SKJULT SKATT: Mr. Ed's elefantmuseum i Orrtanna. Foto: Kirsten M. Buzzi
SKJULT SKATT: Mr. Ed's elefantmuseum i Orrtanna. Foto: Kirsten M. BuzziVis mer

Dette gjør du i Obama-land

USAs nye president Barack Obama har også satt fart i reiseinteressen til landet som kan by på helt uventede ferieopplevelsen.

20 reisetips til USA-ferien:

Løp gjennom verdenshistorien


Hvor: Gettysburg, Pennsylvania


Fem minutter, ti setninger og en tale som forandret verdenshistorien og ga amerikanerne nytt håp da USAs president Abraham Lincoln holdt talen for frihet og demokrati, mot slaveri og rasediskriminering, på slagmarken i Gettysburg. I år er det 200 år siden han ble født, jubileet markeres i mange amerikanske byer og historiske steder som i American Civil War Museum, i Gettysburg. Bli med på historieløpet fra Gettysburg til Washington DC. En stafett gjennom tre delstater og historiske minnesmerker.


Når: 24. -25. april.


Les mer: www.gettysburg.travel


Møt en amerikansk spion


Hvor: Downtown Washington, DC.


USAs hovedstad er det sted i verden med flest spioner, og r verdens internasjonale spionmuseum, eller Spy Museum. Tre etasjer med spionhistorier fra Mata Hari til den kalde krigen og vår tids spionasjehistorier. Neste måned er det mulighet til å spise middag med KBG-agenten Oleg Kalugin (for 200 dollar). Det arrangeres ofte spionovernattinger for ungdom. Hver måned gjør museumsdirektøren et nytt intervju med spioner, agenter eller forskere. Denne måneden er det Robert De Niro som snakker om sitt spionengasjement.


Les mer: www.spymuseum.org


Maratonshopping i Minnesota


Hvor: Minneapolis/St. Paul, Minnesota


Ikke tilfeldig at Mall of America får besøk av mer enn 40 millioner handleglade mennesker hvert år. 520 butikker, 50 restauranter, kinoer, lekeparken Nickelodeon (Svampe-Bob & venner) gjør shoppingsenteret til USAS mest besøkte turistattraksjon. I shoopingpausene svømmer haiene over deg i verdens største undervannsakvarium. Noen synes også det er en god idé å gifte seg der, totalt 50000 par har sagt ja i Mall of Americas Chapel of Love.


Les mer:


www.mallofamerica.com


Alligatorparken i Florida


Hvor: Orlando, Florida


Amerika-alligatoren (alligator mississippiensis) lever i beste velgående i Florida. Gatorland har eksistert siden 1947, da temaparken startet med en bøtte slanger og en alligatordump.Alligatorbryting har vært det helt store helt siden starten. I dag er det å lære om alligatorens plass i naturens kretsløp like viktig. Et nytt show er Gator Jumparoo Show hvor råsterke unge alligatorer slåss om dagens lunsj.


Les mer: www.gatorland.com

Svømme med delfiner

Hvor: Orlando, Florida


Sea World står på de flestes ønskeliste når de reiser på familieferie til Orlando. Sett av en dag til et besøk i Discovery Cove, en egen avdeling i fornøyelsesparken, som er laget som et tropisk paradis. Her kan man svømme med delfiner, dykke og snorkle og etterpå slappe av under palmene på en kunstig hvitkornet sandstrand, i Florida.


Les mer: www.seaworld.com


Se Afrika i USA


Hvor: Tampa, Florida


Busch Gardens på Floridas vestside er afrikansk jungel, temapark og hager. Congo heter den mest populære parken med dyrene fra Afrika, siden amerikanere flest sjelden reiser ut av landet. Dyrene gresser fredelig omkring, mens turistene blir fraktet rundt i parken med tog. Temaparken har lenge hatt rekorder for lengste og største berg- og dalbaner, både i tre og stål.

Les mer:


VERDT ET BESØK: The Sixth Floor Museum. Foto: The Sixth Floor Museum at Dealey
Plaza.
VERDT ET BESØK: The Sixth Floor Museum. Foto: The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza. Vis mer

www.buschgardens.com


Møt regnskogsgorillaene


Hvor: New York


Bronx Zoo er en av USAs kjente dyreparkene i en bydel som ikke mange New York-turister finner fram til. Men det er bare å sette seg på T-banen på Manhattan, klare for et møte med Kongos regnskogsgorillaer. De utrydningstruede gorillaene har fått sitt eget regnskogreservat i New York. Turistene må stå utenfor i glassbur, mens gorillaene koser seg i regnskogen i New York.


Les mer: www.bronxzoo.com


På sporet etter dinosaurer


Hvor: Montana


Montane er delstaten for dinosaurinteresserte. Det er laget et dinosaurkart for dino-turister kan finne fram til de enkelte severdighetene, blant annet i Maskoshika Dinosaur Museum som har fossiler fra hele verden. I Carter County Museum finnes et fullstendig rekonstruert skjelett fra en Anatotian copei, en av de få i verden. Mens Garfield County Museum har fossiler fra et område som kalles Hell Creek Formation. I Blaine County Museum finnes Hadrosaur, Gorgosaur og Ankylosaurus.


Les mer: www.mtdinotrail.org


Sportsfans i New York


Hvor: New York,


Det nyåpnete Sportsmuseum of America er kåret det beste av alle Manhattans museer av en amerikansk foreldreorganisasjon. Museet på Nedre Manhattan er USAs største sportsmuseum. Her er bilder og historier om kjente amerikanske idrettsstjerner og idrett, fra NASCAR og basketball boksing til bryting og bowling, amerikansk fotball og kunstløp eller ski og tennis

Les mer:


www.sportsmuseum.com.


Billetter til sportsarrangementer i New York får du på:


www.keithprowse.com


Bli med på indianerfest


Hvor: Bismarck, Nord-Dakota


I år arrangeres indianerfest for 40. gang i Nord-Dakota. Pow Wow, er en av de viktigste indianerkulturarrangementene i USA. I fire dager deltar indianere fra 70 forskjellige stammer, med over 1500 dansere og trommeslagere på festivalen United Tribes International Powwow. Her blir det dansekonkurranser og kåring av årets indianerprinsesse.


Når: 10. til 13 september 2009.


Les mer:


www. unitedtribespowwow.com


Surf i Stillehavet


Hvor: Huntington Beach, California.


Feriedrømmen for mange er bilferie langs California-kysten, San Francisco og Los Angeles. Det er Huntington Beach som er selve surfebyen i California. I Surf City vandrer folk med våtdrakter og brett i gatene. Her er surfernes Walk of Fame, landets største surfebutikker og det internasjonale Surfemuseet med surfemusikk, surfegudinner og Duke Kahanamoku fra Hawaii, den olympiske svømmeren som introduserte surfing til fastlands-USA.,

IKKE ET VANLIG KJØPESENTER: Mall of America. Foto: Mall Of America
IKKE ET VANLIG KJØPESENTER: Mall of America. Foto: Mall Of America Vis mer


Les mer: www.surfcityusa.com


Musikkfest i New Orleans


Hvor: New Orleans, Louisiana


Det er alltid grunn til fest i musikkbyen som frister med alt fra jazz og blues, til country, klassisk, zydeco og cajunmusikk. 17.-19. april holdes French Quarter Festival, Jazzfest går av stabelen den siste helga i april og den første i mai. Mens Hip hop festivalen Essence går 3-5. juli. Så følger Satchmo sommerfest, som i år går fra 31. juli til 3. august. Opplev Bourbon Street House of Blues og Preservation Hall. Muligheter for dagstur med hjuldamper opp Mississippi-elva.


Les mer:


www.neworleanscvb.com


Se New York fra sjøsida


Hvor: New York.


Dropp turistbussen og seil rundt Manhattan og se at det virkelig er en øy. Fra South Street Seaport seiler den restaurerte museumsskonnerten «Pioneer» opp East River med utsikt til de andre New York-bydelene eller på Hudson-elva med utsikt til delstaten New Jersey. Fra World Financial Center seiler den eksklusive yachten «Shearwater» på romantiske måneskinnsturer, vinsmaking eller sjampagnebrunsj til litt mer eksklusive priser. Hver tirsdag er det «Queerwater on Shearwater».


Les mer:


www.shearwatersailing.com og

www.southstreetseaportmuseum.org


Mr. Ed's elefantmuseum


Hvor: Orrtanna, Pennsylvania

I en by de færreste har hørt om, har Mister Ed i over 30 år drevet elefantmuseum. Her finnes en av verdens største samlinger av elefant-rariteter. Det hele startet da Mr. Ed fikk en elefant som lykkeamulett på bryllupsdagen. Siden ballet det på seg med elefantting, elefantlamper, elefanthårtørker, elefantpotter. I 1975 ba kona Ed om å starte et museum for å få elefantsakene ut av huset. Museet er helt gratis. Kona selger hjemmelagede godterier.


Les mer: www.mistereds.com


Fangehullet på Alcatraz


Hvor: San Francisco, California


USAs mest beryktede fengsel ble lagt ned i 1963, fordi det også var det dyreste å drive. Nå er Alcatraz nasjonalpark, fuglereservat og museum. Av Alcatraz' mest kjente fanger er Al Capone og «fuglemannen» Robert Stroud, kjent fra mange Hollywood-versjoner om den historiske fangeøya. Mindre kjent er at de amerikanske innfødte, Hopi-indianerne, ble internert der allerede i 1895. Butikken som selger alt av filmer, bøker og videoer, cellenøkler, caps, kopper og T-skjorter med Alcatrazmotiv. For dem som tror på spøkelser, regnes Alcatraz som et av de mest hjemsøkte i USA, på grunn av de mange fangene som døde der.

Les mer: www.nps.gov/alca


Adrenalinkick i 265 km/t


Hvor: Orlando, Florida


Hva med noen runder på racerbanen i 265 kilometer i timen? The Richard Petty Driving Experience like utenfor Disney i Orlando frister med den ultimate bilturen. Nesten halvparten av dem som prøver seg på racerbanen i Orlando er jenter. Du blir tildelt fullt racerutstyr til turen og får sertifikat med bilde etterpå. Den tidligere racerbillegenden Richard Petty driver racerbaner flere andre steder i USA.


Les mer: www.1800petty.com


The Sixth Floor Museum


Hvor: Dallas, Texas

Dette gjør du i Obama-land


I et vindu i sjette etasje i en bygning på Dealey Plaza i Dallas sto president John F. Kennedys drapsmann Lee Harvey Oswald 22. november 1963, da kortesjen med presidenten kjørte forbi plassen. Den røde murbygningen var da et lager for skolebøker, mange ønsket at den skulle bli revet ned etter drapet på presidenten.. Isteden ble sjette etasje bygget om til et museum over John F. Kennedy. Et område i 6. etasje er restaurert slik det sto den dagen skuddene falt. Les mer: www.jfk.org


Økosafari i ørkenen


Hvor: Palm Springs, California


I mer enn 20 år har de røde jeepene til Desert Adventures tatt turister fra hele verden med på det nå så trendy økosafari i ørkenen i det sørlige California. Vist fram San Andreasforkastningen Joshua Tree Nasjonalpark og Mojaveørkenen. Underveis forteller guidene om dyr og natur, om gamle miner, cowboyer og indianer. Nå er økosafari inn og stadig flere vil lære om sammenhenger i naturen.

Les mer: www.red-jeep.com


Poker Lounge i Las Vegas


Hvor: Las Vegas, Nevada


Las Vegas er kjent for sine mange merkelige temahoteller og kasinoer. Siste nytt i rekken er en ny Poker Lounge på Hard Rock Hotel & Casino. Et 650 kvadratmeter stort poker rom med private bord, bar, kvinnelige massører, musikk, sofaer, og video poker maskiner. Pokerrommet er utstyrt med et automatisk meldesystem som sender tekstmeldinger til spillere over hele hotellet når deres navn blir ropt opp.


Les mer: www.hardrock.com


Aviskongens luksuspalass


Hvor: San Simenon, California


Hearst Castle er Californias mest besøkte turistattraksjon. Luksuseiendommen med marmor, gullfliser, og kunstskatter, fordelt på fire hovedbygninger, gjestehus, totalt 56 soverom, 41 peiser og 56 bad. Og mengder av aviskongen William Randolph Hearst kunstskatter, de fleste hentet inn fra Europa. Bare guidede omvisninger, buss fra parkeringsplassen opp til eiendommen.


Les mer: www.hearstcastle.com

APER: Fra Bronx Zoo. Foto: Mike Segar/REUTERS/Scanpix
APER: Fra Bronx Zoo. Foto: Mike Segar/REUTERS/Scanpix Vis mer
ELEFANTER: Du finner dem hos Mr. Ed. Foto: Kirsten M. Buzzi
ELEFANTER: Du finner dem hos Mr. Ed. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer