HAR VÆRT STENGT EN UKE: Demonstranter har okkupert den internasjonale flyplassen i Bangkok siden tirsdag i forrige uke. Her feirer de nattens erklæring om at statsministeren utestenges fra politikken. Foto: AFP/Saeed KHAN/SCANPIX
HAR VÆRT STENGT EN UKE: Demonstranter har okkupert den internasjonale flyplassen i Bangkok siden tirsdag i forrige uke. Her feirer de nattens erklæring om at statsministeren utestenges fra politikken. Foto: AFP/Saeed KHAN/SCANPIXVis mer

Demonstrantene inviterer til flygninger

Men Bangkoks flyplass åpner ikke før 15. desember, sier flyplassdirektør.

(Dagbladet.no): Nyhetsbyrået AFP melder at blokaden av den internasjonale flyplassen i Bangkok oppheves med øyeblikkelige virkning. Det er en talsmann for demonstrantene som skal ha uttalt dette i formiddag.

- Folkealliansen for demokrati (PAD) har i denne stund besluttet at fly med umiddelbar virkning kan få ta av og lande, både passasjerfly og transportfly, sier en av lederne for demonstrantene, Somkiat Pongpaiboon, ifølge AFP.

Thailands flyplassmyndigheter bekrefter at de har inngått en avtale med demonstrantene.

Uklar tidsramme
- Vi har inngått en avtale med PAD om at de skal begynne å trekke demonstranter ut fra passasjerområdene, så vi igjen kan åpne Suvarnabhumi, sier styreformann for Thailands flyplasser, Vudhihaandhu Vichairatama, til AFP.

- Men hvor snart vi kan gjenåpne flyplassen, avhenger av teknikken. Om vi ikke møter tekniske problemer, vil de første flyene kunne ta av innen 24 timer, sier Vichairatama videre.

Suvarnabhumis direktør, Serirat Prasutanond, har tidligere uttalt at det kan ta opptil en uke fra demonstrantene er fjernet til flyplassen igjen vil kunne tas i bruk. Han frykter at flere av de nødvendige datasystemene, som blant annet brukes til å styre flysikkerheten, kan være ødelagt.

I dag sier Prasutanond at det ikke vil ta én uke, men to, før flyplassen vil kunne fungere som normalt. Han sier til Reuters at flyplassen vil være stengt for passasjerfly til 15. desember.

- Protestene har påført landet massive skader. Vi skal åpne flyplassen så snart vi kan, sier han til Reuters.

De første transportflyene har allerede lettet fra Suvarnabhumi.

SAS Norge har ikke fått bekreftet opphevingen av blokaden fra Thailanske flyplassmyndigheter.

- Foreløpig har vi bare hørt dette via media, men at blokaden er opphevet, er vi jo veldig glade for. Samtidig betyr ikke en opphevet blokade at flyplassen autoatisk åpnes igjen. Her er det flere ting som skal på plass. Men vi har gode forhåpninger om å kunne begynne flygninger om kort tid, sier Kenneth Vikse til Dagbladet.no.

Åpnet for transport
Tidligere i dag ble det meldt at den internasjonale flyplassen skulle åpnes for transportfly.

- I dag morges ga jeg tillatelse til transportflyginger til og fra flyplassen, men det er opp til flyselskapene å starte når de er klare for det, opplyser sjefen for flyplassmyndighetene i Thailand, Serirat Prasutanond, til Reuters.

Han understreket da at passasjerflygninger ikke ville gjenopptas før demonstrantene hadde forlatt flyplassen.

- Passasjerenes sikkerhet kommer i første rekke, sa Prasutanond.

Derfor er det usikkert hvilke følger demonstrantenes uttalelser vil få for trafikken.

Statsministeren kastet
Uoversiktlig er også situasjonen i landet som helhet. I natt besluttet grunnlovsdomstolen i Thailand å oppløse tre av partiene i regjeringskoalisjonen. Statsminister Somchai Wongsawat blir utestengt fra politikken i fem år. Dermed er det uklart hvem som nå styrer landet, mener Norges ambassadør til Thailand, Merete Fjeld Brattested.

Den internasjonale flyplassen Suvarnabhumi har vært stengt siden tirsdag i forrige uke, da demonstranter stormet flyplassen med krav om at statsministeren i landet måtte gå av.

Dagbladet.no kommer med mer.