DRA TIL SJØS

Båtfolket kan være på nett med mobilt bredbånd i sommer.

BREDBÅND Nå kan båtfolket surfe og se web-TV med vanlig mobilt bredbånd. Foto: Bjørn Langsem
BREDBÅND Nå kan båtfolket surfe og se web-TV med vanlig mobilt bredbånd. Foto: Bjørn LangsemVis mer

||| Bredbånd om bord er gode nyheter for båtfolket. Ny teknologi på programvaresiden har gjort det mulig å øke rekkevidden over vann.

Ice.net lover nå dekning 120 kilometer til havs langs Norges lange kyst. Dette klarer de etter en kraftig oppgradering av nettet sitt. Sverige og Danmark vil få ferdig sin oppgradering tidsnok til at det blir tilnærmet full dekning i Skagerak.

De operer på 450-MHz-frekvensene som er området, som den gode gamle NMT-telefonen benyttet.

— For brukerne betyr dette i praksis at dekningen øker fra tidligere inntil 60 km til i dag opp mot 120 km utenfor land. Alle som bor eller jobber langs kysten vil kunne ha glede av de siste oppgraderingene, sier administrerende direktør i Ice.net, Per Borgklint.

TV til sjøs
— Ingen andre aktører kan i dag tilby mobilt bredbånd med turbo3G-hastigheter både på land og langt ut i havgapet, forteller han.

Båtfolket vil med dette kunne ta med hjemmekontoret på sjøen. Værsider og kartoppdateringer kan lastes ned med en teoretisk hastighet på 3,1 Mbit i sekundet. I praksis vil det gå noe saktere, men en ekstern antenne øker den effektive hastigheten.

DRA TIL SJØS

—Dette skal være nok til at man kan se WEB-TV uten hakking. Det har vi testet, forteller Borgklint.

—Oppgraderingene i Ice-nettet vil være interessant for privatpersoner som bor eller ferdes langs kysten, og for bedrifter innen bransjer som for eksempel fiske, olje, offshore eller transport. Også innover i landet vil en kunne merke bedre dekning og høyere hastigheter som følge av oppgraderingene, sier Borgklint.

Samme pris
Ice.net mener systemet kan erstatte mye av satelitttrafikken for komersiell bruk.

Ice gjør også et nummer ut av at abonnementet gjelder for Sverige og Danmark uten ekstra kostnader. Prisen starter på 199 i måneden for oss som bare skal betale noen regninger og surfe litt.

For fire hundringser i måneden kan vi surfe fritt og alltid være på nett.

USB: Modemet puttes i USB-port og du er på nett. Foto: Ice.net
USB: Modemet puttes i USB-port og du er på nett. Foto: Ice.net Vis mer