Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Enda en Braastad på flaske

Edle dråper produseres og tappes på flasker i et fjøs på Hedmarken.

EPLEGODT: Haldor Braastad (77) har drevet med epler i alle år og er stolt over at sønnen Knut bruker etikettene som hans far Bjarne Braastad brukte på eplekassene fra 1950-tallet. Foto: Ole C. H. Thomassen
EPLEGODT: Haldor Braastad (77) har drevet med epler i alle år og er stolt over at sønnen Knut bruker etikettene som hans far Bjarne Braastad brukte på eplekassene fra 1950-tallet. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| Ringsaker (Dagbladet): Det henger en spesiell duft i luften på gården Ask nedre. Duften den kommer fra fjøset, hvor skinnende ståltanker, pasteuriseringsapparat og tappeutstyr har overtatt plassen etter melkekyr.

Det handler ikke om hjemmebrent, men om produksjon av nypressede epler.

Det er Knut Braastad (47), tredje generasjon eplebonde, som har startet opp med å presse gårdens epler for gylne dråper. Flasker og kartonger med nostalgiske etiketter erstatter trekasser på gården som har vært kjent for sine gode epler.

En annen gren av slekta, fra andre sida av Mjøsa, som emigrerte til Frankrike, driver med foredling av druer.

En kjent sak for elskere av det edle franske fra Cognac.

I motsetning til det mer kjente drikke med bilde av Sverre Braastad, kan du helle i deg mye av epledråpene og fortsatt være klinkende edru.

Juiceproduksjonen startet forsiktig med 1300 liter i 2006.

- Siden har det økt med 100 prosent i året til 8.500 liter i år, forteller Knut Braastad.

- Vi er fortsatt små i bransjen sammenliknet med produsentene på Vestlandet, Telemark, Lier og Hurumlandet, presiserer han.

Det meste selges fra gårdsutsalget og hos lokale samarbeidspartnere i «Midt i Mjøsa». Mye går til restauranter og spisesteder.

Epledrikke til maten som et alkoholfritt alternativ har slått an og gitt norsk epledyrking et oppsving.

Råstoffet blir hentet rett fra epletreet og eplejuicen blir produsert helt uten tilsetningsstoffer.

BRAASTAD: De epleglade etikettene fra 1950 tallet har kommet til heder og verdighet. Foto: Ole C. H. Thomassen
BRAASTAD: De epleglade etikettene fra 1950 tallet har kommet til heder og verdighet. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media