GUNSTIG: SAS og Norwegian er glade for at julaften kommer på en onsdag og at en god del av juletrafikken vil komme allerede fra fredag 19. desember. Det er fortsatt ledige flyseter på førjulsdagene. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
GUNSTIG: SAS og Norwegian er glade for at julaften kommer på en onsdag og at en god del av juletrafikken vil komme allerede fra fredag 19. desember. Det er fortsatt ledige flyseter på førjulsdagene. Foto: Terje Bendiksby/ScanpixVis mer

- Alle skal komme hjem til jul

Perfekt med julaften på onsdag.

De hektiske reisedagene før julehøytiden nærmer seg, og transportørene lover med overbevisning at «alle skal komme hjem til jul».

Men de ruteselskapene som NTB var i kontakt med nylig, påpeker at julaftens plassering i år gjør reiseaktiviteten mindre hektisk enn det som er vanlig.

Nå er det gjengs oppfatning at «utreise» vil strekke seg fra fredag-lørdag og til 23. og 24. desember.

Transportkapasiteten på sjøen, på land og i luften er tilpasset ventet behov, og det er i hovedsak bare NSB som stiller stor ekstrakapasitet til disposisjon.

34.000 ekstraseter

Jul- og nyttårstider er NSB Persontogs mest hektiske trafikkperiode, og på de seks regionstrekningene er kapasiteten økt med hele 34.000 seter - nærmere 5.000 flere ekstraseter enn i fjor.

- Det er ennå plasser på de fleste avganger, men enkelte tog har begrenset med plasser igjen. Reisende oppfordres til å bestille billetter nå på våre hjemmesider eller ved vårt kundesenter for å unngå overraskelser oppunder reisedagen, sier leder for NSB Persontog, Stein Nilsen.

Med tanke på at togreisen «hjem» er selve symbolet på at julehøytiden starter, har NSB fordelt ekstrakapasiteten i jule- og nyttårshelgen slik: På Bergensbanen 7.500 plasser, Sørlandsbanen 6.000, Dovrebanen 8.300, mellom Trondheim og Bodø og Trondheim-Mo i Rana 9.000, 2.600 på Rørosbanen og 800 ekstraseter på Raumabanen.

Landligge

- For første gang blir det i år landligge i ett døgn for Hurtigruteskipene fra julaften til 1. dag. Dette betyr at alle som er på 11 dagers rundreise med Hurtigruten i julen får en ekstradag på kjøpet, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum til NTB.

Norum sier at når det gjelder ruterederiets 54 ferjer og hurtigbåter i lokaltrafikk, er det individuelle ruteendringer fra strekning til strekning, og han oppfordrer alle om å sjekke ruteopplysningene. Alle innstillinger står i ruteheftet.

Men ferjesambandet på E6 Skarberget-Bogsnes er innstilt fra julaften middag til 2. juledag, og sambandet Bodø-Lofoten er innstilt hele julaften og 1. juledag, sier Norum.

30.000 med buss

En vesentlig del av den kollektive juletrafikken skjer med busser fra kjedeselskaper som NOR-WAY Bussekspress og Nettbuss. NOR-WAY har vel 35 ekspressruter i alle så å si alle landsdeler og mellom regionene.

Administrerende direktør Bjørn Østby sier til NTB at selskapet og samarbeidspartnerne er som vanlig godt rustet til høytidstrafikken.

- Gjennomgående legger NOR-WAY opp til å frakte vel 30.000 passasjerer i jule- og nyttårsperioden - mot vel 10.000 i en tilsvarende periode ellers i året. For vi garanterer jo at alle skal få sitteplass dit de skal reise, sier Østby, som syntes det er greit at juletrafikken i år blir spredt på flere dager.

Ledig på fly

Verken SAS Norge eller Norwegian planlegger ekstra flykapasitet på innenriksrutene de mest hektiske dagene før jul.

I begge selskaper uttrykkes tilfredshet med at julaften kommer på en onsdag og at en god del av juletrafikken vil komme allerede fra fredag 19. desember.

Begge selskaper melder at det er bra med plasser igjen på de fleste ruter, og i alle priskategorier.

- Ellers er det interessant å registrere, men ikke overraskende, at det er fra de største flyplassene mot distriktene at utreisen er størst fra fredag/lørdag og mot julaften, og at bildet blir totalt motsatt i romjulen og mot nyttår, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge. (NTB)