Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fjord, fjell og flotte doninger

De fleste drar til Geiranger for å oppleve naturen. Andre drar til Hotel Union for se kjøredoninger av den staseligste sorten. Slike som kjørte rike cruiseturister til fjells for 80-90 år siden.

BUICK: Sindre og Monja M. Mjelva. i Buick President 1932,8 sylinder rekkemotor, 114 hk. Bilen ble i 1958 solgt til Union Hotel, og var den første bilmodell som hadde synkronisert girkasse. Det ble laget 125 stk. av denne bilen i 1932. 3-4 stk. ble solgt til Norge og av dem eksisterer faktisk 3 stk. i dag. Denne bilen ble brukt til å frakte turister opp til Dalsnibba helt til 1965. Den ble restaurert i 1975. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
BUICK: Sindre og Monja M. Mjelva. i Buick President 1932,8 sylinder rekkemotor, 114 hk. Bilen ble i 1958 solgt til Union Hotel, og var den første bilmodell som hadde synkronisert girkasse. Det ble laget 125 stk. av denne bilen i 1932. 3-4 stk. ble solgt til Norge og av dem eksisterer faktisk 3 stk. i dag. Denne bilen ble brukt til å frakte turister opp til Dalsnibba helt til 1965. Den ble restaurert i 1975. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| GEIRANGER (Dagbladet): Buicken er skinnende og dyp rød i lakken. Det glinser i blankpussede lykter og detaljer. Bilen er en 1927 model, bygget i Canada og kjøpt til Geiranger i 1929 for å kjøre turister fra cruiseskipene. Den står som en bauta over bygda og hotellets historie.

Til seters etter melk
Familien Mjelvas Hotel Union ikke er et helt vanlig overnattingssted. Beliggenheten er unik, i en krapp sving med panoramautsikt til "Verdens vakreste" reisemål.

De fleste kommer hit for å oppleve naturen og verdensarven.

BUICK 1927: motor seks sylindre, 70 hp, Eier Karl Mjelva. Produsert i Canada, bilen kjøpt til Geiranger i 1929. Avslutter karreieren som melkebil. Kjørte melkespann fra setrene og ned til Geirange om sommeren, Bile ble solgt til Danmark i 1969. Kjøpt tilbake i 1993.
BUICK 1927: motor seks sylindre, 70 hp, Eier Karl Mjelva. Produsert i Canada, bilen kjøpt til Geiranger i 1929. Avslutter karreieren som melkebil. Kjørte melkespann fra setrene og ned til Geirange om sommeren, Bile ble solgt til Danmark i 1969. Kjøpt tilbake i 1993. Vis mer

Mange mest for å se Karl Mjelvas veteranbilsamling. I kjelleren står de på rekke og rad. Bilene har en ting felles. De har kjørt velbeslåtte cruiseturister til fjells for å oppleve natur og utsikt.

Sine første år eiet av et av Geirangers skysslag. Mange har hatt en broket tilværelse, bygget om til lastebiler og traktorliknende bruk. Det er nesten umulig å se for seg at Buicken i resepsjonen har hatt mange år som melkebil i daglig tur mellom setrene og bygda.

Mjelva i 121 år
Hotellet drives av fjerde generasjon Mjelva. Sindre (40) gift med Monja Muren (35) har vært vertskap siden 2003. Monja utviser stor historiekunnskap om Sindres driftige oldemor, Julie, som var pådriver da hun og mannen Karl Johan kjøpte hotellet i 1999.

Paige 1919: Motor: 6 sylinder, rekke 55hk. Nå flere eiere, deriblant Karl Mjelva. Bilen er kjøpt brukt i Oslo i 1929. Det var 4 stk av den i landet. Paige i Geiranger og denne bilen har deler fra disse. Sannsynligvis er dette den enaste av sitt slag i hele Europa. Bilen ble restaurert i Oslo og frakta tilbake til Geiranger i 1993. Bilen står utstilt på Norsk Fjordsenter.
Paige 1919: Motor: 6 sylinder, rekke 55hk. Nå flere eiere, deriblant Karl Mjelva. Bilen er kjøpt brukt i Oslo i 1929. Det var 4 stk av den i landet. Paige i Geiranger og denne bilen har deler fra disse. Sannsynligvis er dette den enaste av sitt slag i hele Europa. Bilen ble restaurert i Oslo og frakta tilbake til Geiranger i 1993. Bilen står utstilt på Norsk Fjordsenter. Vis mer

—Julie var bestyrerinne på Grand Hotell i Åndalsnes og Karl Johan Mjelva var kusk. Det oppsto kjærlighet og Julie ble gravid. Det fortelles at hun skal ha sagt til sin bror for å få ut sin del av arven fra familiegården på Hedmarken, «kjøper vi Union så gifter vi oss, hvis ikke så skal jeg klare meg utmerket alene» Hun fikk arven og de kjøpte Union.

—Julie Mjelva jobbet seinere aktivt for å fremme kvinners rolle i turistnæringen, forteller dagens vertinne.

STUDEBAKER PRESIDENT: Årsmodel: 1932 Motor: 8 sylinder, rekke 120hp 
Bilen er meget sjelden og i følge Studebaker Club of America, den eneste gjenværende i verden av denne modell som fortsatt går.
STUDEBAKER PRESIDENT: Årsmodel: 1932 Motor: 8 sylinder, rekke 120hp Bilen er meget sjelden og i følge Studebaker Club of America, den eneste gjenværende i verden av denne modell som fortsatt går. Vis mer

Da elektrisiteten kom skrev hun «Den elektriske kogebog». Julie hadde en fast hånd på hotelldriften, mens husbonden Karl Johan drev Mjelva vognverksted og skrev seg inn i norsk bilhistorie.

Skyss av turister og hotelldrift hang tett sammen. Karl Johan Mjelva hadde kjøpt en fransk bil i 1911, men denne viste seg for svak og alt med for dårlig svingradius til å kunne erstatte hesteskyss i de krappe svingene opp Gerirangervegen og Ørnevegen.

Bilfabrikk
At en av hotellgjestene, en viss Adam Ople hadde egen bilfabrikk førte til at Karl Johan Mjelva dro til Tyskland med en annen bilmann, Bertel O. Steen. Det endte med modifisering og bygging av Opelbiler i Geiranger.

CADILLAC TYPE 57: Årsmodel: 1919
Motor: V 8, 80 hk.Nåværende eier: Karl Mjelva
Tidligere eiere: "Møllsbygdlaget" og Union Hotel
Forstilling og høyre forskjerm kommer fra bilen som var på Union Hotel, med reg. nr. T-986. Resten kommer fra en Cadillac som tilhørte "Møllsbygdlaget". Bilen var ferdig restaurert av Jon Rosenlid i 1998.
CADILLAC TYPE 57: Årsmodel: 1919 Motor: V 8, 80 hk.Nåværende eier: Karl Mjelva Tidligere eiere: "Møllsbygdlaget" og Union Hotel Forstilling og høyre forskjerm kommer fra bilen som var på Union Hotel, med reg. nr. T-986. Resten kommer fra en Cadillac som tilhørte "Møllsbygdlaget". Bilen var ferdig restaurert av Jon Rosenlid i 1998. Vis mer

Syvseterne var basert på Opels lastebiler som hadde sterkere motorer enn personbilene og solide understell. Modifiseringen som ble gjort på forstillingene til bilene i Geiranger, for å bedre svingradiusen, ble seinere gjort også i den tyske produksjonen.

Seinere tok amerikanske biler over jobben med å frakte turister. Det ble dannet skysslag som kjøpte bilene sammen, det var ofte rundt ti eiere på hver bil. Investeringene var store, men det ga god avkastning. Bilene i Geiranger og Hotel Union har en felles historie.

Nash 1931: Motor: 8 sylinder, rekke 115 hk.Nåværende eier: Karl Mjelva
Tidligere eiere: Gamle skysslaget (31 hesteeiere)
Denne bilen ble kjøpt ny til Geiranger i 1931 og ble solgt til USA i 1965. Eier i USA var Mr. Jacobs i Wagontown D.A. Etter Mange års søk, ble den funnet hos datter til Mr. Jacobs. Bilen ble kjøpt tilbake til Geiranger høsten 2000. Bilen er ikke restaurert, lakken er original og man kan godt se logoen til Geiranger Skysslag på sidene. Innvendig er bilen også original.
Nash 1931: Motor: 8 sylinder, rekke 115 hk.Nåværende eier: Karl Mjelva Tidligere eiere: Gamle skysslaget (31 hesteeiere) Denne bilen ble kjøpt ny til Geiranger i 1931 og ble solgt til USA i 1965. Eier i USA var Mr. Jacobs i Wagontown D.A. Etter Mange års søk, ble den funnet hos datter til Mr. Jacobs. Bilen ble kjøpt tilbake til Geiranger høsten 2000. Bilen er ikke restaurert, lakken er original og man kan godt se logoen til Geiranger Skysslag på sidene. Innvendig er bilen også original. Vis mer

Tredje generasjon Mjelva, Sindre sin far Karl, har trukket seg tilbake fra hotelldriften og bruker tida på å lete opp og kjøpe tilbake biler som har sine forhistorie fra Geiranger og aller helst Hotel Union.

På en låve
Et eller annet sted i eller nær Oslo står en av de gamle Opelene som er bygget av Mjelva. Den tilhørte Teknisk Museum, men var satt på et lager som bare direktøren kjente til. Han døde brått.

—Om noen har en gammel bil stående så kjennes den igjen ved å åpne panseret. På torpedoveggen står merket MJELVA., forteller Sindre. Vi skjønner at dette er bilen både faren Karl og han selv gjerne skulle sett tilbake i veteranbilgarasjen.

HUDSON 1922:
Motor: 6 sylinder, rekke
Nåværende eier: Karl Mjelva
Tidligere eiere: Oscar Knivsflå, Martin Knivsflå, Ingolf Møll, Olav Møll og Peder Knivsflå
Importert brukt fra USA til Geiranger. Denne bilen ble "skrota" i 1950. I 1964 ble det som var igjen av bilen og andre Hudsoner samlet sammen og gikk vekk til Jagård i Oslo, som etter endt år fikk samlet sammen nok deler til å få bilen i kjørbar stand. Nåværende eier kjøpte bilen tilbake til Geiranger i 1993. Det var 7-8 Hudson i Geiranger omkring 1925. Hudson var en god bruksbil med stor motor til en rimelig pris.
HUDSON 1922: Motor: 6 sylinder, rekke Nåværende eier: Karl Mjelva Tidligere eiere: Oscar Knivsflå, Martin Knivsflå, Ingolf Møll, Olav Møll og Peder Knivsflå Importert brukt fra USA til Geiranger. Denne bilen ble "skrota" i 1950. I 1964 ble det som var igjen av bilen og andre Hudsoner samlet sammen og gikk vekk til Jagård i Oslo, som etter endt år fikk samlet sammen nok deler til å få bilen i kjørbar stand. Nåværende eier kjøpte bilen tilbake til Geiranger i 1993. Det var 7-8 Hudson i Geiranger omkring 1925. Hudson var en god bruksbil med stor motor til en rimelig pris. Vis mer

—Far min har som mål at alle biler som har hatt tilhørighet i Geiranger skal tilbake hit og restaureres.

På veteranbiltur
Som gjest på hotellet kan du leie en av de gamle bilene, med sjåfør, selvfølgelig. En tur opp svingene til Dalsnibba eller ut forbi kaia og opp til Ørnesvingen blir garantert en uforglemmelig opplevelse av den bilhistoriske sorten.

—De bilene vi leier ut til våre gjester er: Buciken fra 1932, Studebakeren fra 1932 og Nashen fra 1931, forteller Sindre Mjelva selv har vært igjennom farens "veteranbilsjåfør-kurs".

