Benedicte (22) angrepet av tyrkisk politimann

Og da hun protesterte ble hun og kjæresten Vinjar kastet i varetekt.

- SYDENFERIEN ØDELAGT: Samboerparet Vinjar Rundhovde (22) og Benedicte Evensen (22) fra Bergen opplevde feriemarerittet etter at Benedicte ble slått av en politimann med påfølgende rettsoppgjør på feriestedet Alanya i Trykia. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
- SYDENFERIEN ØDELAGT: Samboerparet Vinjar Rundhovde (22) og Benedicte Evensen (22) fra Bergen opplevde feriemarerittet etter at Benedicte ble slått av en politimann med påfølgende rettsoppgjør på feriestedet Alanya i Trykia. Foto: TOR ERIK H. MATHIESENVis mer

|||
FLESLAND/OSLO (Dagbladet): Avslutningen på ferieuka i Alanya i Tyrkia ble dramatisk for kjæresteparet Benedicte Evensen (22) og Vinjar Rundhovde (22) fra Bergen.

Natt til tirsdag denne uka var de to på vei hjem etter en liten tur på byen. Leiende og i godt humør kom tilfeldigvis Benedicte borti leggen til en politimann fra det tyrkiske politiet.

Da svarte lovens lange arm med å slå til 22-åringen på kinnet med baksiden av håndflaten.

- Helt jævlig
- Jeg kjenner det fortsatt i ansiktet. Jeg ble helt sjokkert over oppførselen hans. Vi gikk til politistasjonen og bestemte oss for å klage på politimannens oppførsel, sier Evensen, som jobber som frisør og makeup-artist, til Dagbladet.

Men istedet for en unnskyldning, utløste oppmøtet på politistasjonen en rettsprosess i det tyrkiske domstolbyråkratiet de sent vil glemme. Politimannen rakk, ifølge paret, å opprette en klage mot Evensen før de fikk levert sin klage.

- Vi måtte avgi masse forklaringer med tolk fram og tilbake. Vi fikk ikke lov til å hvile mens vi var der. Det var en gloheit politistasjon. Det var helt jævlig, sier paret til Dagbladet.

19 timer hos politiet
Etter å ha vært gjennom blant annet en legesjekk og avgitt promillekontroll var det klart for rettsmøte med dommer og vitneforklaring i 14-tida neste dag.

- Det varte helt til klokka 19 kvelden etter. Da hadde vi vært i politiets varetekt i nesten 19 timer og vi hadde vært oppe i halvannet døgn. Det var helt umenneskelig og vi var helt utslåtte, sier Rundhovde, som til daglig jobber innen markedsføring.

Saken ble til slutt henlagt, men paret måtte forlate landet så raskt som mulig, var beskjeden fra tyrkerne.

Under den korte rettsforhandlingen fikk det norske paret assistanse fra den norske ambassaden, som bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

- Hun har vært i politiavhør. Hun ga også en rettsforklaring dagen etter der det norske konsulatet i Alanya bisto henne, sier ambassadør Cecilie Landsverk ved den norske ambassaden i Ankara til Dagbladet.

Trygt hjemme
Hun forteller at alt gikk etter vanlig prosedyre.

- Konsulatet bidro blant annet med tolketjeneste og sørget for at paret rakk flyet hjem til Norge til avtalt tid i går, sier Landsverk.

Hun ønsker ikke å kommentere den spesielle saken nærmere, eller om de ofte får lignende henvendelser der norske turister får problemer med politiet i Tyrkia.

Omtrent 250 000 nordmenn ferierer i Tyrkia årlig, ifølge ambassaden.

I går kveld kom det norske paret trygt tilbake til Flesland og Norge som planlagt.

- Dette ville jeg ikke opplevd igjen for 50 000 kroner. Jeg vil anbefale andre å løpe hvis de skulle få en ørefik av tyrkisk politi. Det var ikke verdt å klage på politimannen for rettferdighetens skyld, sier hun til Dagbladet.

- Ferien spolert
Paret opplyser at de gjerne skulle visst mer om hvordan man skal forholde seg til tyrkisk politi dersom man skulle treffe på dem i et ublidt møte.

De forteller at de hadde det helt fint på ferie fram til den ubehagelige episoden og ønsker ikke å fraråde andre nordmenn å reise til ferielandet, men ønsker å advare andre mot å involvere seg med politiet i landet.

- Samtidig så er jo hovedinntrykket fra turen de siste 35 timene av den såkalte ferien. Turen ble fullstendig spolert, sier Rundhovde, som forteller at de var på tur med tre andre venner som fortsatt ferierer i Tyrkia.

Benedicte og Vinjar sitter igjen med en regning på 5000 kroner. Den ene på 3000 for engelsk tolk i politiavhør, samt 2000 de har krav på siden de ikke fikk utnyttet det siste feriedøgnet.

- Vi vet ikke om vi tar oss bryet med å fremme det. Reiselederen fra reiseselskapet vårt kom til politiet. Det var bra. Vi fikk også veldig fin hjelp av det norske konsulatet på stedet, sier paret.

TRYGT HJEMME I NORGE: Samboerparet ble tatt i mot av Vinjars far, Ernst, på Flesland i går. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
TRYGT HJEMME I NORGE: Samboerparet ble tatt i mot av Vinjars far, Ernst, på Flesland i går. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN Vis mer