EL HIERRO Den minste av de sju store Kanariøyene er ukjent reisemål for de fleste.  El Golfo-bukta er det eneste stedet på nordsida hvor klippene ikke går rett ned i havet. Alle foto: John Terje Pedersen
EL HIERRO Den minste av de sju store Kanariøyene er ukjent reisemål for de fleste. El Golfo-bukta er det eneste stedet på nordsida hvor klippene ikke går rett ned i havet. Alle foto: John Terje PedersenVis mer

Den ukjente Kanariøya

El Hierro er Kanariøya for deg som ikke liker «Syden-ferie».

||| EL HIERRO (Dagbladet):Like solsikkert som Gran Canaria og Tenerife, er El Hierro øya for dem som vil oppleve noe helt annet en megahoteller, turistmenyer og overfylte badestrender.

- Det har blitt for mange turister på La Gomera. Derfor dro jeg til El Hierro, sier Matthias Overbeck. Vi møter den tyske fotturisten fra Schwarzwald høyt oppe i den kanariske furuskogen som dekker store deler av fjellene på El Hierro.

Økoturisme
Naboøya La Gomera er heller ikke kjent for badestrender. La Gomera er etter hvert blitt veldig populær blant dem som heller vil gå tur i fjellet enn ligge på stranda i Sydenferien.

På El Hierro får den spreke tyskeren gå i fred. Han er den eneste fotturisten vi støter på langs bilveien i den grønne furuskogen mellom vestsida og fiskerlandsbyen La Restinga på sørspissen.

Matthias Overbeck har overnattet på en fin campingplass i fjellene, ved Hoya del Morcillo. Han akter seg vestover til fyrtårnet Orchilla på vestsida. El Hierros vestligste punkt ble regnet som verdens ende, helt til Columbus beviste noe annet i 1492.

Øyrundtur
Vi har startet øyrundturen i hovedbyen Valverde, etter et kjapt morgenmøte med en hissig pensjonatvertinne.

EL HIERRO: Få turister besøker den minste av de sju store Kanariøyene. Hotell Puntagrande mellom klippene på nordsida av øya har bare fire rom. Andre deler av øya er frodig som en tropisk regnskog.
EL HIERRO: Få turister besøker den minste av de sju store Kanariøyene. Hotell Puntagrande mellom klippene på nordsida av øya har bare fire rom. Andre deler av øya er frodig som en tropisk regnskog. Vis mer

Øyas andre innbyggere kaller gjerne Valverde for lille London på grunn av tåka som ofte ligger over byen.

Nå er vi langt fra folk. Det er varmt så det holder, de siste dagene i januar. Mandeltrærne blomstrer allerede i bakkene.

Vi har snirklet oss opp gjennom de bratte hårnålsvingene opp i fjellene i vest før vi kom til den frodige furuskogen.

ØKOMUSEUM: Guinea viser livet i gamle dagers steinhus og oppdrett av  utrydningstruede kjempeøgler.
ØKOMUSEUM: Guinea viser livet i gamle dagers steinhus og oppdrett av utrydningstruede kjempeøgler. Vis mer

- Det er viktig å ha med nok vann, sier Matthias og viser fram femlitersdunken i ryggsekken.

Få turister
Det er faktisk ikke meningen at det skal komme mange turister til el Hierro.

- Vi har lært av andre øyers feil, får Dagbladet høre av Miquel Torres. Han driver hotell Puntagrande.

Hotellet mellom klippene i den store El Golfo-bukta var i sin tid verdens minste, skiltet fra Guinness rekordbok henger fortsatt på veggen.

 EL RESTINGA:   Manolo Motales Suayes  (til venstre) på fiskerestauranten El Refugio frister med  Vieja ( som betyr gamla og er en vanlig type havabbor,  mens Jesús Ascanio Cabyeya byr på Gambas a la plancha. (grillede kjempereker)
EL RESTINGA: Manolo Motales Suayes (til venstre) på fiskerestauranten El Refugio frister med Vieja ( som betyr gamla og er en vanlig type havabbor, mens Jesús Ascanio Cabyeya byr på Gambas a la plancha. (grillede kjempereker) Vis mer

Her ligger også økomuseet Guinea, en av El Hierros andre små attraksjoner.

Badestrender
På nordsida er det ingen badestrender. Folk bader i havsbassenger mellom klippene, når Atlanterhavet ikke står rett på.

Fiskerlandsbyen La Restinga på sørsida har noen av Kanariøyenes beste dykkermuligheter. Her er det utviklet litt turisme med ferieleiligheter.

Sør for havnebyen Puerto de la Estaca ligger det en rekke badestrender. For det meste små og grå. Dermed kan El Hierro aldri bli den store turistmålet. Dette er øya for dem som ønsker å oppleve noe helt annet.

 FRODIG FURUSKOG: El Hierro er kjent for sin flotte furuskog av typen Pino Canario.
FRODIG FURUSKOG: El Hierro er kjent for sin flotte furuskog av typen Pino Canario. Vis mer

Men i juli og august kommer det turister. Det er innbyggerne fra Tenerife og Gran Canaria som kommer for en avslappende og rolig ferie, når turistsesongen der er på hell midt på sommeren.

El Hierro er på en måte deres Syden.

 KLIPPER: Vannet ved Pozo de la Salud inneholder  mineraler og er blitt regnet som å være helsebringende siden 50-tallet.
KLIPPER: Vannet ved Pozo de la Salud inneholder mineraler og er blitt regnet som å være helsebringende siden 50-tallet. Vis mer
 PÅ FOTTUR:  Matthias Overbeck fra Schwarzwald er på fottur på El Hierro.
PÅ FOTTUR: Matthias Overbeck fra Schwarzwald er på fottur på El Hierro. Vis mer