DEILIG: - Vi har aldri fått servert mat på denne måten før. Det smaker deilig å spise med fingrene, sier Ola-Bjørn Pettersen og Aud Pettersen-Solberg i Kongshallene på Fredriksten Festning i Halden. Alle foto: John Terje Pedersen
DEILIG: - Vi har aldri fått servert mat på denne måten før. Det smaker deilig å spise med fingrene, sier Ola-Bjørn Pettersen og Aud Pettersen-Solberg i Kongshallene på Fredriksten Festning i Halden. Alle foto: John Terje PedersenVis mer

Festningsmiddag

På Fredriksten Festning spiser vi middag med fingrene. Som på 1700-tallet.

HALDEN (Dagbladet):

– Det er deilig å spise med fingrene. Maten smaker veldig godt. Sier Ola-Bjørn Pettersen og tørker fingrene på den store hvite smekken han har knyttet om halsen.

SMAK: Spis med fingrene. Og nyt.
SMAK: Spis med fingrene. Og nyt. Vis mer

MAN BRUKER FLERE SANSER. Å spise med fingrene utfordrer det primitive urmennesket i oss. Man bruker flere sanser. Det smaker annerledes.

– Man bare smatter og nyter, legger hans vakre kone Aud Pettersen-Solberg til. Hun sitter ved hans side på det store langbordet. Til daglig er hun rektor ved Asak barneskole i Halden.

VERTSKAP: Harald Rønneberg (bak) og Lars Bjørgesæter frister med middag på 1700-tallsvis på Fredriksten Festning.
VERTSKAP: Harald Rønneberg (bak) og Lars Bjørgesæter frister med middag på 1700-tallsvis på Fredriksten Festning. Vis mer

Det blafrer koselig i stearinlys under hvite bueganger. Ute snøregner det. Stedet er Kongshallene på Fredriksten Festning. Vi er på 1700-tallsmiddag.

Vi bruker å si det er mat med 1700-talls tema. Gravet. Røkt, Stekt eller saltet. Det var slik de spiste på 1700-tallet, forklarer Harald Rønneberg (far til Sen-Fredag-Rønneberg.). Sammen med Lars Bjørgesæter er Rønneberg senior vert for arrangementene i Kongshallene.

I KOSTYMER: For Eva Fredriksen og Ine Kvitnes i koret Mixdur er det en ny opplevelse å synge i kostymer fra 1700-tallet.
I KOSTYMER: For Eva Fredriksen og Ine Kvitnes i koret Mixdur er det en ny opplevelse å synge i kostymer fra 1700-tallet. Vis mer

– Hvis maten skulle vært nøyaktig det samme, ville det blitt mest saltsild. Det frister kanskje ikke, ler Rønneberg.

FOLK STORKOSER SEG. Matfatene sendes rundt. Røkt lam. Spekeskinke. Fenalår. Kyllingvinger. Laks. Reker. Poteter og grønnsaker. Uten saus. Til tallerken er det lagt en stor brødleiv til hver gjest. Lydnivået stiger raskt.

FREDRIKSTEN: Festningen er en viktig del av Norges krigshistorie.
FREDRIKSTEN: Festningen er en viktig del av Norges krigshistorie. Vis mer

– Folk er litt skeptiske. Nordmenn skal gjerne sitte ved siden av noen de kjenner. Men stemmingen løser seg opp ganske fort, sier Harald Rønneberg. Han forteller at det har vært så høye snipper her at folk har hatt pustevansker.

– Dette er ekte. Det som er ekte blir man rørt av, uansett hva det er. Det betror vår sidemann ved langbordet, Harald Houge. Og kona, Gro Lisbeth Houge, legger til at de synes den måten Fredriksten Festning er i bruk i dag er flott. Alt fra amcartreff til konserter og utstillinger til russeball blir arrangert her.

HALDENKORET MIXDUR: synger Bellman på Fredriksten Festning i Halden. 
Fra  høyre: Thorvald Heiaas som "Fader Berg", Arne Dalene på stolen som "Fredrman", Thorbjørn Åkerset som "Carl Micael Bellman", Per Weydal som en av brødrene, Roger Caspersen (delvis skjult bak damen) som "Fader Mowitz"  Kristin Støten som "Ulla Winblad" og Erik Windt (en av brødrene).
HALDENKORET MIXDUR: synger Bellman på Fredriksten Festning i Halden. Fra høyre: Thorvald Heiaas som "Fader Berg", Arne Dalene på stolen som "Fredrman", Thorbjørn Åkerset som "Carl Micael Bellman", Per Weydal som en av brødrene, Roger Caspersen (delvis skjult bak damen) som "Fader Mowitz" Kristin Støten som "Ulla Winblad" og Erik Windt (en av brødrene). Vis mer

BELLMAN KOMMER. Denne kvelden byr i tillegg Haldenskoret Mixdur på en helt spesiell Bellman-aften i 1700-tallskostymer. Lange kjoler og dype utringninger. Mens Sveriges nasjonalskald Carl Michael Bellman i Thorbjørn Åkersets skikkelse synger om sitt uoppholdelige og brennende kvinnebegjær. Om krolivets sorger og gleder. Kristin Støten som Ulla Winblad frister både fattig og rik med vinløv og røde roser i håret. Denne uka gikk Bellman-konsertene for åpent og fulle hus hver kveld og det måtte settes opp ekstraforestillinger.

TURISTATTRAKSJON. Til vanlig arrangeres 1700-tallsmiddagen for firmaer, foreninger og vennegjenger (ned til 18 personer. Og bestilles på forhånd. En 1700-talls middag lages ikke i en fei. Spør Lars Bjørgesæter, som står på kjøkkenet denne kvelden. Mens Harald Rønneberg hele kvelden går umerkelig rundt og sørger for lave snipper hos gjestene. Han serverer akevitt i tomlinger, hva det er får du vite når du kommer dit.

Arrangørene i Kongshallene samarbeider med Turistkontoret i Halden og hotellene i distriktet.

– Vi må jo holde turistene unna Strømstad. Humrer Harald Rønneberg.