Ferien er en fest på KEY WEST

Ingen andre steder feires solnedgangen så heftig som på Key West.

FOLKEFEST: Solnegangen feires med en fest hver eneste dag på Mallory Square i Key West.  Alle foto: Kirsten M. Buzzi
FOLKEFEST: Solnegangen feires med en fest hver eneste dag på Mallory Square i Key West. Alle foto: Kirsten M. BuzziVis mer

||| KEY WEST/FLORIDA (Dagbladet): Solnedgangen feires med en fest. Hver eneste dag. Året rundt. Beskjeden er klar, der vi sitter på den lyseblå  kafeen Blue Heaven, med høner og haner skvettende rundt bordene i det som tidligere var en bordell på Key West.

— Klokka er snart sju. Det er bare å begynne å gå.

Vi strener opp hovedgata Duval Street. Key West har den eneste gate i verden som starter ved Atlanterhavet og slutter ved Mexicogolfen. Key West er de nest ytterste av alle øyene i Florida Keys. Utenfor ligger bare naturreservatet Dry Tortuga Islands, skilpaddeøyene.
Avstanden fra Key West til Cuba er kortere enn til Miami. 90 miles eller 145 kilometer. Det merkes på mange måter.

Fargerik folkefest
Målet for den løsslupne folkevandringen er Mallory Square, hovedplassen. Turistene strømmer til  på leide sykler, i sykkeldrosjer eller på egne bein. Key West er en utypisk amerikansk småby. folk er vant til å bruke beina. Gamlebyen egner seg ikke for biler.

 HOPP I DET: Strendene på Key West er svært langgrunne.
HOPP I DET: Strendene på Key West er svært langgrunne. Vis mer

Presis klokka sju kommer lokale store og små kunsthåndverkere drassende med salgskjerrer. Tskjorteselgere, gjøglere, spåmenn og flammeslukkere. Alle skal gjøre noen dollar i timen før solnedgangen som i dag skal skje klokka 20.09. Datoen legges ut på nettet. overalt.

Respekt for naturen
Mens det i Key Wests mange små gater kan være like mange tskjorteselgere som t-skjorteskjøpere, er det et krav til det som selges på festplassen: Det må være laget på Key West.

De sørligste øyene i USA er et stykke sårbar natur. Orkaner er en del av hverdagen. Her ligger USAs største og eneste levende korallrev. Uten det ville det ikke eksistere liv i havet. I forrige uke ble det gamle minesveiperen Vanderberg en del av historien, da det ble senket for å danne et kunstig rev. Operasjonen har tatt 13 år og kostet mer enn 50 millioner kroner.

LENGST SØR: Her er USAs sørligste punkt.
LENGST SØR: Her er USAs sørligste punkt. Vis mer

Pengene fra turistinvasjonen i Key West brukes til beste for den lille øya. Her er det mange organisasjoner som skal redde dyr og natur, skilpadder, delfiner og fugler har egne redningsorganisasjoner. Som Nancy Forrester, i over 20 år har hun brukt livet til beste for papegøyer som hun har reddet ut fra mishandling og trange bur i en liten oase som hun laller Nancy's Secret Garden.

Solnedgangskuffelsen
Klokka tikker mot tte. Folk skåler. Noen par begynner å danse.
Den ildrøde kula glir sakte ned i havet. Bildene av Key West i Solnedgang er like stor klassiker i USA som våre Elg i Solnedgang.
Men der, rett ut Mallory Square ligger to små grasøyer. Sola forsinner ned i dem.
Solnedgangscruise

Neste dag velger vi heller solnedgangscruise med katamaran. Da får vi virkelig se sola møte havet. Og partyfaktoren er minst like høy der vi cruiser inn i solnedgangen.

FARGEFEST:  Fargen på huset er den samme som på  Key Lime Pai. Serveres overalt.
FARGEFEST: Fargen på huset er den samme som på Key Lime Pai. Serveres overalt. Vis mer