ENKELT OG RENT:  På restaurant Noma i København får råvarene spille hovedrollen. Foto: Ditte Islager
ENKELT OG RENT: På restaurant Noma i København får råvarene spille hovedrollen. Foto: Ditte IslagerVis mer

Best i verden

Vil du spise på verdens beste restauranter? Da må du dra utenlands. Men du trenger ikke dra langt.

|||(Dagbladet.no): Hvor skal du spise på storbyferie? Her er svaret hvis du liker å spise mat fra øverste hylle, tilberedt av de beste kokker i verden.

Bladet «Restaurant Magazine» har bedt 806 matskribenter, matkritikere og kjøkkensjefer, heriblant fire norske, om å kåre verdens beste restauranter.

Kåringen har pågått siden 2002, og regnes som en av de mest prestisjetunge blant topprestaurantene i verden.

Uten Norge
Norge har ikke vært representert blant de beste siden Bagatelle var på lista for fem år siden.

- Det ville vært god reklame å komme inn høyt på lista, men jeg tror ikke noen norske restauranter har satset nok de siste åra, sier kokkeverdensmester Geir Skeie, som selv jobber på restaurant Solvold i Sandefjord.

Nåløyet for å komme med er veldig lite og trangt, og selv restauranter med tre stjerner i Guide Michelin sliter med å få plass.

- Selv prioriterte jeg kokkekonkurransen, og brukte over 80 timer i uka på det. Skal man være på topp i restaurantbransjen må man jobbe 80 timer i uka, sier Skeie.

Matopplevelse
Og nettopp det gjør kjøkkensjefen René Redzepi på restaurant Noma i København.

Redzepi jobbet en periode hos restaurant El Bulli (med 40 kokker på jobb til enhver tid) i spanske Girona i Catalonia som vant årets kåring.

Erfaringen herfra og med bruk av nordiske råvarer har ført restaurant Noma opp på en imponerende tredjeplass på lista.

Maten her er en opplevelse, men husk å bestille bord i god tid, ventelista er lang.

På andreplass ligger The Fat Duck, som du finner i utkanten av Maidenhead, en halvtimes togtur fra Paddington Central i London. Danmark har i tillegg til Noma en restaurant til på lista, mens Sverige har to i det gode selskap.