- Dette er helt uholdbart

Politikere med krass kritikk av NSB.

NEKTET PÅ SØRLANDSBANEN: Ann Karin Fronth (58) greier seg aleine med tog i Oslo-området hver dag. Men hun og den elektriske rullestolen kan ikke reise med tog fra Oslo til Kristiansand, sier NSB. Foto: ØYSTEIN ANDERSEN.
NEKTET PÅ SØRLANDSBANEN: Ann Karin Fronth (58) greier seg aleine med tog i Oslo-området hver dag. Men hun og den elektriske rullestolen kan ikke reise med tog fra Oslo til Kristiansand, sier NSB. Foto: ØYSTEIN ANDERSEN.Vis mer

||| (Dagbladet.no): Dagbladet kunne i dag fortelle historien om at funksjonshemmede Ann Karin Fronth (58) blir nektet på toget til Kristiansand.

Årsaken til det skal være at rullestolen hennes er for tung og dessuten ikke passer inn på rullestol-rampene ved jernbanestasjonen i byen.

Dermed går drømmerferien til Lista i vasken.

Tog for alle
Det får stortingspolitiker Bjørg Tørresdal (KrF) til å reagere sterkt.

- Dette er helt uholdbart. NSB har en plikt til å sørge for at alle kan reise med toget, og da mener vi alle! Hundre prosent! sier Tørresdal til Dagbladet.

Hun forklarer at plikten er pålagt av Stortinget, men at det er NSB og Jernbanesverket sitt ansvar å finne løsninger som gjør at alle kan ta toget.

- Og om de ikke får det til, så skal de sørge for alternativ transport. For eksempel kan de tilby bil eller buss, sier hun.

Blogger om saken
Hun antyder at det i denne saken kan ha oppstått en misforståelse.

- Men her finnes ingen unnskyldning fra NSB sin side. Ferieturen til Ann Karin skal ikke ryke! sier KrF-politikeren som også har skrevet om saken på sin egen blogg.

- Utrolig
Også Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet reagerer på saken om Fronth.

BLOGGER OM SAKEN: KrFs Bjørg Tørresdal mener NSB ikke leverer varene når de nekter rullestolbrukere å ta toget. (Foto: Scanpix)
BLOGGER OM SAKEN: KrFs Bjørg Tørresdal mener NSB ikke leverer varene når de nekter rullestolbrukere å ta toget. (Foto: Scanpix) Vis mer

Han har i dag sendt spørsmål til samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

- Jeg lurer på om hun mener at det er greit at funksjonshemmede blir nektet adgang på togene, og eventuelt hva hun vil gjøre for å sikre at det ikke skal skje igjen, sier han til Dagbladet.

Hoksrud er medlem i transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

- Det er utrolig at Jernbaneverket ikke har kommet lengre i å legge til rette for folk på stasjonene, sier Frp-politikeren.

Han har selv tatt toget sammen med handicapforbundet, og har forståelse for at det kan være utfordrende å få funksjonshemmede om bord på togene.

- Men her er ikke viljen særlig stor, sier han.

Vil ha konkurranse
- Men er Fremskrittspartiet de som skal skrike høyest om bedre jernbane?

- Det kan du si, men vi har lagt opp til å bruke langt mer på jernbanen enn det regjeringen har lagt opp til. Vi tror NSB ville ha skjerpet seg om de hadde fått litt konkurranse. Uansett handler dette om å ta kundene sine på alvor, sier Hoksrud.

- LITE VILJE: Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet mener NSB viser lite vilje til å legge til rette for funksjonshemmede. (Foto: Scanpix)
- LITE VILJE: Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet mener NSB viser lite vilje til å legge til rette for funksjonshemmede. (Foto: Scanpix) Vis mer