Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Full virus-alarm på cruiseskip midt i Atlanterhavet

Hva gjør du når du er kaptein på et cruiseskip lastet med 3.000 mennesker når det bryter ut virusepidemi, midt i Atlanterhavet?

FULL KRIG: Utstyrt med ansiktsmaske, hansker og kraftig desinfeksjonsmiddel har mannskapet på "Celebrity Summit" gått til angrep mot det smittefarlige noroviruset som har slått ut flere titallspassasjerer - midt i Atlanterhavet. Ikke akkurat noe vanlig syn å se, midt blant solbadende cruisepassasjerer på øverste dekk. Alle foto: Eivind Pedersen
FULL KRIG: Utstyrt med ansiktsmaske, hansker og kraftig desinfeksjonsmiddel har mannskapet på "Celebrity Summit" gått til angrep mot det smittefarlige noroviruset som har slått ut flere titallspassasjerer - midt i Atlanterhavet. Ikke akkurat noe vanlig syn å se, midt blant solbadende cruisepassasjerer på øverste dekk. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer

||| Du slår selvsagt full alarm, slik den greske kapteinen Yannis Berdos på "Celebrity Summit" gjorde tirsdag ettermiddag.
Cruiseskipet er underveis på en transatlantisk etappe mellom Tenerife og San Juan på Puerto Rico og var onsdag ettermiddag 1.400 nautiske mil fra den karibiske øya. Skipet ankommer lørdag morgen.
I følge kaptein Berdos, er det innført tilsvarende skjerpede tiltak på samtlige skip i Celebrity-flåten.
Norovirus fører til kraftig mageonde, utmattelse, diare og oppkast.

Enestående
Med flere titalls gjester i isolasjon, utslått av smertefulle lidelser i kjølvannet av et kraftig utbrudd av noroviruset, er det innført en rekke uvanlige tiltak. Ombord på Celebrity Summit" går mannskapsmedlemmer utstyrt med ansiktsmasker og hanskert systematisk til verks for å ta knekken på det agressive viruset.
-Jeg har aldri opplevd maken. Nå er det rød kode som gjelder, sier et mannskapsmedlem til Dagbladet.
Vedkommende har vært påmønstret i syv år.

Erstatning
Dagbladets reisereporter Eivind Pedersen er på privat feriereise ombord på "Celebrity Summit". Et av hans nærmeste familiemedlemmer er blant passasjerene som er blitt syke.
Rederiet Celebrity Cruises opplyser nå at 30 gjester og tre mannskapsmedlemmer er registrert som smittet. Passasjerene vil bli tilbudt en hittil ukjent kompensasjon for elendigheten.

Fra Marokko?
En av teoriene går ut på at viruset kom ombord fredag, etter at nærmere 1.000 av passasjerene hadde vært i land i den marokkanske byen Agadir. Man antar at passasjerer som kom ombord fra utflukten i det afrikanske landet, slurvet med håndvasken da man gikk direkte fra bussene og til lunsjbufeten.
Et døgn senere ble de første sykdomstilfellene rapportert til skipslegen.
Det ble likevel ikke innført spesielle tiltak før tirsdag formiddag.
Da måtte skipsledelsen innse at man var hardt rammet av viruset. Både passasjerer og mannskap er blitt syke.

-Som i fengsel
Som følge av den unntaksliknende situasjonen får ingen passasjerer komme i nærkontakt med mat. I stedet for å kunne plukke sin egen meny fra buffetene i kjent cruise-stil, må passasjerene peke på fatene og få maten lagt på tallerken av betjeningen. Det er også innført forbud mot å tappe sin egen kaffe eller leskedrikk.
-Akkurat som i et fengsel, utbrøt en amerikaner, som ikke ønsker å bli navngitt.
Selv ikke salt- og pepperbøsser er tilgjengelige for passasjerene. Alt håndteres av hanskekledde mannskapsmedlemmer.

INGEN SELVBETJENING:  Ingen cruisepassasjerer får komme i nærheten av mat. Selv på kaffestasjonene står hanskekledde kelnere og tapper kaffe.
INGEN SELVBETJENING: Ingen cruisepassasjerer får komme i nærheten av mat. Selv på kaffestasjonene står hanskekledde kelnere og tapper kaffe. Vis mer

Tarmvirus
Et utbrudd av det svært smittsomme noroviruset er svært uønsket ombord i et cruiseskip. De senere årene har det vært flere slike utbrudd. Blant annet opplevde Hurtigruten at svært seiglivet angrep for noen år siden.
-Viruset smitter ved personkontakt. Den viktigste forholdsregelen er rett og slett å vaske hendene med såpe og varmt vann, sier kaptein Berdos.

KLAR TIL AVGANG "Celebrity Summit" la søndag kveld ut på den transatlantiske kryssingen. Ferden går fra Santa Cruze på Tenerife (bildet) til San Juan.
KLAR TIL AVGANG "Celebrity Summit" la søndag kveld ut på den transatlantiske kryssingen. Ferden går fra Santa Cruze på Tenerife (bildet) til San Juan. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media