Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eventyrbyen der husene henger i fjellveggen

Midt på det spanske høylandet kneiser den merkelige og mektige middelalderbyen Cuenca. Klippene er så bratte at byen ikke trenger noen bymur.

MAGISK BY: Som en eventyrlig oase dukker den fredelige middelalderbyen Cuenca opp, midt på det spanske høylandet. Den luftige gangbroen fører deg rett over til de såkalte hengende hus, som var rikfolks tilholdssteder når sommervarmen i Madrid ble for intens. Alle foto: Eivind Pedersen
MAGISK BY: Som en eventyrlig oase dukker den fredelige middelalderbyen Cuenca opp, midt på det spanske høylandet. Den luftige gangbroen fører deg rett over til de såkalte hengende hus, som var rikfolks tilholdssteder når sommervarmen i Madrid ble for intens. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer

||| Derimot er Cuenca blitt berømt for sine hengende hus - byggverk som ser ut som en forlengelse av selve fjellet. I eldre tider var det dit fiffen i Madrid dro for å kjøle seg litt i de varmeste periodene på sommeren.
Hva var vel naturligere enn å bygge hus med verandaer i løse luften, høyt hengende over dalføret der elva Rio Huècar glir idyllisk forbi i dalbunnen? En konstant svalende vind sørget for velværet.

Luftig servering

I våre dager er de tre siste gjenværende hengende hus forlengst fredet gjennom oppføring på Unescos verdensarvliste. Hvis du vil oppleve husene på nært hold, er det bare å ta plass på restauranten Meson Casas Colgadas, som har tilhold i ett av husene. Dersom du lider av høydeskrekk, er det et godt råd å be om et bord innerst i restauranten.
Fra vindusbordene har du derimot en vidunderlig utsikt over det spesielle landskapet.

Som i Kapadokia

Området minner på mange måter om det særegne Kapadokia-landskapet i Tyrkia.
Der har erosjonen ført til at kalksteinsklippene er blitt stående igjen som fallossymboler. Noe av det samme er tilfellet med landskapet i den spanske innlandsbyen.
Det kryr av merkelige formasjoner som noen steder er tatt vare på ved at husene er støpt inn i selve landskapet.

BRATT: Det hengende huset troner rett ut fra fjellveggen. I våre dager rommer huset en fasjonalbel restaurant.
BRATT: Det hengende huset troner rett ut fra fjellveggen. I våre dager rommer huset en fasjonalbel restaurant. Vis mer
UNIKT: Det spanske høylandet tar seg en pause og naturen byr på en fantastisk fjellverden når du nærmer deg Cuenca. Den gamle middelalderbyen (t.h.) ligger på så bratte klipper at det ikke var nødvendig med bymur. Til høyre ligger det gamle klosteret som i våre dager er et firestjerners hotell.
UNIKT: Det spanske høylandet tar seg en pause og naturen byr på en fantastisk fjellverden når du nærmer deg Cuenca. Den gamle middelalderbyen (t.h.) ligger på så bratte klipper at det ikke var nødvendig med bymur. Til høyre ligger det gamle klosteret som i våre dager er et firestjerners hotell. Vis mer
RETT OPP: Ikke rart at bygget blir kalt et hengende hus, der det er bygd loddrett på fjellsiden.
RETT OPP: Ikke rart at bygget blir kalt et hengende hus, der det er bygd loddrett på fjellsiden. Vis mer
STEMNING: Oppe i gamlebyen snor de brosteinsbelagte gatene seg gjennom flere byporter. Alt er tatt pent vare på, til glede for et stadig økende antall besøkende.
STEMNING: Oppe i gamlebyen snor de brosteinsbelagte gatene seg gjennom flere byporter. Alt er tatt pent vare på, til glede for et stadig økende antall besøkende. Vis mer
KONGEPLASS: Når du setter deg på trappa utenfor den vakre katedralen i Cuenca, så har du full oversikt over alt som skjer på Plaza Mayor.
KONGEPLASS: Når du setter deg på trappa utenfor den vakre katedralen i Cuenca, så har du full oversikt over alt som skjer på Plaza Mayor. Vis mer
STORSLÅTT: Parador-hotellet har tilhold i det gamle klosteret i Cuenca. Den røde gangbroen midt på bildet gir deg garantert sug i magen.
STORSLÅTT: Parador-hotellet har tilhold i det gamle klosteret i Cuenca. Den røde gangbroen midt på bildet gir deg garantert sug i magen. Vis mer
PEN UTSIKT: I restauranten Meson Casas Colgadas kan du enten velge vindusbord med utsikt rett ned i juvet - eller et bord lenger inne fra den stupbratte utsikten.
PEN UTSIKT: I restauranten Meson Casas Colgadas kan du enten velge vindusbord med utsikt rett ned i juvet - eller et bord lenger inne fra den stupbratte utsikten. Vis mer
FREDET: Den gamle bydelen i Cuenca er for lengst oppført på Unescos verdensarvliste. Når du går over gangbroen, kommer du rett inn i middelalderen!
FREDET: Den gamle bydelen i Cuenca er for lengst oppført på Unescos verdensarvliste. Når du går over gangbroen, kommer du rett inn i middelalderen! Vis mer

Venter på lyntoget
Som så mange andre byer består Cuenca av en ny og gammel bydel. Den nye byen er som byer flest, med et travelt handelsmiljø og moderne forretninger. Cuenca er stasjonsby på hovedlinja mellom Madrid og Valencia. Det bygges høyhastighetsbane på strekningen, slik at Cuenca vil få enda bedre kommunikasjoner med omverdenen.
Derimot er Cuencas gamleby særpreget. Du kan gå deg vill i de smale brosteinsbelagte gatene.
Noen steder er det så trangt at du må stoppe og vente når du møter andre.

Full oversikt
På byens Plaza Mayor kan du sette deg ned og filosofere på en av de mange fortausrestaurantene. Gamlebyens livsnerve går rett forbi. Her ligger den lysregulerte byporten og hit strømmer turistene for å ta bilder av den vakre katedralen. Mange slenger seg like godt ned på den brede kirketrappa der man har fullt overblikk og kan betrakte alt som skjer i småbyen.
Lenger oppe i byen ligger enda flere restauranter.
På kveldstid kan det være et betagende syn å sitte i nesten 1.200 meters høyde og betrakte den flombelyste middelalderbyen - og samtidig ha den klare stjernehimmelen rett over deg.

Bo i gammelt kloster
Det er flere sjarmerende hoteller i selve gamlebyen. Dersom du riktig vil føle gamlebyen på kroppen, bokstavelig talt, kan du leie værelse på Pension La Tabanqueta. Hele huset har slagside etter setninger i grunnen. Ikke rart at noe står på skeiva, ettersom byen trolig ble anlagt allerede i romertiden.
Et annet og romsligere alternativ er å ta inn på Parador - et riktig staselig hotell som kneiser stolt på klippetoppen på motsatt side av dalføret.
Det gamle klosteret er oppgradert til et firestjerners hotell - med utendørs svømmebasseng. Du føler deg likevel hensatt til tidligere tider fordi hotellet har tatt vare på både store veggtepper og annen utsmykning fra klostertiden.

Luftig bro
Fra hotellet er det et steinkast til den smale, røde gangbroen som fører deg over til gamlebyen. Installasjonen er sikkert både trygg og solid, men de fleste får et kraftig sug i magen når man går over. Dersom du stopper opp, er det mulig å kjenne vibrasjoner fra andre fotgjengere.
Broen er en vakker del av bybildet. Ikke minst er den en gjenganger på de tusenvis av bildene som knipses - hver dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling