VELKOMMEN: Inger Stein Berg med tilbyr småmat og Lefsekling mens datteren Lene Stein Berg har ørret på fatet. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
VELKOMMEN: Inger Stein Berg med tilbyr småmat og Lefsekling mens datteren Lene Stein Berg har ørret på fatet. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Bak grytene på Norges beste kro

Småmat og stekt fjellørret, lokal fjellelg og hjemmebakt rømmebrød, er noe av det som tilbys på kroa som fikk Ganefartprisen 2008.

MYRLAND i Hol (Dagbladet): Langs riksvei 50, helt øverst i Hallingdalen, mellom Sunndalsfjorden og Strandavatnet, rett nordom Hallingskarvet, der ligger Myrland.

Her finnes landhandel, hytteutleie og motell.

Og Ingers Kro.

På krokjøkkenet finner vi Inger Stein Berg (58) og datteren Lene Stein Berg (31). Det ser ut som om de har smilt hele veien fra Røros og hjem. Heder og Ganefart-ære har blitt dem til del.

For det var på Røros det skjedde. 22. oktober. Ingers Kro ble utropt som årets Ganefartvinner, en kåring av Norges beste spisested langs veien. Ganefartkåringen er et samarbeid mellom Innovasjon Norge, Norges Bondekvinnelag og Landbruks- og matdepartementet.

Ganefart
- Vi går og tenker på det hver dag, begge to, plutselig kan en si, jøss vi vant, forteller mor Inger.

STANDARD: - Mange reagerer når det ser litt standard ut ute, men når de kommer innenfor, blir de overrasket, forteller Inger.
Foto: Ole C.H. Thomassen
STANDARD: - Mange reagerer når det ser litt standard ut ute, men når de kommer innenfor, blir de overrasket, forteller Inger. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Pengepremien på 50.000 skal brukes til ny streikovn. Pengene kommer godt med.

- Men viktigst er den heder og ære som har blitt oss til del, slår Lene fast.

Og får støtte av mor Inger.

- Vi må jo markedsføre oss med at vi har vunnet, den historia må brukes for det den er verdt. Så det blir vel noen nye skilt.

- En tradisjonell veikro som serverer smakfull mat og er stolt og tro mot lokal tradisjon, sa statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet da overrakte prisen på Røros.VINNERMAT.

OMTANKE: Her er maten laget med omtanke, basert på tradisjoner og gode lokale råvarer.
OMTANKE: Her er maten laget med omtanke, basert på tradisjoner og gode lokale råvarer. Vis mer

Vi tok turen for å inspisere Norges beste kro. Og det er store porsjoner med tradisjon som møter oss.

Bygningene er trauste og rødmalte, og verken styggere eller penere enn andre veikroer.

På innsiden derimot er Ingers Kro ulik alle andre veikroer vi har vært på. Her er det gammel stil og atmosfære som forbindes mer med gourmetrestauranter i fredede bygninger og kjendiskokker på kjøkkenet.

Levende lys og damask på bordene. På veggene henger gamle bilder og gjenstander. Møbler av antikvarisk, verdig alder, fyller rommet.

Det er her inne, eller rettere sagt på tallerkenen at kvaliteten avsløres. Her får man oppleve maten som har gjort stedet til «Norges beste spisested langs veien».

SØNDAG: - Når folk kjører en time for å spise søndagsmiddag her, så veit en at det er rett det en hold på med, konstaterer Inger og Lene.
SØNDAG: - Når folk kjører en time for å spise søndagsmiddag her, så veit en at det er rett det en hold på med, konstaterer Inger og Lene. Vis mer

Småmat
Det er den tradisjonelle festretten i Hallingdal, som kalles Småmat, sammen med stekt fjellørret som er det de er mest kjent for.

Småmat skal være håndlaget og ingen biter skal være større enn de gule ertene i retten, det skal være storfekjøtt, sau og gris. Gulrot, potet og gule erter. Krafta skal være klar og kokt på bein av storfe og gamle spekeknoker.

Småmat er mye brukt i barnedåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse og serveres med håndbakt lefsekling fra dalens bakstekoner. Blandingen av det søte og salte gir den rette balansen.

- Våre heimelaga raspeballer er veldig populære. Det er raspeballer laget med Sjåkmjøl, en grovere type byggmel. Og det serveres med Vossakorv og salt lammekjøtt, sier Inger.

Raspeballer
- Det går dessuten med mye stekt flesk, vi bruker sideflesk med mye kjøtt.

ØRRET: Lene Stein Berg med lokal fjellørret.
ØRRET: Lene Stein Berg med lokal fjellørret. Vis mer

Damene forteller nøkternt om menyen.

- Vi selger vanvittig mye stekt fjellørret om sommeren, sier Lene. —Da går det med en 70 kilo ørret i uka.

Ørreten er fiska i Strandavatnet eller kommer fra Hardangervidda.

God gammal bondekost, elgkarbonader og kjøttkaker. Alt tilbehør er også laga for hånd.

Mye vilt
Og maten den er så lokal at den kan ha gått over tunet. Elgen som blir til heimelaga elgkarbonader, er lokal elg skutt av husbonden Per Olav Berg og jaktlaget hans.

RØMMEBRØD: Hjemmelaget rømmebrød er alene verdt turen til Hallingdal.
RØMMEBRØD: Hjemmelaget rømmebrød er alene verdt turen til Hallingdal. Vis mer

Riskrem, multekrem, tilslørte bondepiker og dronning Mauds fromasj, som er laget med portvin og sjokolade, er blant dessertvalgene. Hjemmelaget ostekake, sjokoladekake og rømmebrød er noen av kakefavorittene.

Vi fikk oppleve småmat og rømmekake til kaffen under vårt besøk.

Hvis du skulle være i tvil? Meget godt og 20 i stil.

. Maten på Ingers kro er grunn nok alene til å velge riksvei 50 og stoppe for et måltid. Kjøreturen ned eller opp Aurlandsdalen er som krydder i denne sammenheng.

Turen
Trafikken her har gått ned med 70-80 prosent etter at stamveien over Fagernes ble åpnet, men omsettingen hos Ingers Kro har økt tross nedgangen i biltrafikken.

SMÅMAT: - Alt i småmaten skal være håndskåret og bitene mindre enn ei ert.
SMÅMAT: - Alt i småmaten skal være håndskåret og bitene mindre enn ei ert. Vis mer

Sesongen er fra vinterferiestarten og til ei uke etter påske og hele sommeren fra juni til september. Da er det åpent daglig. Så har vi helgeåpent i hele september og oktober. Utenfor sesongen er mor og datter i sving på krokjøkkenet med å lage mat til selskap av ymse slag. Det er derfor mulig å oppleve Norges beste også utenfor den dagsåpne sesongen.

Om du ringer på forhånd og sier når du kommer, så er maten så godt som klar når du stopper på tunet til avtalt tid.

Og du blir en opplevelse rikere.