FIIN ÅRGANG: Paula Ramos hos vinprodusenten H&H på Madeira kan ikke annet enn å koste på seg en god latter når hun tenker på skjebnen til de aller dyreste madairavinene. Hun foretrekker å drikke de gamle dråpene,  mens nyrike russiske kvinner bruker de edle dråpene som parfyme. Foto: Eivind Pedersen
FIIN ÅRGANG: Paula Ramos hos vinprodusenten H&H på Madeira kan ikke annet enn å koste på seg en god latter når hun tenker på skjebnen til de aller dyreste madairavinene. Hun foretrekker å drikke de gamle dråpene, mens nyrike russiske kvinner bruker de edle dråpene som parfyme. Foto: Eivind PedersenVis mer

Bruker gammel vin som parfyme!

Over 200 år gammel madeiravin selges til Russland. Nyrike russere kjøper de aller dyreste madeiravinene for å bruke dem som parfyme! Flaskeprisen er nærmere 5000 kroner.

|||
CAMARA de LOBOS : Etter å ha jobbet i over 20 for
familiebedriften Henriques & Henriques (H&H) i landsbyen
Câmara de Labos, er det lite som overrasker Paula Ramos.

Russerparfyme
Den
sprudlende kvinnen forteller med stor innlevelse om hvordan
russiske kvinner har oppfunnet en ny anvendelsesmåte av den
tradisjonsrike maderia-vinen.
- De rett og slett dynker seg med de dyre dråpene. Det påstås
at det lukter godt og at mannfolkene setter pris på godsakene,
sier hun.

- Russer-parfymen er kanskje ikke så vanvittig kostbar,
likevel, sier hun ettertenksomt og bemerker at også små
flakongene med ekte parfyme koster en liten formue.
- Selv setter jeg mest pris på å drikke vinen, sier hun. Og
smiler enda bredere.

Fra 1700-tallet?
Som den eneste av vinprodusentene på Madeira,
ønsker H&H besøkende hjertelig velkommen. Du får til og med
slippe inn i tapperiet og kan følge produksjonen nært.
I fabrikkbygningene lagres vintønner av gode, gamle årganger.
Andre årganger selges ut som ordinær vin.
De aller edleste dråpene finnes på flasker. Aller eldst er en
liten serie "WS Boal" som ble tappet på flasker i 1927! Da
hadde den ligget over hundre år i vinkjelleren.
- For 82 år siden ble vinen tatt ut av flaska. Etter grundig
vask ble flaska fylt opp igjen og forseglet med en ny kort.
Ingen vet nøyaktig hvor gammel denne vinen er. Trolig over 200
år, forteller Paula Ramos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under 100 flasker til salgs
I dag eksisterer vinen i færre enn 100 flasker. Prisen pr.
flaske er 800 euro. Originaletiketten er knapt leselig, men en
ny etikett i 1927 forteller om den spennende historien.
- Vi åpnet noen flasker i forbindelse med tusenårsfeiringen og
vinen hadde holdt seg meget bra, forteller hun.

Ikke for nålevende
På lageret ligger det i dag vin på
tønner som ingen nålevende personer vil få smake. Takket være
den spesielle måten å framstille madeiravin, er produktet
velegnet for langtidslagring. Mens portvin av vintage-kvalitet
bør drikkes innen 24 timer etter åpning, kan gammel madeiravin
holde seg like fin i opptil ett år etter åpning.
Takket være høyt alkoholinnhold er det ingen fare for at vinen
mugner eller oksiderer.

Under lagringen blir de store tønnene
bare fylt opp halvveis, slik at vinen kommer i kontakt med
luft. Lagringen skjer under høy temperatur som den gang
tønnene lå lagret på varme skipsdekk under tropiske forhold.

Elskes i Sverige
På verdensbasis gikk salget av madeiravin noe ned i
fjor.
- Vi tror det dreier seg om at generasjonsskifte der nye
brukere oppdager den spesielle vinen. Det viser seg at salget
er på kraftig opptur i fjerne strøk som Japan, Australia og
Brasil. Likevel er Canada og Sverige våre største markeder,
med England på god tredjeplass, sier Ramos.

POPULÆR VIN: Vinsmaking er populært blant turistene som besøker blomsterøya Madeira. De rikeste fruene drar hjem med kostbar vin i bagasjen for å bruke den som parfyme. Foto: Eivind Pedersen
POPULÆR VIN: Vinsmaking er populært blant turistene som besøker blomsterøya Madeira. De rikeste fruene drar hjem med kostbar vin i bagasjen for å bruke den som parfyme. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
UTDØDD FAG: I gamle dager var druetråkkerne en viktig og høyt aktet yrkesgruppe.Dette bildet fra 1800-tallet viser hvordan druene ble tråkket i stykker før druemassene ble sendt til gjæring.
UTDØDD FAG: I gamle dager var druetråkkerne en viktig og høyt aktet yrkesgruppe.Dette bildet fra 1800-tallet viser hvordan druene ble tråkket i stykker før druemassene ble sendt til gjæring. Vis mer
FORSKJELLIG: Det er stor forskjell på madeiravinene. Både farge og sukkerinnhold varierer. Foto: Eivind Pedersen
FORSKJELLIG: Det er stor forskjell på madeiravinene. Både farge og sukkerinnhold varierer. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
LAGRING: Takket være det høye alkoholinnholdet i madeiravinen, kan den lagres i dagslys og med luft på tønnene. Foto: Eivind Pedersen
LAGRING: Takket være det høye alkoholinnholdet i madeiravinen, kan den lagres i dagslys og med luft på tønnene. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
UTVALG: Det er ikke bare madeiravin som produseres på øya ute i Atlanteren. Også en rekke lokale likører frembys. Noen smaker faktisk meget godt. Den mest berømte likøren er en blanding av honning og lokal rom. Foto: Eivind Pedersen
UTVALG: Det er ikke bare madeiravin som produseres på øya ute i Atlanteren. Også en rekke lokale likører frembys. Noen smaker faktisk meget godt. Den mest berømte likøren er en blanding av honning og lokal rom. Foto: Eivind Pedersen Vis mer