Dronning tilbake på tronen

Det er 42 år og 50 millioner kroner siden DS Turisten fikk en dødsladning i skroget og ble senket til bunns.

FIN FLYT: Det totalrestaurerte dampskipet Turisten skal  oppover Haldenvassdraget på jomfruturen - 42 år etter at hun ble senket og glemt på bunnen av Femsjøen. Foto: Øivind Monn-Iversen
FIN FLYT: Det totalrestaurerte dampskipet Turisten skal oppover Haldenvassdraget på jomfruturen - 42 år etter at hun ble senket og glemt på bunnen av Femsjøen. Foto: Øivind Monn-IversenVis mer

||| Nå damper hun igjen. Det stolte dampskipets skjebne var en sørgelig historie. Lenge.

På begynnelsen av 1900-tallet var Dronningen - som hun fort ble kalt - hovedattraksjonen i en rundreise fra Kristiania (Oslo fra 1924) og gjennom Haldenvassdraget. Men etter krigen tok turiststrømmen andre retninger.

Gammel

Dronningen ble gammel og skrøpelig og mer en belastning enn en berikelse for omgivelsene.

I 1967 fikk hun en dynamittladning i toalettskåla ute på Femsjøen. Bare gjeddene ga dama oppmerksomhet. Dronningen var død. Leve bilen og de mer heseblesende turistattraksjonene.

Trodde alle. Bortsett fra aremarkingene Tore Aksel Voldberg og Alv Ulven. De hadde to ting felles, i tilegg til å være sambygdinger: Et ønske om å gjennopplive kulturen i vassdraget. Og - ikke minst - midler til å klare det.

Kulturministeren

I 1997 ble restene av Turisten hentet opp fra sjøens bunn. En total restaurering startet. Båtbyggerfirmaet Hansen&Arntsen i Stathelle fikk det prestisjetunge oppdraget. Selve hjertet i Turisten — dampmaskinen — har stått på Teknisk Museum i Oslo siden dødsdommen. Etter mye politisk virvar fikk Dronningen omsider lov til å låne sitt eget hjerte.

Det har kostet rundt 50 milloner. Litt fra offisielt hold, mest fra kontoene til de nevnte herrene - og alt sammen drevet fram av en rekke ildsjeler i regionen.

Utenkelig

Resultatet kan oppleves denne sommeren. Jomfruturen gikk fra Tistedalen til Strømsfoss. Dronningen var fylt opp med stolte hjelpere og prominente gjester, blant andre kulturminister Trond Giske.

—Dette er kulturminnevern på sitt beste og et av de mest spektakulære fartøyvernprosjektene i norsk historie, mener Giske.

Og til minne om alle andre stoltheter som ligger mudret ned:

—I dag ville det vært utenkelig å senke et slikt fartøy, fastslår Kulturministeren.

Egen parfyme

Dronningen skal ha base i Strømsfoss. En liten idyllisk åpning i landskapet der du kan rusle ned til slusene og nyte duften av vassdragets egen parfyme: Kreosot og eng. Eller du kan oppsøke den tradisjonelle landhandleren, der stressnivået er lavt, servicenivået høyt - og hver minste vare er priset med tusj.

Der finner du Dronningens trone. Og der ligger hun, stolt og vakker. Men ikke akkurat billig.

Alt om restaureringen og Turistens historie kan du lese på: www.dsturisten.no

SIGNINGSFERDEN: Rekordflyt av småbåter da Dronningen passerte Aremark kirke.
SIGNINGSFERDEN: Rekordflyt av småbåter da Dronningen passerte Aremark kirke. Vis mer