Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Geiranger hele året

Snart har det siste av årets cruiseskip forlatt Geiranger. Tilbake er 250 fastboende. I en stille, nesten stengt, verdensarv i vinterdvale

ØRNESVINGEN: En stor gruppe brasilianere var på cruise med Vision of the Seas. Her imiteres en kjent figur fra hjemlandet.   Alle foto: Ole C. H. Thomassen
ØRNESVINGEN: En stor gruppe brasilianere var på cruise med Vision of the Seas. Her imiteres en kjent figur fra hjemlandet. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| GEIRANGER (Dagbladet): I det vi svinger av fra riksvei 15, inn på Rv 63, varsler skilt om fare for sterk vind. Langs Langevatnet og Djupvatnet kommer fallvinder ned fjellsidene og tar tak i bilen.
Det er bratt mot vannspeilet, spennende og vakkert uten autovern. Det er her i Stavbrekka at snørasene går, hvert år, og iblant steinras. En minnestøtte i veikanten forteller om at vi er 1038 meter over havet, om veien som ble bygget fra 1881 til 89, og om veidirektøren Krag, han som står på sokkel øverst i Holmenkollåsen.
Utsikten
Allerede i første sving blir vi andektige. Geirangerveien er mektig. Lavgirvarsel og stabbesteiner. Tusen meter der nede ligger fjordbunnen. Skyene henger tungt over toppene og pakker fjord og fjell inn på en dramatisk måte. Verdensarvstedet viser sitt sanne ansikt. Mye mer spennende enn de dagene sola lager ferdige prospektkort for turistene. Naturen blir ende mektigere og imponerende med skyenes skiftende bakteppe.
Det bærer ned de imponerende svingene, i lavgir, passerende skilt om stoppforbud og mulige steinras i Kvandalsbotnen.
Når tung og våt kystsnø legger seg på veibanen, da blir det fort litt for spennende. Men det er vinden som stenger veien, sammen med snøen.
Skavler
—Kastevindene lager tøffe forhold, og med kraftig snøfall i tillegg ser vi ingen ting. Skavlene bygges veldig fort, forteller den lokale overingeniør i Statens vegvesen, Nils Helge Bjørndal.
—Som regel er det vinden i øverste svingen og framover Blåfjellsområdet som bygger meterhøye skavler på et blunk. Det er ikke ofte vi har stengt på grunn av glatt føre i svingene.
—Periodevis har vi måttet stenge på grunn av rasfaren i Stavbrekka. Men ikke i år, forteller Vegvesenets mann.
Og svingene. De fører oss til fjordbunnen. Til Geiranger og fjorden som er Verdensarv, kåret til verdens vakreste reisemål sammen med Nærøyfjorden.
Havna
Nede i havna er det yrende liv og skytteltrafikk av turister i busser, fra det ene utsiktspunktet til det andre. Den berømte Ørnesvingen bytter turister som fotograferer møt øst og fjordbunnen, mot vest og Knivsflåfossane, eller De Syv søstre de oftest kalles. Brasilianere og dansker i to busser ankommer utsiktspunktet. Det er kortcruiseturister fra Vision of the Seas, en av sesongens siste anløp.
En kan bare forestille seg trengselen når det er tre store turistskip inne og Hurtigruten bidrar med noen busslaster i tillegg. Nå er det framkommelig.
Geiranger har i år hatt 217665 cruiseturister, fordelt på 169 skip. 2009 ble et rekordår, mot alle odds.
—Hurtigruten har sluttet for sesongen. Det har vært jevn økning hvert år av avstigende og påstigende passasjerer fra Geiranger, havnefogd Rita Berstad Maraak forteller om en god sesong og nok en rekord midt i finanskrisa.
—Det er imponerende av Cruiseskipoperatørene at de har klart å utvikle produktet sitt i den grad at de holder på kundene også når det er finanskrise. Kortcruisa er blitt populære, forteller hun.
Geiranger sentrum er brygga, kafeer, suvenirsjapper, busser og båter og litt til.
Når september tar slutt er det bare Joker-butikken som er åpen, og ærverdige Hotel Union oppe i bakken.
Union holder oppe hele året med konferansesenter og spa og eget bilmuseum. De melder om økt interesse fra utlendinger, også utenom den tradisjonelle turistsesongen.
Ut av dvalen
Tvers over veien ligger Fjordsentret. Det har pleid å følge resten av Geiranger inn i vinterdvalen. Det kan det bli slutt på nå. Fjordsentret skal bli Verdensarvsenter og helårsåpent. I 2008 var det 27000 besøkende fra midten av april til ut september.
—Vi regner med at grunnlaget for etableringen av et helårlig Verdensarvsenter blir klart i løpet av høsten, forteller Katrin Blomvik, direktør for stiftelsen Geirangerfjorden Verdsarv. I dag er det altfor lite forskning rundt Verdensarvområdene våre.
—Vi ønsker å tiltrekke oss ulike fagmiljøer fra inn- og utland med kultur- og naturfaglig kompetanse.
—Regional finansiering er på plass. Møre og Romsdal fylke er tungt inne med stønad og en søknad ligger inne hos miljøverndepartementet.
-Da blir Fjordsentret i Geiranger et "Verdensarvsenter". avslutter Katrin Blomvik
Og da kan du og jeg kan dra til Geiranger hele året for å lære om Verdensarv og historie.
Uten trengsel.

GEIRANGERVEIEN: Trygt med stabbe steiner når det er langt ned. Fjorden skimtes så vidt i gjennom tåka.
GEIRANGERVEIEN: Trygt med stabbe steiner når det er langt ned. Fjorden skimtes så vidt i gjennom tåka. Vis mer
STAVBREKKA: Her er det autovernfritt mot Langevatnet. Snørasene går nemlig over veien og ville tatt det med seg ut mot vannet.
STAVBREKKA: Her er det autovernfritt mot Langevatnet. Snørasene går nemlig over veien og ville tatt det med seg ut mot vannet. Vis mer
BERØMT Veidirektør Krag og konstruktøren Rosenqvist mottok gullmedalje for framragende veikonstruksjon  Verdensutstillingen i Paris i 1890.
BERØMT Veidirektør Krag og konstruktøren Rosenqvist mottok gullmedalje for framragende veikonstruksjon Verdensutstillingen i Paris i 1890. Vis mer
TRADISJON:  Noen få gamle hus som skiller seg ut blant arkitektoniske feilsteg rundt havna i Geiranger
TRADISJON: Noen få gamle hus som skiller seg ut blant arkitektoniske feilsteg rundt havna i Geiranger Vis mer
MOTE; Moods of Norway som holder til i Stryn har filial i en sjøbod.
MOTE; Moods of Norway som holder til i Stryn har filial i en sjøbod. Vis mer
UTFLUKT: Dalsnibba gir panoramautsikt fra 1500 m.o.h. når skylaget er høyt nok eller helt fraværende.
UTFLUKT: Dalsnibba gir panoramautsikt fra 1500 m.o.h. når skylaget er høyt nok eller helt fraværende. Vis mer
VERDENSARVSENTER: Rett over veien for Hotell Union ligger Fjordsenteret som skal bli helårsåpent og et forskningsmiljø for verdensarvområdet.
VERDENSARVSENTER: Rett over veien for Hotell Union ligger Fjordsenteret som skal bli helårsåpent og et forskningsmiljø for verdensarvområdet. Vis mer
CRUISE:Også utlendingene blir imponert selv om ikke sola er framme lager glansbilder.
CRUISE:Også utlendingene blir imponert selv om ikke sola er framme lager glansbilder. Vis mer
GEIRANGER: Fjorden og fjellene er nesten mer imponerende når ikke sola lager glansbilder.
GEIRANGER: Fjorden og fjellene er nesten mer imponerende når ikke sola lager glansbilder. Vis mer
HØST: Når det siste av sesongens skip har forlatt fjorden senker stillheten seg over Geiranger. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
HØST: Når det siste av sesongens skip har forlatt fjorden senker stillheten seg over Geiranger. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling