Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Beirut - het by på randen

Klar for overraskelser? Besøk Beirut.

SOLBØNN: Stranda i Beirut brukes til alt: fisking, bønn, soling, kyssing, leking og løping. Og temperaturen i Middelhavet er nesten alltid varmere enn norsk sjø, så bading anbefales!Foto: Torbjørn Grønning
SOLBØNN: Stranda i Beirut brukes til alt: fisking, bønn, soling, kyssing, leking og løping. Og temperaturen i Middelhavet er nesten alltid varmere enn norsk sjø, så bading anbefales!Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): «Beirut er alltid på randen av noe spennende — skjulte politiske henrettelser, invasjoner fra utenlandske makter,
åpningsnatta av den hippeste nye baren i Midtøsten — og én eller alle av disse kan finne sted i 2009», skriver Lonely Planet.

Reisebokgiganten har kåret Beirut til verdens nest mest spennende by å besøke neste år. Og det skal noe til at ikke miksen blir spennende når du har en blanding av mennesker med 17 forskjellige religioner i et land på størrelse med Aust-Agder.

Side om side
Miksen av gammelt og nytt, utbombede hus og luksusboliger er da også uforglemmelig. Dra til «det gule huset», oppkalt
etter murfargen: Beit al-Madina. Det gjennomhullede skjelettet av et hus står på det som er kjent som den «grønne linjen» — skillet mellom muslimske og kristne boligområder under borgerkrigen. Det var her de verste kampene fant sted.

— Bygningen ble brukt som en krigsmaskin og taler for seg selv, sier Habib Debs, som er arkitekten som nå jobber med å få Beit al-Madinahuset til å bli museum.

Beirut er en av de byene i verden der det bygges mest. Overalt bygges skyhøye skyskrapere og luksusbygg, ofte kjøpt opp av styrtrike saudiarabere som bruker Beirut som fristed.

Strand, fiske og maraton
Start gjerne turen nede på cornichen, strandpromenaden, i Beirut. Trekk inn Middelhavets sjøluft, legg deg ned på steinene ved havet, eller gjør som den norske ambassadøren i Beirut, Aud Lise Norheim: Ta deg en joggetur langs strandkanten.

Har du sans for løping, kan du melde deg på Beirut Marathon, som i år ble løpt av over 30 000 personer den 30. november.

Pasjon for livet
— Vi libanesere har en pasjon for livet. Uansett hva som skjer, vil vi ut og nyte livet. Selv under de mange åra med krig var utestedene i Beirut fulle, sier bareieren av Rehab i Gamayzeh, Patrick Ghosn (28):

— Mens krigen rullet for fullt, holdt folk seg hjemme en uke. Men så orket folk ikke å sitte hjemme lenger, og utestedene fyltes opp mens bombene falt.

TRENDY BY: Lonely Planet har plukket ut de ti heteste storbyene i det kommende år. Beirut er en av dem.Foto: Torbjørn Grønning
TRENDY BY: Lonely Planet har plukket ut de ti heteste storbyene i det kommende år. Beirut er en av dem.Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

— Dette er Beirut: Ekstremt levende. Og vi kan fremdeles røyke inne her, ler bareieren før han bånsker sin tredje whisky på kort tid.

En bursdagskake med stjerneskudd bæres inn i lokalet. Lysene dempes og en bursdagssang settes på, i høyt volum. Alle Rehab-gjestene
synger med og klapper. Et par blåser lysene og kysser hverandre.

— Haha. Du finner knapt et eneste utested uten bursdagsfeiringer. Dette er libanesisk tradisjon, smiler Ghosn og tar nok en stor whisky-sipp.

HØYE HÆLER: Skoene er imitasjoner
av Chanel og andre merker,
forteller skoselger Alice Khatchadourian
Akle.Foto: Torbjørn Grønning
HØYE HÆLER: Skoene er imitasjoner av Chanel og andre merker, forteller skoselger Alice Khatchadourian Akle.Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Skjønnhet utenfra
Beiruts uteområder er proppet med festglade mennesker hver helg. I de trange gatene kjører nye og gamle biler i kø med høyttaleranlegg som avgir rungende, nesten dirrende musikk.

— Mange leier seg fancy biler når de skal ut på byen for å sjekke damer. Veldig mye av Beirut og Libanon handler om å ta seg godt ut, om flotte biler, om skjønnhet og designerklær, forteller Josée Nakhlé (18).

Hun er på byen sammen med skolevenninnene sine. Libanon er et av de landene i verden hvor innbyggerne tar flest skjønnhetsoperasjoner, ifølge NOW Lebanon.

SMILENDE LAND: Overalt hvor du går i Libanon, blir du møtt med smil og invitasjoner. Her er Dagbladets favorittstedsted i Beirut: Den lange cornichen hvor folk jogger, leker, rusler, fisker, slapper av og puster inn Middelhavets sjøluft.Foto: Torbjørn Grønning
SMILENDE LAND: Overalt hvor du går i Libanon, blir du møtt med smil og invitasjoner. Her er Dagbladets favorittstedsted i Beirut: Den lange cornichen hvor folk jogger, leker, rusler, fisker, slapper av og puster inn Middelhavets sjøluft.Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

— He-he. Libanesiske kvinner er kjent for å være vakrest i verden. Og når situasjonen er fredelig, som nå, så er det heller ingen som lever så i nuet som oss libanesere, sier 18-årige Josée Nakhlé.

Viktig å prute
Er du klar for en eksklusiv shoppingrunde og timer på europeiske eller libanesiske kafeer, restauranter i verdensklasse
eller puber med stil, kan du dra til Downtown, Beiruts nybygde bydel.

I 1990 var området et forlatt område, en spøkelsesby, men rommer nå Beiruts mest fasjonable nabolag. I en liten, svært glitrende skobutikk i Downtown står en svært smilende armensk dame i døråpnin-gen. Hun selger imitasjoner av Chanel-sko og andre kjente merker. Skoene er laget på fabrikk i Beirut.

ELDSTE SYNAGOGE: Heter Magen Avraham. Den er i ruiner, men
ikke kondemnert. Den står forlatt og stille mellom trafikk- og byggestøy,
men skal nå være fredet som en historisk bygning.Foto: Torbjørn Grønning.
ELDSTE SYNAGOGE: Heter Magen Avraham. Den er i ruiner, men ikke kondemnert. Den står forlatt og stille mellom trafikk- og byggestøy, men skal nå være fredet som en historisk bygning.Foto: Torbjørn Grønning. Vis mer

— Butikken vår er ikke dyr. Du kan få et Chanel-imitasjonspar for 300 dollar. Kanskje til og med rimeligere. Her må alle prute litt. Alle i Libanon pruter, kvitrer Alice Khatchadourian Akle.

— Jeg synes Libanon var bedre før. Nå er alt blitt så glossy og flott. Før var tradisjonene våre mer til stede i hverdagen, mens nå er det staffasje og lite innhold, sier skoselgeren i Downtown.

Bo hos libanesere
En måte å komme innenfor dørene til libanesere, er å bestille rom via L?hote Libanais. Her leier libanesiske familier, vel kjent for sin gjestfrihet, ut rom. Du får frokost og tilgang til mye av husets eller leilighetens fasilite-ter. Dette er mye brukt i Frankrike, og nå altså tatt opp i Libanon.

SPANDABEL BAREIER: 28-årige Patrick Ghosn (midten) har drevet
baren Rehab i Gamayzeh i litt over ett år. Jeg anbefaler dere å reise
til Beirut. Finnes ikke mer gjestfrie mennesker på jord, sier Ghosn, før
han nipper til sin n'te whisky for kvelden.Foto: Torbjørn Grønning
SPANDABEL BAREIER: 28-årige Patrick Ghosn (midten) har drevet baren Rehab i Gamayzeh i litt over ett år. Jeg anbefaler dere å reise til Beirut. Finnes ikke mer gjestfrie mennesker på jord, sier Ghosn, før han nipper til sin n'te whisky for kvelden.Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Liker du både å bade og stå på ski, bør du dra til Libanon en gang mellom desember og februar: Da kan du stå på ski på FarayaMzaar skiområde om morgenen — og ta deg et bad i Middelhavet en times tid etter at du tok av deg skiene.

Men det er viktig å sjekke værmeldingen. Vinteren i Libanon er blitt ustabil, som i Norge. Du bør også sjekke utenriksdepartementets
reiseråd for Libanon før du planlegger tur.

I midten av desember fraråder UD reise eller opphold i Libanon som ikke er strengt nødvendig. Men situasjonen i Libanon og Beirut er labil, og kan òg endres til det bedre på kort tid.

Det ligger uvisshet i lufta, du finner bevæpnede politi og tropper i gatene, men Beirut klynger seg fast til sin nytelsessyke appell med
superkule klubber som tiltrekker seg Europas beste dj-er, snobbete restauranter, bra undergrunns jazzsteder...

Vel verdt et forsøk. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!