GAMBIA - paradoksenes land

Smilene sitter løst i Gambia - "smilet kyst", som det lutfattige landet kalles. Som turist føler du deg rik - men gambierne er underlig nok lykkeligere.

SMIIIL: Smilende og vinkende gambiere hilser til forbipasserende turister. Trass i indre uroligheter og fattigdom, så hilses  turistene hjertelig velkommen til det lutfattige afrikanske landet. Alle foto: Eivind Pedersen
SMIIIL: Smilende og vinkende gambiere hilser til forbipasserende turister. Trass i indre uroligheter og fattigdom, så hilses turistene hjertelig velkommen til det lutfattige afrikanske landet. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||BANJUL (Dagbladet): Underlig nok; det eksisterer knapt depresjoner i befolkningen i det knøttlille vestafrikanske landet.
Heller ikke noe stress, eller bortskjemte unger som hyler og skriker slik de gjør på norske shoppingsentra.
I Gambia er det dagliglivets puls som rår. Vakkert krydret med varme smil og hverdagslig glede.
Du merker det med en gang du kommer ut av flyet på gloheite Banjul International Airport. Her er det ikke annet enn praktisk ordning som gjelder. I Gambia heter tidsregningen "GMT; Gambian maybe time"!

Ettertraktede kvinner
Et annet særtrekk er at i Gambia er det unge mannfolk som sjekker opp eldre, vestlige kvinner. Fattigguttene, såkalte "bumsters", drømmer om penger. Kvinnene om kjærlighet.
Amerikanske myndigheter er blant dem som ber kvinnene tenke seg nøye om før de involverer seg.
Det samme bør homoseksuelle gjøre.
Landets omstridte president har gjort homoseksualitet straffbart og skryter å ha strengere lover enn Iran. Myndighetene truer også hotellene med stengning, dersom slikt blir avdekket.

Varmt og rent
Når du studerer kartet, likner Gambia en 500 kilometer lang spiker som er slått inn i nabolandet Senegal. Afrikas minste land omkranser floden Gambia, som har gitt navn til republikken.
For turistene er det likevel den 48 kilometer lange kyststripa som lokker. Her ligger hotellanleggene på rekke og rad, med en standard som ikke står tilbake for andre feriemål. Gambia kan skryte av å ha noen av verdens vakreste strender. Vannet er så rent og klart at du knapt har sett maken.
Men det er varmt. Da Dagbladet besøkte landet i slutten av oktober, krøp kvikksølvet opp til hele 42 grader inne i hovedstaden Banjul. I kombinasjon med høy fuktighet, gir det et klima der nordboere stort sett bare kan finne glede i strandlivet. Alt annet blir en svett affære. Selv Atlanterhavet blir varmet kraftig opp. 29 grader, lød den offisielle målingen fra badevakten på strandhotellet Kairaba.

ALDERSFORSKJELL: Middelaldrende, vestlige kvinner er populære blant ungguttene i Gambia. Kvinnene jakter kjærlighet - guttene er på pengejakt.
ALDERSFORSKJELL: Middelaldrende, vestlige kvinner er populære blant ungguttene i Gambia. Kvinnene jakter kjærlighet - guttene er på pengejakt. Vis mer

Unikt fugleliv
Heldigvis går Gambia nå inn i en noe kjøligere og tørrere periode som varer til godt utpå vinteren. Da trekker den verste varmen unna og det blir levelig også for frosne nordmenn.
Da blir det også mulig å gjennomføre andre aktiviteter. Gambia er et utrolig frodig land. Her finnes et unikt fugleliv. Mange av våre trekkfugler overvintrer her.
Videre er det vanlig å observere større tropiske dyr, selv i nærheten av tettbebyggelsen. De frekke apene som alltid tigger eller stjeler fra turister, kan være både artige og irriterende.

Smilende barn
Veiene i Gambia er elendige, selv etter norsk målestokk. Her er det humpete grusveier som gjelder. Likevel anbefales sterkt å ta en tur inn i de fattige områdene, der det finnes verken strøm- eller vannforsyning. Like fullt må du være forberedt på at det overalt dukker opp smilende mennesker som kikker storøyd på de bleke fremmedfolkene.
Før vi kjørte inn i bushen, anbefalte turlederen vår, Assan Saine,å kjøpe med noen småting til de minste.
Aldri har vi sett så tindrende og glade øyne som da vi delte godteriet og kulepennene med de jublende ungene. Det var tilløp til slåsskamp for å sikre seg en kulepenn.

RUSHTID Slik ser det ut når det er rushtid i en av hovedgatene i Banjul. "tut og kjør" får raskt nytt innhold...
RUSHTID Slik ser det ut når det er rushtid i en av hovedgatene i Banjul. "tut og kjør" får raskt nytt innhold... Vis mer

Tungt å selge
På 70-tallet ble Gambia spådd en lysende fremtid som turistmål. Fullastede charterfly dro avsted fra Europa. Gambia var i vinden som et nyoppdaget reisemål.
Det ble brått slutt i 1982 da politiske uroligheter satter en brå stopper for turismen. Slik holdt det seg inntil 2006, da Gambia atter kom på charterselskapenes destinasjonslister.
Landet slitt med å komme tilbake som turistenes favoritt. I fjor satte charterselskapet Ving opp eget fly fra Gardermoen hver mandag. Det ble ingen økonomisk suksess og tilbudet forsvant.
Denne sesongen forsøker Ving å få nordmenn til Gambia ved å selge pakkereiser der transporten foregår hver torsdag med rutefly fra Brussels Airlines. Tilbudet er både kostbart og tidkrevende. Ikke minst i forhold til Vings egne charterfly fra Stockholm.

Hårsår president
Det murrer fortsatt kraftig blant befolkningen. Journalister blir utsatt for angrep, dersom de ikke skriver pent om president Yahya Jammeh (44). Det er rapportert om både forsvinninger og drap.
USAs utenriksminister, Hillary Clinton, sveipet innom Gambia-presidenten tidligere i år om leste ham noen kapitler om pressefrihet.
- Det ser ikke ut til å hjelpe. Det kan komme en ny revolusjon når som helst, mente drosjesjåføren som kjørte oss til flyplassen.
- Vi ønsker vi turistene hjertelig velkommen. De bringer hardt tiltrengte inntekter til landet vårt. Mens presidentens palass har 100 soverom, lever folket i ytterste fattigdom. Vi lider, sa sjåføren.
For en gangs skyld var smilet borte.
 

VAKKERT: Strendene i Gambia er i verdenstoppen. Solnedgangen i Atlanterhavet kan ta pusten fra den mest bortskjemte.
VAKKERT: Strendene i Gambia er i verdenstoppen. Solnedgangen i Atlanterhavet kan ta pusten fra den mest bortskjemte. Vis mer

Fakta om Gambia

Offisielt navn:
The republic of The Gambia

Nasjonalt motto:
Framgang, fred og velstand.

Religion:
90% muslimer. 8% kristne.

Nyttig på nett:
http://www.visitthegambia.gm/

Innbyggere:
1.783.000. 63 prosent bor på landsbygda.

Hovedstad:
Banjul, 35.000 innbyggere.

Språk:
Engelsk (offisielt), Mandinka, Wolof, Fula, Jola, Sarahuleog flere andre stammestråk.
 
Reise dit:
Brussels Airlines flyr tre ganger i uka fra Brussel til Banjul, med halvannen times mellomlanding i Dakar, Senegal, på både ut og hjemreise. Totalt reisetid fra Gardermoen: 11 timer ut og nesten 12 timer hjem.
Ving flyr chartermaskiner fra Stockholm via Tenerife. Reisetid: ca. syv timer. Thomas Cook-reiser flyr charter fra København, reisetid seks og en halv time.

Priser fra (pr. person når to bor på samme rom):
Pakkepris med fly fra Oslo til Banjul t/r og 1 uke i 2-roms leilighet på Bakotu koster fra kr. 8.395.
To uker koster fra kr. 9.845.
Hvis du reiser via Stockholm selger Ving en ukes opphold for ca. 4.500 kroner (utreise 7. desember).

Pakkepris med fly fra Oslo til Banjul t/r og 1 uke i dobbeltrom med frokost på Sheraton Gambia Resort & Spa koster fra kr. 10.995. For to uker er prisen fra kr. 15.445.
En ukes opphold koster ca. kr. 7.200 kroner når du reiser med Ving via Stockholm (utreise 7. desember).

Vaksiner:

Folkehelsa anbefaler følgende vaksiner: Hepatitt, politi, difteri og gulfeber. Dessuten forebyggende medisinering mot malaria.

Før reisen:
Ta med deg ALLE medisiner du tror du vil trenge. Gambia har ingen sykehus du ønsker å havne på. Helsetilbudet er elendig. Husk å ta med navnelappen på reseptbelagt medisin.
Du trenger også bagasjekvitteringen for å få utlevert bagasje sendt med flyet.

Valuta: Dalasi (GMD). 100 dalasi = ca. 22 NOK. Du kan ta med deg lokal valuta, men den er verdiløs utenfor Gambia.

Lokal mat:
Gambisk mat er ofte gryteretter, basert på kylling og oksekjøtt, gjerne godt krydret, og servert med ris. Typiske retter er benachin, plasas, domoda og baseh nyebe. Husk at det skal lite til før magen slår seg vrang. Utenom hotellene: Spis KUN gjennomstekt kjøtt og kokte grønnsaker.
 

Shopping: 
St. Albert's Market er Banjuls største marked. Her finner du alt. Pluss litt til. Husk å prute - halv pris av utgangspunktet er som regel riktig pris.
Forøvrig mange andre lokale markeder - og forretninger.


Les om:
Alex Haleys roman "Roots" (Røtter) forteller histoien om Kunta Kinte - gambieren som ble tatt som slave fra Gambia til Maryland, USA.
Filmatiseringen gikk på norsk TV på slutten av 70-tallet.

Overraskelsen:
Redd for krokodiller? Ikke etter et besøk i Katchically Crocodille pool. Her kan du fryktløst klappe beistene. Gambierne tror at disse nilkrokodillene er hellige. De har ihvertfall aldri angrepet mennesker på over 100 år. Dessuten spiser de kun fisk.

Skuffelsen:
Fattigdommen som står i grell kontrast til turistanleggene. Du finner ingen boligblokker i Gambia. Flesteparten bor i skur og jordhytter.

Kjendisen:
Fotballspillerne John Carew og Josh(ua) King (17) har flere ting felles: Begge har gambisk far og norsk mor. Dessuten har de sitt levebrød på fotballbanen. Unggutten spiller for Manchester United og er fast på Norges U-17-lag.

På hjemmebane:
- Gambiere er glade i turistene. Det er spennende både å treffe fremmede mennesker og få et innblikk i turistenes kultur.
Elisabeth Mendy
Fruktselger på markedet i Senegambia, med datteren Ida på ryggen.

Norsk representasjon:
Det er ingen norsk utenriksstasjon i Gambia. Nærmeste norske utenriksstasjon er i Elfenbenskysten.
Kontaktinformasjon til konsulær representasjon:
Royal Norwegian Consulate i Bakau, Gambia
Tlf.  +220 4496 869
E-post:  swedish@gamtel.gm
Postboks 4396 Bakau
Adresse: 1, Mamakotu Road

4 ting å se/gjøre:
1. Ta en tur til det store bymarkedet i Banjul. Her får du alt fra viagra-nøtter til de nydeligste treskjærerarbeidene.
2. Bli med på båttur på Gambiafloden. Her får du oppleve fugler og dyr som du aldri sett før.
3. Klapp krokodillene i Katchically Crocodile pool. Helt ufarlige, men ikke rør kjeften på villdyrene!
4. Ta en taxi til den store fiskelandsbyen Tanje. Her finner du et landsbyliv du ikke trodde eksisterte.

Husk at/kjekt å vite:
Det kan være praktisk og trygt å leie en taxi for å se seg om i landet. Velg de grønne turist-taxiene. Litt dyrere, men tryggere. Sjekk at bilen har sikkerhetsbelter. Avtal prisen på forhånd. Det er likevel latterlig billig.
 
Husk at/kjekt å vite:
Tidsforskjellen er en time bak norsk tid på vinteren. To timers tidsforskjell når det er sommertid.

Pass opp!
Ikke mat apekattene som oppsøker hotellhagene. I motsatt fall blir garantert ikke kvitt dem før de har terrorisert deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer