Dronning tilbake på tronen

Det er 42 år og 50 millioner kroner siden DS Turisten fikk en dødsladning i skroget og ble senket til bunns.

FIN FLYT: Det totalrestaurerte dampskipet Turisten skal  oppover Haldenvassdraget på jomfruturen - 42 år etter at hun ble senket og glemt på bunnen av Femsjøen. Foto: Øivind Monn-Iversen
FIN FLYT: Det totalrestaurerte dampskipet Turisten skal oppover Haldenvassdraget på jomfruturen - 42 år etter at hun ble senket og glemt på bunnen av Femsjøen. Foto: Øivind Monn-Iversen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Nå damper hun igjen. Det stolte dampskipets skjebne var en sørgelig historie. Lenge.

På begynnelsen av 1900-tallet var Dronningen - som hun fort ble kalt - hovedattraksjonen i en rundreise fra Kristiania (Oslo fra 1924) og gjennom Haldenvassdraget. Men etter krigen tok turiststrømmen andre retninger.

Gammel

Dronningen ble gammel og skrøpelig og mer en belastning enn en berikelse for omgivelsene.

I 1967 fikk hun en dynamittladning i toalettskåla ute på Femsjøen. Bare gjeddene ga dama oppmerksomhet. Dronningen var død. Leve bilen og de mer heseblesende turistattraksjonene.

Trodde alle. Bortsett fra aremarkingene Tore Aksel Voldberg og Alv Ulven. De hadde to ting felles, i tilegg til å være sambygdinger: Et ønske om å gjennopplive kulturen i vassdraget. Og - ikke minst - midler til å klare det.

Kulturministeren

I 1997 ble restene av Turisten hentet opp fra sjøens bunn. En total restaurering startet. Båtbyggerfirmaet Hansen&Arntsen i Stathelle fikk det prestisjetunge oppdraget. Selve hjertet i Turisten — dampmaskinen — har stått på Teknisk Museum i Oslo siden dødsdommen. Etter mye politisk virvar fikk Dronningen omsider lov til å låne sitt eget hjerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer