Bamsebra på Flå

Vassfarbjørn var et kjent uttrykk den gangen den ville bjørnestammen fantes. På Flå finner vi den største av alle skandinaviske brunbjørner.

MOSJON:  Tor tar seg entur med bjørnemor hakk i hel.  Alle foto: Ole C. H. Thomassen
MOSJON: Tor tar seg entur med bjørnemor hakk i hel. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

||| Vassfaret Bjørnepark, FLÅ (Dagbladet): I den 480 mål store parken finner vi fem bjørner, fire elger, to rådyr, tiur og røy, — og pinnsvin. Geiter, minigriser, ender, høns og kaniner tusler rundt på parkens stier og tun. I sommer blir det gjesteutstilling med slanger, en stor pyton og mange andre kvelerslanger.

Parken har eget pedagogisk opplegg for skoleklasser, fra barnehagealder til og med tiendeklasse. Undervisningen er knyttet opp mot en utstilling av utstoppede dyr.

SNILLE

Elgene i parken er garantert snille. De blir matet av publikum hver dag. Elgene ser ut til å sette pris på oppmerksomheten og kommer tuslende når dyrepasser Inger Marie Aasen Bjerkrud roper på dem. Veien til elgens hjerte går nok gjennom magen. Mange små hender tilbyr gulrøtter og epler til skogen grå langbeinte eminenser. Ung-elgene Tiril og Brage setter pris på den daglige seansen. Lenger nede i skogen befinner Eline seg. Hun har nylig kalvet.

Bamsebra på Flå

Vi føler oss nesten tilbake i Hakkebakkeskogens verden.

Men.

Disse elgene synger ikke. De frykter bjørner.

For bjørner de spiser elger.

BAMSEFAR

Hos bjørnene er det også fôringstid. På menyen, elg og epler. Den stor hannbjørnen kler sitt latinske navn, Ursus arctos, så vel sitt kallenavn. Fôringen og det beskyttede livet i parken gjør at brunbjørnen blir mye større her enn i vill tilstand.

Rugg veier i overkant av 450 kilo, — hver høst. Dette gjør ham til Skandinavias største brunbjørn, forteller Kevin Juhl-Thomsen, sjefen for Vassfaret Bjørnepark. Maksimalvekten oppnår han på seinhøsten rett før han inntar vinterdvalen med nødvendige ekstra kilo under pelsen.

ARVEN

I fjor vår sørget Rugg for at binna Nora fikk seg en dose arvestoff. Resultatet kom 8. januar i år i form av to små nøster. Odin og Tor er allerede i klatrealderen, lekne og viltre.

KJØTT:  Nora og bjørnungene Oding og Tor  mesker seg med rått kjøtt og epler.
KJØTT: Nora og bjørnungene Oding og Tor mesker seg med rått kjøtt og epler. Vis mer

Under den daglige fôringen avsløres at de er blitt altetende. Epler knaskes og kjøttslintrer rives av. Kosten er variert og sunn. Ihjelkjørt elg kommer godt med, men den lokale slakter får også solgt en del bjørnemor når det er tomt for elg.

Mange i alle aldrer har tatt plass for å overvære bjørnematingen. Dyrepasser Inger Marie Aasen Bjerkrud gir en innføring i bjørners liv og laden. Hun forteller at bjørner de løper så fort og klatrer så godt at det er bare en løsning som duger om du en gang skulle komme en bjørn for nær: " legg deg ned på magen og spill død". Noen lurer på hvordan det er mulig å ligge så stille at bjørnen tror at en er død. Inger Marie har svaret:

-Du kan jo satse på at du blir så redd at du besvimer.

BESØKENDE: Vassfaret Bjørnepark har godt besøk. Unge og gamle fasineres av bjørneforingen.
BESØKENDE: Vassfaret Bjørnepark har godt besøk. Unge og gamle fasineres av bjørneforingen. Vis mer

Bjørner i vill tilstand unngår mennesket. Men motsetning til ulv er ikke bjørnen redd om den føler seg truet. Den ser på mennesket som en trussel og inntrenger og ikke et byttedyr.

Dyrepasseren forteller om hva ville bjørner spiser. At noen kan være vegetarianere, mens mange er altetende. Selv en kjøttetende vill bjørn må nok mange dager nøye seg med bær.

I bjørnegården ved siden av Nora og ungene går gamlebinna Trude. Hun brummer og graver og viser aggresjon mot ungene. I vill tilstand ville hun drept dem om anledningen hadde bydd seg. Bjørners individualisme står i sterk kontrast til ulveflokkens hierarki, sosiale og omsorgsfulle atferd.

ELGEMATING: Tiril elg tar for seg det hun får av epler, gulerøtter og skalker.
ELGEMATING: Tiril elg tar for seg det hun får av epler, gulerøtter og skalker. Vis mer

Virkeligheten er ikke helt slik som i eventyrene.

At bamsefar er snill og ulven er slem.