Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Betal 500 kroner for å slippe flyplass-kø

Britiske flyplasser lar deg korte ned ventetiden.

SLIPPER TIMELANGE KØER: Flere britiske flyplasser vil fra nyttår innføre en ordning der du kan betale for å slippe raskere gjennom passkontrollen. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
SLIPPER TIMELANGE KØER: Flere britiske flyplasser vil fra nyttår innføre en ordning der du kan betale for å slippe raskere gjennom passkontrollen. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

|||(Dagbladet.no): Køene i passkontrollen på de store, internasjonale flyplassene er ofte svært lange.

Nå ønsker det britiske luftfartsverket gjøre det mulig å snike i disse køene - mot betaling.

For 50 pund, drøye 460 kroner, kan de reisende få tilgang til egne hurtigskranker og dermed slippe unna mesteparten av køståingen, ifølge Sky News.

Systemet skal først testes ut på Stansted, før det innføres i én av terminalene på storflyplassen Heathrow.

Vil ha flere biopass
Luftfartsmyndighetene håper at dette tiltaket skal stimulere flere til å skaffe seg de nye, biometriske passene.

Storbritannia innførte de nye passene i 2006. Flestepartene av britene sverger likevel fremdeles til de gamle utgavene.

Hurtigskrankene vil bli utstyrt med lesere for de nye passene. Eierne av biopass vil kunne benytte seg av dette tilbudet gratis.

- Vi håper at dette vil gjøre køene i passkontrollen betydelig kortere, sier en talskvinne for BAA, som eier og driver syv av de største flyplassene i England, til Sky News.

- Dette opplegget er spesielt gunstig for dem som reiser mye. Har de et gammeldags pass, kan dette gjøre det verdt tiden å oppgradere til et nytt biometrisk pass, fortsetter hun.

Bær din egen bagasje
Slike hurtigskranker er uten tvil også en måte å få inn mer penger på i flyplasskassene.

BAA håper etter hvert å kunne finansiere et nytt avgangsområde på Heathrow ved hjelp av penger som kommer fra reisende som ikke orker å stå i kø.

Dette prosjektet vil koste nærmere 65 millioner kroner.

Både flyplasser og flyselskap har de siste årene utfordret vår oppfatning av hvilke tjenester som skal være inkludert i en flyreise.

Lavprisselskapene har ledet an med billetter billigere enn noensinne, men også avgifter for både bagasje og reservasjon av seter.

Ryanair står bak et av de mest spenstige påfunnene til nå.

De skal stenge flesteparten av sine skranker for bagasjeinnsjekk og vil at passasjerene selv skal ta med koffertene helt fram til flyets lasterom.

Der skal de også hentes når flyet er framme.

- I vår vil dette gjelde på alle våre ruter. Du kan ta med så mye bagasje du vil så lenge du får det gjennom sikkerhetskontrollen, sa selskapets toppsjef Michael O'Leary til Daily Record tidligere i sommer.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling