Edelt på låven

Galleri Hjerterom og systua til Edel Design på Nes, midt i Mjøsa, er blitt en turistattraksjon.

DESIGNE: Edel Urstad startet med design og produksjon av klær og smykker i 1998 og har hatt flere galleriutstillinger over hele landet.  I 2005 åpnet hun Galleri Hjerterom på Nes i Hedmark. Idag teller bedriften 6 ansatte og hun leverer til butikker over hele landet. All produksjon skjer i Norge. Foto: Ole C. H. Thomassen
DESIGNE: Edel Urstad startet med design og produksjon av klær og smykker i 1998 og har hatt flere galleriutstillinger over hele landet. I 2005 åpnet hun Galleri Hjerterom på Nes i Hedmark. Idag teller bedriften 6 ansatte og hun leverer til butikker over hele landet. All produksjon skjer i Norge. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Nes i Ringsaker, (Dagbladet): Rauting og snøfting er byttet ut med summende symaskiner på låven hos Edel Urstad.
Den innflyttede trønderdama startet Galleri Hjerterom i 2005, - langt ute på neset som stikker ut i Mjøsa.
Blant sindige hedmarkinger kom hun som et friskt pust.

Ikke nok med at hun designer klær som det går gjetord om, hun har klart det kunststykket å få folk til å dra langt ut på landet for å se plaggene bli designet og sydd.

Lokalt
-De fleste mente at det var galimatias å etablere et galleri for design langt utafor allfarvei, forteller designer og motegründer Edel Urstad.

Og Galleri Hjerterom har blitt en attraksjon.

- Ja hit valfarter folk fra alle himmelretninger. Det er ikke lange biten fra Oslo, dessuten er folk fra Nesdistriktet ivrig besøkende. De tar ofte med sine gjester for å vise fram det som er her, fortsetter hun.

Og det er særpregede og stilige plagg som kan skues i siste kolleksjon, - og den er kortreist. Det handler om naturmaterialer som ull, skinn, lin, hamp og silke. Bare naturprodukter er godt nok.

Hun har ikke sansen for klær som blir skipet verden rundt. Her gjøres alt lokalt. Veien fra tegnebordet til ferdige plagg går ofte via strikkeriet i og systua på låven, før de er ferdige for salg. For en stor del av kolleksjonen er laget av strikkede stoffer.

Suksess
Om hvordan det går an å lykkes med produksjon av klær langt ute på landet, det lurer vi på? Med noe som de fleste forbinder med urbant og tilhørende de store metropoler. Motedesign.

FJONGT: Unn Rønningen Sætren, gallerist og grafisk formgiver hos Edel Design og Galleri Hjerterom, viser eksempler på kolleksjonen. Foto: Ole C. H. Thomassen
FJONGT: Unn Rønningen Sætren, gallerist og grafisk formgiver hos Edel Design og Galleri Hjerterom, viser eksempler på kolleksjonen. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

- Det handler om å tørre være smal nok, finne sin egenart. Troen på egne ideer og evne å fokusere på det du er flink til, svarer hun.

- Jeg er flink til å inkludere andre som kan gjøre det jeg ikke er god på.

Det har ført til at hun nå har seks ansatte og kjøper tjenester i lokalmiljøet. Omsetningen er firedoblet siste året og kolleksjonen selges i 33 butikker i Norge, inkludert på Hurtigrutens MS. Midnattssol. At det tar av med salget i København viser at Edels design har tiltrekning på et kontinentalt publikum.

Hederspris
At tobarnsmoren og bærbonden har skapt arbeidsplasser på bygda via eget design og etablering av et nytt motemerke, er imponerende.

Og det har blitt lagt merke til. For i høst ble hun tildelt en Den Nasjonale Bygdeutviklingsprisen 2009. Mest for Edel Design og litt for å ha vært initiativtaker til organisasjonen Midt i Mjøsa.

- Det var storslagent å bli gitt den hederen å bli tildelt bygdeutviklingsprisen 2009, forteller den travle gründeren.

OBAMAGAVEN: Edel overleverer gaven til Michelle Obama. Ulrika Ingvarsson ved den amerikanske ambassaden tar i mot.   Foto: Unn Sætren
OBAMAGAVEN: Edel overleverer gaven til Michelle Obama. Ulrika Ingvarsson ved den amerikanske ambassaden tar i mot. Foto: Unn Sætren Vis mer

Det hører også med til historien at hun var en av få som fikk anledning til å gi Michele Obama en gave under besøket i Oslo.

Så nå er det kanskje rett som det er, noe norskt og «Edelt» på første damen i Det hvite hus.

DESIGNE: Galleri hjerterom og Edel Design.  Foto: Ole C. H. Thomassen
DESIGNE: Galleri hjerterom og Edel Design. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer