrvold.

- Vi tør ikke å klatre, men barna gleder seg, sier pappa Arvid Mørken. Under demonstrasjon forteller Instruktør Andreas Styrvold nøye hvordan man skal bruke utstyret.

- Det er viktig å alltid ha en sikring festet mens du sikrer deg på nytt videre i løypa, da blir dette en veldig hyggelig opplevelse, sier han.

Pappa Arvid Mørken føler seg trygg på at dette skal gå bra etter gjennomgangen hvor begge barna har kommet seg smertefritt gjennom løypa.

- Sikkerheten er godt ivaretatt her, og det er veldig viktig. I tillegg er de ansatte utrolig hyggelige her, sier han.

- Det var lett, men jeg vet ikke om jeg tør prøve den vanskeligste løypa etterpå, sier Helene Mørken (10).

Nok å gjøre
I tillegg til det utrolige klatreanlegget i skogen, er det nok av andre ting å finne på i parken. Hvis man ikke liker seg i høyden kan man ved bestilling dra på kanotur, tuberafting eller prøve riverboard nedover Numedalslågen.

For de minste barna finnes det i tillegg egne klatreløyper. Aktivitet i klatreparken skal bidra til at barna får kombinere bevegelse med lek og moro. Løypene er lagt opp slik at foreldrene kan gå ved siden av å hjelpe til om nødvendig.

Kim Schliehehmann og Zuzana Lieskovska har tatt med seg barna Frida Borg (10) og Zuzka Lieskovska (9) til parken for første gang.

- Jentene er vant med å klatre fordi vi har vært i mange liknende parker i utlandet tidligere, men dette er den desidert beste av dem alle, sier Kim Schliehehmann.

Frida (10) har litt høydeskrekk og kaster seg ut i Mega-zip linen med sprellende ben og et frydefullt hyl.

Gjennom klatreløypa tilbake blir det litt høyt for henne, og hun klatrer ned en stige på siden av et tre.

- Det var veldig gøy, men nå ble det litt høyt, sier hun.

Venninnene Martine Alvilde Gran (17), Ida Martine Händel Saastad (17) og Kaja Berg-Johansen (17) svinger seg i et tau oppe i trærne hvor de lander i et stort nett.

- Det er ikke skummelt, bare moro, sier Ida Martine.

Oppe i trærne henger de godt sikret, så det er ingen grunn til å være redd, men det er likevel fysisk krevende noen steder.

- Denne banen her var litt vanskelig, sier Kaja smilende idet hun går over et hinder av hengende tømmerstokker.

Opplevelser
Som nyopprettet aktivitetspark har Høyt & Lavt lykkes. Siden åpningen i mai i år har parken hatt over 4000 besøkende, og det er absolutt ikke for seint å ta seg en tur dit.

Parken har åpent ut august, og hver helg i september og oktober. Parken tar i tillegg imot bestillinger fra grupper og skoleklasser.

For familier som ønsker å gjøre noe litt annerledes, er parken ideell. Ikke bare kan barna boltre seg i klatreanlegget, men også nede på bakken er det nok av ting å ta seg til. Man trenger ikke tenke på å måtte bruke unødvendig mye penger. Hvis du ønsker å ta med deg egen mat er dette mulig. Det er positivt at inngang i parken er gratis og at du bare betaler for aktivitetene.

MORO:  Martine Alvilde Gran (17) besøker Høyt & Lavt for andre gang i år. Her er hun i dyp konsentrasjon mens hun krysser tømmerstokkene i sports-løypa. Foto: Lars Lindqvist.
MORO: Martine Alvilde Gran (17) besøker Høyt & Lavt for andre gang i år. Her er hun i dyp konsentrasjon mens hun krysser tømmerstokkene i sports-løypa. Foto: Lars Lindqvist. Vis mer

Både liten og stor vil ha glede av alle de spennende aktivitetene i parken. Tar du turen til Høyt & Lavt vil du få en opplevelse og et adrenalinrush du seint vil glemme, og som du vil ønske å oppleve igjen.

ØVER: Helene Moberg (10) går gjennom demonstrasjonsløypa i parken før hun kan begi seg ut i de litt mer krevende løypene. - Dette var lett, sier hun etterpå. Foto: Lars Lindqvist
ØVER: Helene Moberg (10) går gjennom demonstrasjonsløypa i parken før hun kan begi seg ut i de litt mer krevende løypene. - Dette var lett, sier hun etterpå. Foto: Lars Lindqvist Vis mer
ZIP-LINE:  Å krysse Norges lengste wire-bane "Mega-Zipline" i Høyt & Lavt aktivitetspark kan være både skummelt og spennende. Idet man suser over Lågen kan man beundre naturen og nyte adrenalinrushet. Foto: Lars Lindqvist.
ZIP-LINE: Å krysse Norges lengste wire-bane "Mega-Zipline" i Høyt & Lavt aktivitetspark kan være både skummelt og spennende. Idet man suser over Lågen kan man beundre naturen og nyte adrenalinrushet. Foto: Lars Lindqvist. Vis mer