Eksotiske Hurtigruten

Nå er det slutt på å sitte på dekk med rutete teppe og glane på midnattssola på Hurtigruten. Eksotiske vinteropplevelser i nord frister stadig flere.

I TROLLFJORDEN:  Det blir fine fotomotiv for turistene som har gått ombord i småbåter for å vær emed på havørnsafari.Alle foto: Kirsten M. Buzzi
I TROLLFJORDEN: Det blir fine fotomotiv for turistene som har gått ombord i småbåter for å vær emed på havørnsafari.Alle foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FINNMARKSKYSTEN (Dagbladet): Jakten på Nordlyset. Barentshavet i høststorm. Snøscootersafari i vinterkulde. Hundekjøring i mørketida i Tromsø. Havørnsafari i Trollfjord. Vikinggilde i Lofoten.

Spennende og nye opplevelser for mange. Vintersesongen i nord er noe av det mest eksotiske utenlandske turister kommer for å oppleve. Like eksotisk for turister fra Japan og USA som safari i Afrika.

Over hundre år
Hurtigruten har gått faste rute langs norskekysten siden 1893. Og ble kåret til verdens beste sjøreise av Lonely Planet for noen år siden. Hurtigruten var også med på den Blå Lista til Lonely Planet i 2007.

VAKKERT:  MS Trollfjord seiler inn i Trollfjorden og snur i den trange fjorden.
VAKKERT: MS Trollfjord seiler inn i Trollfjorden og snur i den trange fjorden. Vis mer

Nå begynner nordmenn også å få opp for Hurtigruten i vintersesongen.

Utflukter
Hurtigruten samarbeider med lokale for å utvikle nye vinteropplevelser langs kysten. Du blir møtt på kaia av lokal guide som tar deg med til turer som elvebåtkjøring i Pasvikelva eller hundekjøring i Tromsø de timene skipet ligger til kai.

Eller du går om bord i en mindre båt, direkte fra Hurtigruteskipet, til opplevelser som havørnsafari eller spekkhoggersafari.

Hurtigruteskipene

Dette er skipene som går langs norskekysten nå:

MS Midnatsol. Bygd i 2003. 1000 passasjerer.

MS Trollfjord. Bygd i 2002. 822 passasjerer.

MS Finnmarken. Bygd i 2002. 737 passasjerer.

MS Polarlys. Bygd i 1996. 737 passasjerer.

MS Nordkapp. Bygd i 1996. 691 passasjerer.

MS Nordlys. Bygd I 1994. 691 passasjerer.

MS Richard With. Bygd i 1993. 691 passasjerer.

MS Kong Harald. Bygd i 1993, 691 passasjerer.

MS Vesterålen. Bygd i 1983. 510 passasjerer.

MS Lofoten. Bygd i 1964. 400 passasjerer.

MS Nordstjernen. Bygd i 1956. 400 passasjerer.Fra 1. november taes MS Nordlys ut i vinteropplag.

Det aller nyeste er utflukter hvor overnatting inngår, som i Mehamn, hvor du kan overnatte i rorbu, og ta neste Hurtigruteskip videre neste kveld. Etter å ha brukt dagen på snøscootersafari eller kongekrabbesafari.

De forskjellige utfluktene varierer med sesongen. Prisene er fra 300 kroner for en tretimers utflukt, til kr 1990 for de største utfluktene.

Høstrabatter
I tillegg kommer prisen på Hurtigrutereisa. Nå i høst er det opp til 25 prosent rabatt på rundturer. Det vil si fra kr 5965, med alle måltider inkludert. Drikkevarer kommer i tillegg. Det betyr at Hurtigruten glatt slår en ukes tur til Syden også på pris. Ikke bare på opplevelser.

Lokal mat
Om bord er det foredrag om kystkultur, om samenes kultur og historie. Norske mattradisjoner har etter hvert også fått sin plass om bord på Hurtigrutene. Stekt ishavsrøye i Kirkenes. Bakt torskerygg med mandelpotetmos i Vesterålen. Lammecarré med timiansjy i Svolvær eller klippfisksalat i Ålesund.

Forskjellige
Det er stor forskjell på de nybygde Hurtigrutene. Som MS Trollfjord som har jacuzzi på dekk og luksussuiter for de mest kresne.

LOFOTEN:Det gamle, vesle hurtigruteskipet MS "Lofoten" til kai i Værøy ytterst i Lofoten. Foto: Odd Roar Lange
LOFOTEN:Det gamle, vesle hurtigruteskipet MS "Lofoten" til kai i Værøy ytterst i Lofoten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det vil alltid være noen som foretrekker de gode gamle hurtigrutene uten boblebad, gourmetmat og luksussuiter.

MS Lofoten, det nesteldste skipet i Hurtigruteflåten har mange faste tilhengere, som reiser igjen og igjen. Og da er det høst-og vinterstormene som gjelder. Det er eksotisk nok for de fleste.

RICHARD WITH: Her er Richard With på vei over breisundet og skal inn den grasiøse Storfjorden på Sunnmøre. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
RICHARD WITH: Her er Richard With på vei over breisundet og skal inn den grasiøse Storfjorden på Sunnmøre. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer
NORDLYS:   Hurtigruta MS Nordlys  på veg gjennom Stokksundet. Foto: Johan Brun
NORDLYS: Hurtigruta MS Nordlys på veg gjennom Stokksundet. Foto: Johan Brun Vis mer
TROLLHATTEN Det fotograferes flittig blant passasjerene . Foto: Kirsten M. Buzzi
TROLLHATTEN Det fotograferes flittig blant passasjerene . Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer