Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Full sprut i måkenes by

Det er måkene som råder grunnen på Salutorget i Helsinki. Man skulle tro det var her Odd Børretzen hadde skrevet sin hatsang om havets hvite duer.

STORBYKOS: Ingen spiser så mye is som finnene, påstår det selv. Også i den kalde årstiden mesker lokalbefolkningen seg med is, gjerne innkjøpt på en av de mange is-kioskene, som her ved fontenen i enden av paradagaten Esplanadi. Alle fotos: Eivind Pedersen
STORBYKOS: Ingen spiser så mye is som finnene, påstår det selv. Også i den kalde årstiden mesker lokalbefolkningen seg med is, gjerne innkjøpt på en av de mange is-kioskene, som her ved fontenen i enden av paradagaten Esplanadi. Alle fotos: Eivind Pedersen Vis mer

||| Måkeinvasjonen skyldes at Helsinki har mer enn 300 holmer og øyer. Den utrolig vakre skjærgården er både et trekkplaster - og utklekkingsanstalt for de skrikende slukhalsene.

Avansert angrep

Ute på det idylliske torget, selve hjertet i den finske hovedstaden, er det komplett umulig å nyte noe som helst føde uten å konkurrere med måkene. Du tror du er trygg når du bestiller en lekkerbisken under duken i at av de mange Sivilforsvars-liknende teltene, men nei: Straks du beveger deg på utsiden, styrter de hvitkledde ned fra sine utkikksposter. Med kirurgisk presisjon og en sjørøvers frekkhet grafser de i seg maten før du får sagt fiskekake. Mange blir så forfjamset av luftangrepet at de slipper hele tallerkenen.

FORHATT: En illsint og fortvilet kar hytter til en angripende måke som nettopp har stjålet matens hans på Salutorget. Byens tusentallige måker er en sann pest og plage.
FORHATT: En illsint og fortvilet kar hytter til en angripende måke som nettopp har stjålet matens hans på Salutorget. Byens tusentallige måker er en sann pest og plage. Vis mer
STORSLÅTT: Helsinkis lutherske katedral, Tuomiokirkko, er at vakkert syn der den troner over Senatsplassen.  Under den kalde krigen ble bygningen flere ganger benyttet som stand-in for russiske kirker. Inni er den gørrkjedelig.
STORSLÅTT: Helsinkis lutherske katedral, Tuomiokirkko, er at vakkert syn der den troner over Senatsplassen. Under den kalde krigen ble bygningen flere ganger benyttet som stand-in for russiske kirker. Inni er den gørrkjedelig. Vis mer
SE MEG!: De vannsprutende sjøløvene ved Salutorget er et yndet fotoobjekt. Men fiskerne forbanner selene i Finskebukta som snart har spist opp all fisken.
SE MEG!: De vannsprutende sjøløvene ved Salutorget er et yndet fotoobjekt. Men fiskerne forbanner selene i Finskebukta som snart har spist opp all fisken. Vis mer
LEKKERT: Finsk matkunst på sitt beste: Røkt Wasa-sik og lakserogn med tilbehør er bare noen av godbitene fra det finske kjøkken.
LEKKERT: Finsk matkunst på sitt beste: Røkt Wasa-sik og lakserogn med tilbehør er bare noen av godbitene fra det finske kjøkken. Vis mer
UBÅT: Ute på en av holmene ved gamle Sveaborg dukker denne farkosten opp. Det viser seg å være av en av de tre første undervannsbåtene som Finland fikk lov til å skaffe seg, med russernes velsignelse.
UBÅT: Ute på en av holmene ved gamle Sveaborg dukker denne farkosten opp. Det viser seg å være av en av de tre første undervannsbåtene som Finland fikk lov til å skaffe seg, med russernes velsignelse. Vis mer
TURISTFELLE: Dette utstoppede reinsdyret finnes i mange turisters fotoalbum...
TURISTFELLE: Dette utstoppede reinsdyret finnes i mange turisters fotoalbum... Vis mer
MATSTASJON: De orange teltene på Salutorget rommer også hurtigmat-kjøkken som lager tradisjonell finsk mat.
MATSTASJON: De orange teltene på Salutorget rommer også hurtigmat-kjøkken som lager tradisjonell finsk mat. Vis mer
GJENGANGER: Denne karen er et fast innslag i Esplanadi-parken i Helsinki sentrum. Den vakre parken er som en fredelig oase i det travle bybildet.
GJENGANGER: Denne karen er et fast innslag i Esplanadi-parken i Helsinki sentrum. Den vakre parken er som en fredelig oase i det travle bybildet. Vis mer
HISTORISK: Den eldgamle Saluhallen i vannkanten er som et levende museum. Her finner du alt fra delikatessebutikker til kafeer, slakter og til og med et knøttlite Alko-utsalg.
HISTORISK: Den eldgamle Saluhallen i vannkanten er som et levende museum. Her finner du alt fra delikatessebutikker til kafeer, slakter og til og med et knøttlite Alko-utsalg. Vis mer
FINSK DESIGN: Finnene er verdensberømte for sitt design. I bruktbutikken får du kjøpe unike sølvsmedsmykker, som er laget av knöttene på gamle mobiltelefoner!
FINSK DESIGN: Finnene er verdensberømte for sitt design. I bruktbutikken får du kjøpe unike sølvsmedsmykker, som er laget av knöttene på gamle mobiltelefoner! Vis mer
STEINGAMMEL: I en av parkene midt i Helsinki sentrum står en rekke gamle gravstøtter. Teksten på denne gamle major-graven er spesiell: "Håpet gledet hans ungdom, plagene forbitret hans voksenliv og døden gjorde ham lykkelig".
STEINGAMMEL: I en av parkene midt i Helsinki sentrum står en rekke gamle gravstøtter. Teksten på denne gamle major-graven er spesiell: "Håpet gledet hans ungdom, plagene forbitret hans voksenliv og døden gjorde ham lykkelig". Vis mer
KONGEFUGL: Det er måkene som regjerer i Helsinki sentrum. Her troner et par hettemåker sammen med løkkuppelen på Uspenskikatedralen, som er Europas største ortodokse kirkebygg.
KONGEFUGL: Det er måkene som regjerer i Helsinki sentrum. Her troner et par hettemåker sammen med løkkuppelen på Uspenskikatedralen, som er Europas største ortodokse kirkebygg. Vis mer
VINTERKRIGERE: Vinteren er langt og hard i Helsinki. Her ligger isbrytere i megaklassen klar til innsats for å holde vannveiene åpne i Finskebukta og Østersjøen.
VINTERKRIGERE: Vinteren er langt og hard i Helsinki. Her ligger isbrytere i megaklassen klar til innsats for å holde vannveiene åpne i Finskebukta og Østersjøen. Vis mer
KOSETUR :Ekteparet Anne (51) og Juha Yli-Kivanen (52) koser seg med god mat og godt drikke ombord  på en av de mange sightseeingbåtene som opererer ut fra Helsinki. Matserveringen er i gourmetklassen.
KOSETUR :Ekteparet Anne (51) og Juha Yli-Kivanen (52) koser seg med god mat og godt drikke ombord på en av de mange sightseeingbåtene som opererer ut fra Helsinki. Matserveringen er i gourmetklassen. Vis mer
EGENART: Over 180 forretninger og bedrifter oppfyller kravene som stilles for å kunne godkjennes som medlem av Design District, som har  tilhold like i nærheten av sentrum.
EGENART: Over 180 forretninger og bedrifter oppfyller kravene som stilles for å kunne godkjennes som medlem av Design District, som har tilhold like i nærheten av sentrum. Vis mer

