VISER OSS BYEN: Pierre Lepetit (t.h.) tar turister med på byvandring i Paris. Gratis. Inger-Marie, Mika og Gunnar Lindén benytter sjansen til å lære litt mer om byen de besøker.Alle foto: Tora Larsen Morset
VISER OSS BYEN: Pierre Lepetit (t.h.) tar turister med på byvandring i Paris. Gratis. Inger-Marie, Mika og Gunnar Lindén benytter sjansen til å lære litt mer om byen de besøker.Alle foto: Tora Larsen MorsetVis mer

Få guidet tur i Paris - gratis

Frivillige viser deg byen.

PARIS (Dagbladet): I Paris er det en gruppe frivillige som guider besøkende — helt gratis. Paris Greeter består av folk som elsker byen sin, og vil vise oss andre hvorfor.

- Vi skal være i Paris en uke. Jeg har vært i byen før, men dette virket som et veldig bra tilbud. En bra måte å se bydelen på,  sier Gunnar Lindén fra Stockholm.

Sammen med kona Inger-Marie, sønnen Rasmus og dattera Mika Lindén, er han møtt opp i Montmartre for noen timer med en frivillig guide. Det er første gang den svenske familien besøker Paris i samlet flokk, og de forsøker å få plass til noe for enhver på programmet. Alternativ guidetur var noe de alle kunne være med på.

Alternativ tur
Det er Pierre Lepetit som skal vise oss bydelen. Vi har avtalt møtested ved en karusell i Montmartre. Ikke den kjente karusellen, under Sacre Coeur, men en mindre en, like ved. Og sånn fortsetter egentlig dagen. Litt på siden av det hele, i bakgater, bakgårder og i parker som stort sett er tomme.

- Jeg liker tanken på at noen av de som kommer til byen får se en mer positiv side av Paris. Veldig ofte er det sånn at de som skal til Montmartre tar banen til Anvers, går rett opp gata til Sacre Coeur og så ned igjen. Med meg tar dere bakgatene, sier Pierre.

Aller først tar han oss med til «Le mur des je t'aime», eller kjærlighetsveggen. På 40 kvadratmeter med blå fliser er det skrevet Jeg elsker deg på 280 språk. Og stadig flere dukker opp, forteller Pierre. Han peker på et polsk hjertesukk som han mener må ha dukket opp i løpet av natta. Like under den flislagte delen erklærer store bokstaver sin kjærlighet til én eller annen.

TURISTSTRØM: Utenfor Sacre Coeur er det ikke til å unngå å bli én av mange. Turister går i kø utenfor det berømte kirkebygget. F.v. Pierre Lepetit, Gunnar og Rasmus Lindén (bak).
TURISTSTRØM: Utenfor Sacre Coeur er det ikke til å unngå å bli én av mange. Turister går i kø utenfor det berømte kirkebygget. F.v. Pierre Lepetit, Gunnar og Rasmus Lindén (bak). Vis mer

Inger-Marie finner den norske påskriften. Eg elskar deg, står det, like over Lola, je t?aime. Men den svenske klarer vi ikke å se.

Se hvor du finner muren og de andre stedene Pierre viste oss, i kartet nederst i saken.

Kunstnertorget
Vi skal selvfølgelig se de kjente stedene også. Og selv om vi vandrer i Pierres Montmartre, ender vi av og til opp i bydelens hovedårer. Her blir det tydelig at Pierre har rett. Ved Sacre Coeur er det kø. Og på Place du Tertre, hvor håpefulle turister sitter modell for portretter, er det vanskelig å ikke tråkke folk på hælene. Men to gater bortenfor er det så godt som folketomt.

HISTORIE: Pierre Lepetit (t.h.) har mange historier å fortelle om stedene vi ser. Inger Marie, Mika og Gunnar Lindén lytter.
HISTORIE: Pierre Lepetit (t.h.) har mange historier å fortelle om stedene vi ser. Inger Marie, Mika og Gunnar Lindén lytter. Vis mer

Vår lille gruppe går nordvestover, til Square Suzanne Buisson. Midt i parken står en statue av st. Denis, helgenen som ifølge sagnet gikk lange avstander selv etter å ha blitt halshogd. Vi ser statuen, ser hodet som ligger i hendene hans, og vi hører Pierre fortelle. Han har alltid litt bakgrunnshistorie på lur.

Etter parken går turen videre. Vi kommer til Au Marche de la Butte, butikken hvor «Den fabelaktige Amelie» handler grønsaker. Og vi går opp bratte, gamle trapper, passerer bygg tegnet av kjente arkitekter, og titter inn i bakgårder hvor tiden har stått stille. 

• Se også lesernes mange Paris-tips.

Et hundretalls guider
Pierre er pensjonert, og flyttet til Montmartre for fem år siden. Men han har bodd i Paris i hele sitt liv.

EG ELSKAR DEG: Kjærlighetsmuren får stadig nye påskrifter.
EG ELSKAR DEG: Kjærlighetsmuren får stadig nye påskrifter. Vis mer

- Jeg er først og fremst pariser, ikke franskmann, spøker han.

Han har vært frivillig hos Paris Greeter i ett år. Da selskapet startet opp i 2007, var de 40 guider totalt. Nå er de over 140 frivillige, som alle tar for seg nabolag eller spesielle tema de kjenner godt.

- Én av guidene tar for eksempel turister med til de ulike kirkegårdene i byen, sier Pierre.

AMELIE: Au Marche de la Butte ble verdenskjent i filmen om Den fabelaktige Amelie. Fortsatt står gnomen ved frukta.
AMELIE: Au Marche de la Butte ble verdenskjent i filmen om Den fabelaktige Amelie. Fortsatt står gnomen ved frukta. Vis mer

Hva du interesserer deg for og hvor du vil dra, kan du informere om i bestillingsskjemaet på Paris Greeters nettsider. De anbefaler at du bestiller minst to uker i forveien. Opplegget er gratis, men organisasjonen oppfordrer fornøyde besøkende til å donere en liten sum.

Kartet under viser noen av stedene vi fikk se på turen. Klikk på nålene for mer informasjon. Du kan også dra i kartet og zoome inn og ut, for å navigere deg rundt i Paris.

STOLTHET: De gamle metrostasjonene har blitt landemerker i Paris.
STOLTHET: De gamle metrostasjonene har blitt landemerker i Paris. Vis mer