BLE EVAKUERT: UD endrer ikke sine reiseråd til Thailand som følge av konflikten i Bangkok. Per Vadseth (lite bilde) var en av dem som ble evakuert fra flyplassen i dag. FOTO: AP/SCANPIX/PRIVAT
BLE EVAKUERT: UD endrer ikke sine reiseråd til Thailand som følge av konflikten i Bangkok. Per Vadseth (lite bilde) var en av dem som ble evakuert fra flyplassen i dag. FOTO: AP/SCANPIX/PRIVATVis mer

- Et komplett kaos

Per (70) evakuert. Norske turister vet ikke når de får reise hjem fra Bangkok.

Er du i Bangkok? Vi vil gjerne høre fra deg! Ta kontakt med Dagbladet  påSMS/MMS: 2400, epost: 2400@dagbladet.no eller ring oss på tlf 2400 00 00.

(Dagbladet.no): Den politiske situasjonen i Bangkok er mildt sagt kaotisk etter at 8000 demonstranter i går overtok den internasjonale flyplassen i byen. Dette får turistene merke på kroppen, først og fremst gjennom mye venting, usikkerhet og mangel på informasjon.

- Vi er veldig spente på hvordan dette skal løse seg, sier Per Vadseth (70) fra Ålesund. Han var på vei hjem fra forretningsreise i Vietnam og skulle mellomlande i Bangkok - nå kommer han seg ikke videre.

- Det ble sagt at det skulle komme noen fra den norske ambassaden for å gi oss litt informasjon, men vi har ikke hørt noe. Vi burde fått vite mer om hvor lenge vi må være her og hva vi må gjøre for å komme hjem igjen, sier han til Dagbladet.no.

- Komplett kaos
Natta tilbrakte Vadseth i en businesslounge på flyplassen. Etter over 15 timer i et rom stappfullt av folk, ble han sammen med de øvrige turistene evakuert fra området.

- Selve evakueringen var et komplett kaos. Det var folk overalt, og demonstrantene sang, slo på trommer og ropte. Vi måtte søke visum, deretter ble vi fordelt inn i ulike busser som fraktet oss til hotellene. Men nå tror jeg de fleste har det bra, forteller Vadseth
.

Landets hærsjef har i dag bedt statsministeren om å gå av, samtidig som han ber demonstrantene forlate flyplassen. Så langt ser det ikke ut til at noen av partene hører på ham.

Tobarnsfaren Arnstein Mykletun venter på å reise hjem sammen med kona og døtrene på 2 og 4 år. Han tror hærsjefens utspill kan lette den spente konflikten. 

- Ryktene som går her nå sier at dette bidrar til at situasjonen kan løse seg, sier Mykletun til Dagbladet.no.

Usikkerhet
Tidligere Vålerenga-spiller og nåværende fotballtrener i Drøbak/Frogn, Espen Haug, er også blant dem som skulle reist hjem fra Bangkok i går kveld.

- Vi kom på flyplassen i ellevetida, og ble møtt av en tom innsjekkingsskranke. På skjermen sto det at flyet var utsatt, men ut over det fikk vi ingen opplysninger, sier Haug til Dagbladet.no.

Innsjekkingsskranken for SAS-flyet var like ved området hvor demonstrantene var samlet i går kveld.

- Det var rimelig heavy. De sto 20 meter unna. Og selv om det var relativt stille og rolig, ble det ropt slagord og lignende. Det var jo flere tusen demonstranter, og vi tenkte på hva som ville skje dersom militæret bestemte seg for å storme flyplassen. Vi satt jo midt i smørøyet.

- Vi fikk beskjed fra Norge om at UD sa det var trygt. Jeg følte meg jo også trygg der og da, men kjente også på at det fort kunne smelle. Så vi vurderte faktisk å dra hjem før vi fikk beskjed fra SAS, sier Haug videre.

Det var sjefen for SAS Asia som til slutt informerte de 75 passasjerene som ikke hadde sjekket inn, om at flyplassen var stengt. - Han sa at vi ikke kunne oppholde oss på flyplassen mer, av hensyn til egen sikkerhet. Så tok de oss til et hotell i Bangkok, sier Haug.

- Frykter du for egen sikkerhet?

- Det er ubehagelig i den forstand at vi ikke vet når vi kan dra hjem. Det er ingen som vet noen ting. Men her på hotellet merker vi ikke noe til opptøyene. Vi har det ikke ubehagelig her, nei.

Endrer ikke reiseråd
Den norske ambassaden i Bangkok har det siste døgnet fått mange telefoner fra bekymrede nordmenn.
- Noen lurer på når de kan reise hjem herfra, andre lurer på om de kan reise til Thailand som planlagt, forteller Anne Lilleøren, charge'd Affairs ved ambassaden.

Men Utenriksdepartementets reiseråd forblir uforandret, det vil sa det bare frarådes å reise til tre av landets provinser som ligger et godt stykke unna hovedstaden.

- Vi oppfordrer folk til forsiktighet og til å unngå store folkemengder. Samtidig bør de følge med i media og høre på hva lokale myndigheter melder, sier Lilleøren.

- Frykter dere at den spente situasjonen i hovedstaden nå vil tilspisse seg?

- Det er umulig å si, men vi følger nøye med. Det som vil være bekymringsfullt er om det kommer til kamper mellom demonstranter og myndigheter.

UD har ingen oversikt over hvor mange nordmenn som nå befinner seg i Bangkok eller resten av landet, men anslår at rundt 1000 nordmenn bor permanent i Thailand. 

VIL HJEM: Per Vadseth fra Ålesund skulle bare mellomlandet i Bangkok en kort stund. Nå vet han ikke når han får komme hjem.
VIL HJEM: Per Vadseth fra Ålesund skulle bare mellomlandet i Bangkok en kort stund. Nå vet han ikke når han får komme hjem. Vis mer
FRYKTET FOR MILITÆRET: - Vi tenkte på hva som ville skje dersom militæret bestemte seg for å storme flyplassen. Vi satt jo midt i smørøyet, forteller fra venstre Anette Eriksen, Sten Vidar Hansen, Helle Tangevald-Hansen og Espen Haug. De har nå kommet seg i sikkerhet på et hotell. FOTO: PRIVAT
FRYKTET FOR MILITÆRET: - Vi tenkte på hva som ville skje dersom militæret bestemte seg for å storme flyplassen. Vi satt jo midt i smørøyet, forteller fra venstre Anette Eriksen, Sten Vidar Hansen, Helle Tangevald-Hansen og Espen Haug. De har nå kommet seg i sikkerhet på et hotell. FOTO: PRIVAT Vis mer