- Ble uthengt som pervers av flyselskap

Forretningsmann fikk ikke sitte ved siden av 12-åring. Går til sak mot British Airways.

SPESIELLE BARNEREGLER:  Britisk rett skal avgjøre om Britisk Airways kan nekte voksne menn å sitte ved siden av barn som reiser alene. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
SPESIELLE BARNEREGLER: Britisk rett skal avgjøre om Britisk Airways kan nekte voksne menn å sitte ved siden av barn som reiser alene. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Visste du at ukjente menn ikke får sitte ved siden av barn som reiser alene på flyene til British Airways?

Det visste ikke forretningsmannen Mirko Fischer (33) heller før han ble bedt om å bytte plass da han og kona nylig reiste med BA fra Gatwick i London.
Etter endel fram og tilbake byttet fondsbestyreren fra Luxembourg sete slik slik BA krevde.

Nå har han saksøkt gigantselskapet for kjønnsdiskriminering. Saken er berammet til Slough County Court i England i neste måned
.

Ifølge Daily Mail har Fischer saksøkt British Airways for å blinke ut alle menn som potensielle sexovergripere og pedofile og for i full offentlighet å ydmyke uskyldige passasjerer.

Dette skjedde:Fischers kone Stephanie (30) var gravid i sjuende måned og følte seg mest bekvem med vindussete. Derfor hadde hun booket sete der med mannen ved siden av.
Fischer fikk da plass mellom sin kone og en 12 år gammel gutt.

Når alle passasjerene hadde satt seg, tok BAs flyverter en runde rundt i kabinen. Da ble Fischer orientert om BAs barnepolitikk og bedt om å flytte seg.

Nektet å ta avFørst forlanget han å få sitte ved siden av sin gravide kone. BAs flyvert advarte om at flyet ikke ville ta av før Fischer hadde flyttet seg.

Han adlød ordre, men nå skal retten prøve lovligheten av slik praksis hos et av Europas største flyselskaper.

- British Airways fikk meg til å føle meg som en kriminell i konfrontasjon med de andre passasjerene. Og det stakkars barnet må ha trodd at vi var ekstremt uvennlige som ikke tok sjansen på å prate med han underveis. Denne situasjonen var fullstendig ydmykende, sier Mirko Fischer.

Han fikk også vite at «fremmed mann- og barn-regelen» også gjelder barn som reiser sammen med sine foreldre - hvis de ikke sitter på samme seterekke.

Forretningsmannen skal betale saksomkostninger selv. Hvis han får erstatning for diskriminering, skal pengene gå til en organisasjon som jobber mot misbruk av barn (NSPCC).

En talsmann for BA sier at selskapet ikke vil kommentere saken fordi den er berammet for retten.

SAS: - Aldri hørt omDagbladet kontakter en forbauset informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge.

- En slik praksis har jeg aldri hørt om, og slike regler har vi absolutt ikke i SAS, sier Johansen.

Over 80.000 barn under 12 år reiste med SAS i de tre skandinaviske landene i fjor - 52.500 av dem i Norge.

- Vi får veldig gode tilbakemeldinger på vår service og har nesten aldri problemer med barn som reiser alene. For 150 kroner sørger vi for at barn blir fulgt opp helt til de er framme, uansett hvort mange flybytter det er underveis, sier Johansen.

Han ser ikke for seg hvordan SAS på praktisk vis skulle greie å sortere så mange «alenebarn» fra fremmede menn.

- Ikke på GardermoenHeller ikke informasjonssjef Jo Kobro kjenner til noen regel slik BA har praktisert på Gatwick.

- Jeg har aldri hørt om at noen flyselskap praktiserer en slik regel på Gardermoen. Her blir barn som reiser alene tatt godt vare på, og vi har bare gode erfaringer. Barn får som regel gå først inn på flyet og får seter foran, men det er ikke noen begrensninger på hvem de kan sitte ved siden av, sier Kobro til Dagbladet.

Heller ikke Norwegian har regler som begrenser hvem barn kan sitte ved siden av.

- Noe slikt som dere referer til om BA, har jeg aldri hørt om. Her passer vi på at barn som reiser alene for den oppmerksomheten de trenger, sier presse- og informasjonsansvarlig Åsa Larsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer