Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

GAMBIA - paradoksenes land

Smilene sitter løst i Gambia - "smilet kyst", som det lutfattige landet kalles. Som turist føler du deg rik - men gambierne er underlig nok lykkeligere.

SMIIIL: Smilende og vinkende gambiere hilser til forbipasserende turister. Trass i indre uroligheter og fattigdom, så hilses  turistene hjertelig velkommen til det lutfattige afrikanske landet. Alle foto: Eivind Pedersen
SMIIIL: Smilende og vinkende gambiere hilser til forbipasserende turister. Trass i indre uroligheter og fattigdom, så hilses turistene hjertelig velkommen til det lutfattige afrikanske landet. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer

|||BANJUL (Dagbladet): Underlig nok; det eksisterer knapt depresjoner i befolkningen i det knøttlille vestafrikanske landet.
Heller ikke noe stress, eller bortskjemte unger som hyler og skriker slik de gjør på norske shoppingsentra.
I Gambia er det dagliglivets puls som rår. Vakkert krydret med varme smil og hverdagslig glede.
Du merker det med en gang du kommer ut av flyet på gloheite Banjul International Airport. Her er det ikke annet enn praktisk ordning som gjelder. I Gambia heter tidsregningen "GMT; Gambian maybe time"!

Ettertraktede kvinner
Et annet særtrekk er at i Gambia er det unge mannfolk som sjekker opp eldre, vestlige kvinner. Fattigguttene, såkalte "bumsters", drømmer om penger. Kvinnene om kjærlighet.
Amerikanske myndigheter er blant dem som ber kvinnene tenke seg nøye om før de involverer seg.
Det samme bør homoseksuelle gjøre.
Landets omstridte president har gjort homoseksualitet straffbart og skryter å ha strengere lover enn Iran. Myndighetene truer også hotellene med stengning, dersom slikt blir avdekket.

Varmt og rent
Når du studerer kartet, likner Gambia en 500 kilometer lang spiker som er slått inn i nabolandet Senegal. Afrikas minste land omkranser floden Gambia, som har gitt navn til republikken.
For turistene er det likevel den 48 kilometer lange kyststripa som lokker. Her ligger hotellanleggene på rekke og rad, med en standard som ikke står tilbake for andre feriemål. Gambia kan skryte av å ha noen av verdens vakreste strender. Vannet er så rent og klart at du knapt har sett maken.
Men det er varmt. Da Dagbladet besøkte landet i slutten av oktober, krøp kvikksølvet opp til hele 42 grader inne i hovedstaden Banjul. I kombinasjon med høy fuktighet, gir det et klima der nordboere stort sett bare kan finne glede i strandlivet. Alt annet blir en svett affære. Selv Atlanterhavet blir varmet kraftig opp. 29 grader, lød den offisielle målingen fra badevakten på strandhotellet Kairaba.

ALDERSFORSKJELL: Middelaldrende, vestlige kvinner er populære blant ungguttene i Gambia. Kvinnene jakter kjærlighet - guttene er på pengejakt.
ALDERSFORSKJELL: Middelaldrende, vestlige kvinner er populære blant ungguttene i Gambia. Kvinnene jakter kjærlighet - guttene er på pengejakt. Vis mer

Unikt fugleliv
Heldigvis går Gambia nå inn i en noe kjøligere og tørrere periode som varer til godt utpå vinteren. Da trekker den verste varmen unna og det blir levelig også for frosne nordmenn.
Da blir det også mulig å gjennomføre andre aktiviteter. Gambia er et utrolig frodig land. Her finnes et unikt fugleliv. Mange av våre trekkfugler overvintrer her.
Videre er det vanlig å observere større tropiske dyr, selv i nærheten av tettbebyggelsen. De frekke apene som alltid tigger eller stjeler fra turister, kan være både artige og irriterende.

Smilende barn
Veiene i Gambia er elendige, selv etter norsk målestokk. Her er det humpete grusveier som gjelder. Likevel anbefales sterkt å ta en tur inn i de fattige områdene, der det finnes verken strøm- eller vannforsyning. Like fullt må du være forberedt på at det overalt dukker opp smilende mennesker som kikker storøyd på de bleke fremmedfolkene.
Før vi kjørte inn i bushen, anbefalte turlederen vår, Assan Saine,å kjøpe med noen småting til de minste.
Aldri har vi sett så tindrende og glade øyne som da vi delte godteriet og kulepennene med de jublende ungene. Det var tilløp til slåsskamp for å sikre seg en kulepenn.

RUSHTID Slik ser det ut når det er rushtid i en av hovedgatene i Banjul. "tut og kjør" får raskt nytt innhold...
RUSHTID Slik ser det ut når det er rushtid i en av hovedgatene i Banjul. "tut og kjør" får raskt nytt innhold... Vis mer

Tungt å selge
På 70-tallet ble Gambia spådd en lysende fremtid som turistmål. Fullastede charterfly dro avsted fra Europa. Gambia var i vinden som et nyoppdaget reisemål.
Det ble brått slutt i 1982 da politiske uroligheter satter en brå stopper for turismen. Slik holdt det seg inntil 2006, da Gambia atter kom på charterselskapenes destinasjonslister.
Landet slitt med å komme tilbake som turistenes favoritt. I fjor satte charterselskapet Ving opp eget fly fra Gardermoen hver mandag. Det ble ingen økonomisk suksess og tilbudet forsvant.
Denne sesongen forsøker Ving å få nordmenn til Gambia ved å selge pakkereiser der transporten foregår hver torsdag med rutefly fra Brussels Airlines. Tilbudet er både kostbart og tidkrevende. Ikke minst i forhold til Vings egne charterfly fra Stockholm.

Hårsår president
Det murrer fortsatt kraftig blant befolkningen. Journalister blir utsatt for angrep, dersom de ikke skriver pent om president Yahya Jammeh (44). Det er rapportert om både forsvinninger og drap.
USAs utenriksminister, Hillary Clinton, sveipet innom Gambia-presidenten tidligere i år om leste ham noen kapitler om pressefrihet.
- Det ser ikke ut til å hjelpe. Det kan komme en ny revolusjon når som helst, mente drosjesjåføren som kjørte oss til flyplassen.
- Vi ønsker vi turistene hjertelig velkommen. De bringer hardt tiltrengte inntekter til landet vårt. Mens presidentens palass har 100 soverom, lever folket i ytterste fattigdom. Vi lider, sa sjåføren.
For en gangs skyld var smilet borte.
 

VAKKERT: Strendene i Gambia er i verdenstoppen. Solnedgangen i Atlanterhavet kan ta pusten fra den mest bortskjemte.
VAKKERT: Strendene i Gambia er i verdenstoppen. Solnedgangen i Atlanterhavet kan ta pusten fra den mest bortskjemte. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media