God underholdning
Da bryter infernoet løs for alvor med en måkefestival av rang. Det er åpenbart at de finske måkene har knekt koden for å brødfø seg på menneskenes regning. Det er nok derfor de svermer i hopetall.
- Kjempegod underholdning. En av Helsinkis hemmelige attraksjoner, bemerker en av grønnsakshandlerne og humrer.
Han vil slett ikke ha verken navn eller bilde i bladet.

"Russiske" luer
Det er slik livet er på det eldgamle torget i Helsingfors. Her har generasjoner i hundrevis av år slått opp sine telt og frembudt sine varer. Enten du søker fisk, kjøtt eller grønnsaker; på Salutorget finner du det du trenger.
Og cruiseskip-turistene blir flådd når de handler strikkejakker og "russiske" luer.
Men når både selger og kjøper er fornøyde, så er det vel en mening med denne spesielle formen for handelsvirksomhet.

Juleby nr. 1!
I slutten av neste måned forvandles Helsinki til en juleshoppingby av rang. Finnene gjør krav på å være Julenissens hjemland. Slik merkes i landets hovedstad. En shoppingtur til Helsinki vil garantert resultere i at du kommer hjem med julegaver som ingen andre får.
De finske spesialitetene finnes i alt fra klær, pyntegjenstander, smykker og matvarer.

Frekke som måker
Hvis du drar på shoppingtur i Helsinki, så vær klar over at finnene ikke eier køkultur. De er akkurat like frekke som måkene på Salutorget når de står foran kassaapparatene eller skal ombord i trikken.

Finlands hemmelighet

Hvis det er noe finnene kan, så er det å livberge seg med sine ofte karrige ressurser. Hvem husker vel ikke Nokia-gummistøvlene - før fabrikken slo seg opp på handel med mobiltelefoner?
For ikke å snakke om kreativiteten i det sydende finske designmiljøet, som har sitt nervesenter i Helsinki. Et eget merkenavn, Helsinki Design District, trekker alene millioner av kroner ut av lommene på kundene.
Ikke uten grunn. Finsk design er i verdensklasse. Ofte tuftet på eldgammel tradisjon, som ble gjemt som en nasjonalskatt i de harde årene da finnene var en selvstendig nasjon.

Selvstendig folk
Da komponisten Jean Sibelius & Co på slutten av 1800-tallet erklærte seg som finske, var det som demningen brast og banet vei for broderfolkets selvstendighet.

Allerede på verdensutstillingen i Paris i 1900 hadde Finland sin egen paviljong, trass i at man fortsatt var underlagt det russiske keiserdømmet.
 
Særegen by
Helsinki er en særdeles spennende by å besøke. Både byen og landet virker fremmed på en nordmann, samtidig som du føler deg hjemme. Nordmenn er svært populære i Finland. Det kan jo ha sin forklaring i den historiske fellesnevneren som begge land var igjennom.
Den finske nasjonalfølelsen stikker særdeles dypt.
For å overleve, har finnene alltid vært kreative. Man har satset på egne ideer og produkter.
Det er derfor det er så spennende å besøke Helsinki, fordi byen ikke er så strømlinjeformet lik andre europeiske storbyer.
Men måkene er de samme...

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling