Avslørte feil på to av ti fly

Luftfartstilsynets kontroller avslørte to av ti utenlandske fly på norske flyplasser hadde alvorlige feil.

ALOVORLIGE FEIL: 20 prosent av de 108 funnene som ble funnet på utenlandske fly på norske flyplasser var i kategori 3 - som betyr at feilen kan sette passasjerenes liv i fare. SAS-flyene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Tore Meek / SCANPIX
ALOVORLIGE FEIL: 20 prosent av de 108 funnene som ble funnet på utenlandske fly på norske flyplasser var i kategori 3 - som betyr at feilen kan sette passasjerenes liv i fare. SAS-flyene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

|||

To av ti utenlandske fly på norske flyplasser hadde alvorlige feil, avslørte Luftfartstilsynets kontroller i fjor.

108 funn

Totalt ble det gjort 108 funn under stikkprøvene Luftfartstilsynet gjorde av utenlandske fly i fjor. Hver femte feil - 20 prosent av funnene - var i kategori 3, som betyr at feilen kan sette passasjerenes liv i fare, ifølge P4.

- Kategori 3-funn er så alvorlig at flyet ikke får lov til å ta av fra flyplassen før det er ordnet opp i, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen.

Flesteparten av funnene avdekket mindre feil, som manglende papirer, men som likevel skal utbedres.

- Vi har selskaper som er ekstra i søkelyset, fordi de slurver med sikkerheten i større grad enn andre. Det fører også til en høyere funnprosent, forteller Erlandsen.

- Svært alvorlig

Norsk Flygerforbund er svært overrasket over antallet grove feil eller mangler Luftfartstilsynet avdekker.

- Dette er svært alvorlig, slike funn setter sikkerheten i fare, og jeg er overrasket over at tallet er så høyt, sier Aleksander Wasland, nestleder i Flygerforbundet.

Han mener funnene viser at flykontrollene må økes betydelig.

(NTB)