Studebaker 1925:Motor: 6 sylinder, rekke, 75 hk.Nåværende eier: Karl Mjelva
Tidligere eiere: "Møllslaget" Oscar Knivsflå, Martin Kvisflå, Ingolf Møll, Olav Møll og Peder Knivsflå
Kjøpt litt brukt fra Oslo til Geiranger i 1962. Bilen gikk i skysstrafikk frem til 2. Verdenskrig, og har siden stått parkert. Denne bilen ble i 1963 solgt fra Geiranger til Bård Hole på Stranda. Bilen har vært på Stranda frem til nåværende eier kjøpte bilen tilbake. Bilen har deltatt i forskjellige "løp" rundt om i Norge, og bilen er delvis restaurert. Nåværende eier kjøpte bilen tilbake til Geiranger høsten 1999.
Studebaker 1925:Motor: 6 sylinder, rekke, 75 hk.Nåværende eier: Karl Mjelva Tidligere eiere: "Møllslaget" Oscar Knivsflå, Martin Kvisflå, Ingolf Møll, Olav Møll og Peder Knivsflå Kjøpt litt brukt fra Oslo til Geiranger i 1962. Bilen gikk i skysstrafikk frem til 2. Verdenskrig, og har siden stått parkert. Denne bilen ble i 1963 solgt fra Geiranger til Bård Hole på Stranda. Bilen har vært på Stranda frem til nåværende eier kjøpte bilen tilbake. Bilen har deltatt i forskjellige "løp" rundt om i Norge, og bilen er delvis restaurert. Nåværende eier kjøpte bilen tilbake til Geiranger høsten 1999. Vis mer

Det er nemlig bare et lite og bestemt utvalg av sjåfører som får kjøre disse bilene.

Oftest er det eieren selv, Karl Mjelva som er sjåfør.

For dem som ønsker å bevege egen kropp er mulighetene mange hele året. Merkede turstier er det mange av. Muligheten til å ta seg opp til en av de gamle gårdene og oppleve følelsen av « der du ikkje skulle tru at nokon kunne bu» vil overgå det meste av fotturer.

Eldgamle mattradisjoner
Union framstår som et moderne hotell, men med en arkitektur som gir assosiasjoner tilbake til trehotellet som en gang sto der. Over hundre år med tradisjoner kvalifiserer til medlemskap blant «De Historiske». Matvegen kysten er de også medlem av, med det medfører av råstoffer fra den nære fjord. Mjelvafamiliens sursild er en smaksopplevelse. Syltalaksen likeså. Og røyka laks fra eget røykehus.

Mest spektakulært er det om en får oppleve kjøkkensjefen lage mat på den aller eldste måten.
«Neiping» av lammeribbe over åpen ild gir en ny dimensjon til smaken av «pinnekjøtt».
Lammesteik lagt på glør i grop og dekket med torv er en annen variasjon av historisk matlaging. Det hele skjer på plenen foran hotellet, med verdensarven som bakgrunn. En regi for turister, men med smak for vikinger.

NEIPING: Kjøkkensjef på Hotel Union, Kenneth Løken i gang med neiping av saltet  lammeribbe. Pinnekjøtt på den eldgamle måten.
NEIPING: Kjøkkensjef på Hotel Union, Kenneth Løken i gang med neiping av saltet lammeribbe. Pinnekjøtt på den eldgamle måten. Vis mer

Om ikke utsikten, bilene eller maten er god nok grunn til å besøke Union og Geiranger, finnes enda en grunn.

Union SPA.

KOKEGROP: Kjøkkensjef  Kenneth Løken tilbereder saltet lammesteik i kokegrop.
KOKEGROP: Kjøkkensjef Kenneth Løken tilbereder saltet lammesteik i kokegrop. Vis mer

Kanskje Norges flotteste.

.

RØYKEHUS: Janniche Tafjord med nyrøka laksesider fra hotellets eget røykehus.
RØYKEHUS: Janniche Tafjord med nyrøka laksesider fra hotellets eget røykehus. Vis mer
BUICK: Sindre og Monja M. Mjelva. i Buick President 1932,8 sylinder rekkemotor, 114 hk.
BUICK: Sindre og Monja M. Mjelva. i Buick President 1932,8 sylinder rekkemotor, 114 hk. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling