Drømmen om djupsnøen

Her er det mest snø.Akkurat nå har Myrkdalen på Voss 240cm snø, mer enn 60cm over normalt. Røldal er i øyeblikket skjøvet ned til andreplassen på djupsnølisten med bare 225cm

SNØFRELST: Eirik Finseth fløyr høyt i Oppdal. Foto: EGIL HOLSHAGEN/OPPDAL SKISENTER
SNØFRELST: Eirik Finseth fløyr høyt i Oppdal. Foto: EGIL HOLSHAGEN/OPPDAL SKISENTERVis mer

Røldal er helt på europatoppen for skidestinasjoner med den største snødybden. Selv med konservative målinger ligger snittet rundt to meter fra februar til ut april.

— Akkurat nå har vi enkelte steder fonner på 13 meter utenfor nedfartene. Det meste vi har målt er 20 meter, forteller daglig leder Oddvar Bratteteig som er daglig leder av Røldal skisenter. Han mener at en del steder i alpene jukser med snødybden. Mange starter nedfartene på en isbre og tar med helårssnøen i sine dybdemålinger. I Røldal er den eldste snøen fra høstens og sesongens første snøfall.

— Her trenger vi ikke kunstsnø. Vi har 500 prosent mer nedbør i form av snø enn for eksempel Hemsedal, forteller Bratteteig.

Planlegg ferien
Snødybdestatistikken til skiinfo.no er basert på målinger de siste ni årene. Alpinanleggene rapporterer inn sine målinger og de fleste har også daglige oppdateringer på sine nettsider.

Den gjennomsnittelige snødybden er det som angis. Dette er et snitt av målt dybde på toppen, midten og bunnen av alpinanlegget og snødybden i både nedfart og ute i terrenget.

Opprinnelig er disse statistikkene tenkt som hjelp for utlendinger og andre som ikke er kjent med de lokale forhold og skal planlegge ferien lang tid i forveien. Vi gir deg her en ti på topp liste for de to vinterferieukene, forventet snødybde og den aktuelle snødybden i går.

Statistikken har også med en prosentandel av åpne bakker og heiser i forhold til anleggenes totale kapasitet.

Bjorli topper til jul
Tidlig på sesongen ser vi at enkelte steder har mye snø og mange bakker åpne i forhold til andre. Bildet forandrer seg noe utover i sesongen hvor slutten bærer preg av stengte bakker i lavereliggende deler.

Bjorli i Oppland topper julesnøstatistikken, men faller tilbake til en niendeplass i vinterferieukene.

I slutten av februar er det statistisk mest snø i Røldal i Hordaland, med sine 210,07 cm, med Voss Fjellandsby-Myrkdalen som en klar nummer to. Disse to har en forventet snødybde som er en halv meter mer enn Beitostølen og Haukelifjell som følger etter. De som har vinterferie i uke 10, Agderfylkene, Hordaland og Troms, samt Nordland i uke 11, kan påregne å finne enda mer snø å leke i om ferien legges til rette snøsted.

Puddersnø
Fra midten av mars og ut måneden kan du forvente 243 centimeter i Røldal, mens Myrkdalen nærmer seg 180 centimeter. Sunnmørsalpane inntar en klar tredjeplass, godt foran Strandafjellet, Filefjell og Haukelifjell.

I midten av april har det jevnet seg ut og Myrkdalen ligger bare en kvart centimeter bak snøvinner Røldal. Ved seinpåsketider er det Sunnmørsalpane, Filefjell og Strandafjellet som inntar de neste plassene.

For deg som er på jakt etter den siste puddersnøen er rapporten fra de seineste dagene av størst betydning.