<strong>MYE LENGRE:</strong> Den kinesiske mur kan vise seg å være flere tusen kilometer lengre enn man til nå har trodd. Foto: AFP / FILES / Frederic J. BROWN /SCANPIX
MYE LENGRE: Den kinesiske mur kan vise seg å være flere tusen kilometer lengre enn man til nå har trodd. Foto: AFP / FILES / Frederic J. BROWN /SCANPIX Vis mer

Den kinesiske mur lengre enn antatt

Har alltid vært ett av verdens største byggverk - kan være enda større enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den kinesiske mur har alltid vært betraktet som ett av verdens største byggverk - og nå viser det seg at den kan være enda større enn antatt. Nye oppmålinger gir muren en samlet lengde på 8.851,8 kilometer.

Tidligere har lengden vært anslått til rundt 5.000 kilometer. Men ved hjelp av ny teknologi og omfattende kontrollmålinger har kinesiske fagfolk kommet fram til at dette anslaget er altfor lavt, meldte kinesiske medier mandag.

Den kinesiske mur står på FN-organisasjonen UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den ble reist fra slutten av det 14. til begynnelsen av det 17. århundre etter vår tidsregning, som et forsvarsverk mot fiendtlige makter.

- Den store muren står ansikt til ansikt med store trusler. Klimaendinger og den storstilte utbyggingen av infrastruktur i Kina er de to største av disse trusene, sier direktør for den kinesiske kulturarven Shan Jixiang ifølge avisen China Daily.

I 2005 innledet kinesiske myndigheter et ti år langt prosjekt for restaurering og bevaring av muren. Kartleggingen som nå er gjennomført, skal gi pålitelige opplysninger som kan legges til grunn for dette arbeidet.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer