Eventyr i parken

Jul i Tivoli er en institusjon. Og fornøyelsesparken er aller vakrest når mørket senker seg og lysene tennes.

html,body { border: 0px; Glaserte epler og gløgg, gammeldagse salgsboder, reinsdyrkarusell for de små og minst hundre tusen julelys: Du skal være svært lite sentimental for ikke å bli forført når du slipper ut av København-trafikken og inn gjennom hovedporten til Tivoli i desember.

«Ut av alle vinduer skinte det lys, og det luktet så deilig av gåsestek i gaten,» skrev H.C. Andersen, og fornøyelsesparken får unektelig noe eventyraktig over seg når den åpner portene for julesesongen. Du skal være en Scrooge, en gjerrig gammel julehater fra et eventyr av Dickens, for ikke å la deg rive med.

Fredelig
For københavnere er Tivoli en daglig del av byen. Mange holder seg med årskort, og bruker Tivoli som en park.

Naboene protesterte riktignok da Det gyldne tårn ble åpnet, siden hvinene fra små og store barn som heises opp og slippes ned helt overtok for nabolagsfreden. Men til tross for stadig nye attraksjoner er Tivoli fortsatt en fredelig plett. Folk rusler rundt blant bodene i desembermørket, tar bilde av hverandre foran nisser og reinsdyr og slår seg ned på et av de mange spisestedene.

Her er rent og vennlig (tivolivaktene ble stemt fram som de beste på service i byen i fjor), folk i alle aldre, og ingen er fulle, til tross for bred tilgang på elefantøl og at den mest kjente restauranten heter «Grøften».

Tivoli er en familiepark, men i desember er det også en handlegate. Det er nisser overalt, og estetikken er varierende. De fleste er laget i Kina. Det gjør det litt komisk å komme fram til den kinesiske pagoden, som i likhet med nesten alle de andre spisestedene serverer ribbensstek med rødkål og poteter.

For de minste
Har du små barn med deg, er du nødt til å gå løypa mellom fjorårets nyskapning Nissekøbing — et innendørs nisselandskap med hundre bevegelige nissedukker — via reinsdyret Rudolf med lysende rød nese og til karusellene og det lille toget, som kjører storøyde seksåringer omkring mellom bygningene. Du blir nødt til å spise æbleskiver, som er små smultboller uten eple, og drikke et pappkrus med gløgg.

For femti kroner kan du ta julekortbilde av poden med Julenissen på plenen. Ja, ja, det fins verre opplevelser.

Men det fins også et annet, og vakrere Tivoli.

Og for de voksne
Det store eventyrslottet, i enden av alleen fra hovedporten, er hotell- og restauranthuset Nimb, som ble renovert i fjor. Familien Nimb drev sitt restaurantimperium i København i over et århundre, og kom til Tivoli i 1877. Men sistemann i dynastiet, Jules Nimb, hadde ikke særlig sansen for restaurantdrift. Han kjørte bedriften overende og overlot boet til nye eiere.

I mange år har bygningen vært en kulisse, med sterkt behov for oppgradering. I fjor ble den fullført. Den tusen-og-en-natt-akige fasaden er beholdt, og baksiden, som vender mot Bernstorffs gade, er pusset opp i samme mauriske stil, for å holde på tradisjonen. Men gull og messing er erstattet med sølv og krom, og dansk stein og tre utgjør nå bygningsmaterialene. Nimb er blitt et lekkert hotell med tretten rom, og et helt mathus, der familierestauranten ble kåret til årets beste nykommer i København i fjor.

Nimb har sitt eget meieri og bryggeri, et vinotek og gourmetrestauranten Herman. Dessuten en bar som serverer Afternoon Tea med canapeer, scones, cookies og et glass champagne hver ettermiddag. Stort mer sivilisert blir det vel ikke.

Men dersom dette virker i meste laget, er det mulig å få seg noe raskt å spise, også noe som ikke er dyppet i smult. Claus Meyer er verdensberømt i Danmark for sine skandinaviske matprogrammer på TV og som innehaver av gourmetrestauranten Noma. I en liten butikk har han samlet varer han står inne for — økologisk frukt fra Lilleø, hjemmelaget kirsebærsaus og nedlagte rødbeter, balsamico fra Modena rødvin fra Rhonedalen. Du kan få kjøpt et krus med varmende vintersuppe eller en fleskestegs-sandwich, og selvfølgelig, Meyers eget øl.

— Vi har vært i Tivoli i 33 år, men holdt stengt i fjor. Nå er vi tilbake, sier Pia Olsen, og øser opp suppe bak disken.

— Mange setter pris på at det er mulig å få seg et raskt måltid, som samtidig holder Meyers kvalitet.

Teaterhus
Bodene som selger strikkegensere, sokker og skinntøfler kunne trengt en kontroll av herr Meyer, kvaliteten er høyst varierende. Noe er masseprodusert, noe er hjemmestrikket, noe laget av danske designere. Illums bolighus har to butikker, der de selger designer-julepynt og service fra danske og skandinaviske produsenter.

Årets bestseller er juletre-ornamenter fra Georg Jensen, som mange dansker samler på. Det er små forgylte kurver, der båndet de henger i avslører hvilken årgang de har. Holmegaards klunkeflasker og service fra Royal Copenhagen går også unna. Den som er opptatt av slikt bør for øvrig ta turen bort Strøget til Amagertorv, der både Illums Bolighus og Georg Jensen har spesialutstillinger og Royal Copenhagen stiller ut oppdekkete julebord, slik tradisjonen har vært gjennom snart femti år.

Når nattemørket senker seg over Tivolihagen, tennes lysene i salongene inne. Tivoli er også et teaterhus. I år vises barneforestillingen «Gran, gys og genfærd» med Eventyrteatret i helgene. Den engelskspråklige forestillingen «Crazy Christmas Cabaret» lar Hamlet møte Sherlock Holmes, og spørsmålet skal være «To boo or not to boo». Endelig vises en prisbelønt hip-hop-versjon av balletten «Nøtteknekkeren», der Tsjaikovskijs musikk kombineres med capoeira og breakdance.

For den som er en anelse mer konservativt anlagt, kan det nevnes at Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv også spiller «Nøtteknekkeren», i en mer tradisjonell versjon.

Lille Claras drømmereise med Drosselmeier, Isdronningen og Sukkerfeen er som skapt for Tivoli og drømmen om en overdådig, gammeldags og eventyrlig jul, der tinnsoldater forsvarer jomfruer i nød og det er mulig å kapre en luftballong for å finne en bortkommen prins.

EVENTYRHUS: Familien Nimb har drevet restaurant i Tivoli i over hundre år. Men den siste Nimb veltet imperiet. I mange år var det bare fasaden og navnet igjen. Nå er nimb restaurert som hotell og restauranthus, og familierestauranten ved samme navn ble kåret til årets nykommer på spisefronten i Københan i fjor.Foto: Kristian Ridder-Nielsen
NISSELAND: Tivoli har noe for barn i alle aldre.
JULEMANDEN: Nanna Martine Eliassen (4 1/2) og Sonja Holen (37) hilser på den danske julenissen.Foto: Kristian Ridder-Nielsen
NISSEKØBING: Over hundre mekaniske nisser beveger seg rundt i Nissekøbing, en park for de aller minste. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
LYS: Hver time uteover ettermiddagen vises Tivoli-illuminasjoner, et lysshow over vannet midt i parken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
RØDT: Den kinesiske pagoda har julefarger året rundt. til jul serverer den i tillegg ribbenstek og rødkål.Foto: Kristian Ridder-Nielsen
RØD NESE: Rudolf har fått lys i nesen, og synes på lang avstand. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
JULEHANDEL: Tivoli har blitt en institusjon i førjulstidens København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
JULEHANDEL: Tivoli har blitt en institusjon i førjulstidens København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
FINEST I MØRKET: Når mørket faller på, og lysene tennes, er det vanskelig å ikke komme i julestemning. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
FINEST I MØRKET: Når mørket faller på, og lysene tennes, er det vanskelig å ikke komme i julestemning. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
JULETRE: I Tivoli feires jula hele desember. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
JULETRE: I Tivoli feires jula hele desember. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
MEYER: Claus Meyer selger alt fra økologisk saft til konas julepapir i sin lille, lekre bod.Foto: Kristian Ridder-Nielsen
MEYER: Claus Meyer selger alt fra økologisk saft til konas julepapir i sin lille, lekre bod.Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
PYNT: Dansk julepynt som setter stemninga. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
PYNT: Dansk julepynt som setter stemninga. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer