STABBURET: Svenske Maria Berglind (25) er kjøkkensjef med fenalår, mens kokken Hubert Lesniak fra Polen bærer spekeskinke fra hotellets stabbur. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
STABBURET: Svenske Maria Berglind (25) er kjøkkensjef med fenalår, mens kokken Hubert Lesniak fra Polen bærer spekeskinke fra hotellets stabbur. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Gjenferdet og smaken av Flåm

På Fretheim Hotel har de eget stabbur, svensk kjøkkensjef og Marthes gjenferd.

FLÅM (Dagbladet): Innerst i Aurlandsfjorden, et steinkast fra endestasjonen på Flåmsbanen, ligger Fretheim Hotel. Her har det bodd lakselorder siden 1870. Nå er det bare afternoon tea som minner om den gang.
Og Marthe Fretheim.

MEKTIG
Det buldrer i de stupbratte fjellsidene. Is og stein løsner og lager små skred, som alltid på denne tida av året. Naturen her er mektig. Flåmsbanen enestående i sitt slag. Båttturen ut Aurlansdsfjorden og inn Nærøyfjorden til Gudvangen er kåret til verdens vakreste.

FRETHEIM: Påbyggene på hotellet har samme hvite fasade som den gamle fløyen.
FRETHEIM: Påbyggene på hotellet har samme hvite fasade som den gamle fløyen. Vis mer

Derfor strømmer turistene hit fra alle verdens kanter. Fra april til oktober.Vi har tatt vinterturen for å nyte et måltid på Fretheim, uten trengsel.

STABBURSBORD: Under tørkende skinker og fenalår kan det benkes til måltider i rustikke omgivelser på stabburet. Marthes gjenferd er ikke sett her.
STABBURSBORD: Under tørkende skinker og fenalår kan det benkes til måltider i rustikke omgivelser på stabburet. Marthes gjenferd er ikke sett her. Vis mer

MAT
Lam fra Holo Gardstun i Flåmsdalen, kje og geitost fra Undredal, dagsfersk linefisket breiflabb fra Bergen, bær og urter fra egen hage. Fra Sogn Jord og Hagebruksskole i Aurland kommer de økologiske grønnsakene. Det kjøpes hel slakt, av bufe og vilt, fra de lokale gårdene. Sjølspeking med tørk på eget stabbur. Røyking i den gamle steinbygde eldstua. Et hotellkjøkken litt utenom de fleste. Filosofien bak den kortreiste og sjølforedla maten fram til den er klar for gjestene kaller de for «Det Bevisste Kjøkken».
Eller smaken av Flåm.

STASVOGNA: I denne karjolen ble Kong Haakon og Dronning Maud i sin tid hentet på Myrdal stasjon.
STASVOGNA: I denne karjolen ble Kong Haakon og Dronning Maud i sin tid hentet på Myrdal stasjon. Vis mer

FRETHEIMPØLSE
Av rein, hjort og svin, er spekepølsa laget, og en aning røykt. Fenalåret er av den aller mildeste sorten og spekeskinka er tungemør. Standarden er satt. Med følge av hvit geitost fra Undredal, flatbrød og økologisk Circlemaster Golden Pale Ale. Godt engelsk øl fra Wychwood.
Hvorfor?
En gåte fordi det lokale bryggeriet Ægir, som ligger nede på kaia, har øl av beste sort. Ægir er et microbryggeri som alene er verdt besøk i Flåm.

LAMMEFILETEN
Det aller møreste på lammet, som er hentet fra Tokvam Gard, utgjør det dyriske i hovedrette. Fileten har følge med pommes Anna, rotgrønnsaker og en karamellisert rødvinsaus. Husets røde vin, en Argentinsk fra Mendoza. Estancia del Fuego er laget av druene Bonarda, Malbech og Syrah.
Måltidets finale, en vidunderlig iskrem, kanel, sammen med eplekompott og kardemomme panakotta.

STABBURET
Erika Eriksson, bookingsjef og svensk, tar oss en tur gjennom den eldste del av hotellet, via rommet hvor Marthe Fretheim henger, forbi Sivlebiblioteket og ut i bakgården. Her er stabbur med langbord og utsikt til hengende spekeskinker og fenalår. Stabburet er av den dobble sorten, hotellrom og tørkeloft, vegg i vegg. Det er ikke her hun har vist seg.
Gjenferdet Marthe Fretheim.

STUA: Marthe Fretheim overtok hotellet etter at fetteren Christen Fretheim døde som barnløs enkemann i 1916. Her henger de ved siden av hverandre i Marthes gamle private gemakker. Det er bare Christen som henger i ro.
STUA: Marthe Fretheim overtok hotellet etter at fetteren Christen Fretheim døde som barnløs enkemann i 1916. Her henger de ved siden av hverandre i Marthes gamle private gemakker. Det er bare Christen som henger i ro. Vis mer

SPØKER
Det er i vestvingen, i sitt gamle soverom og sin stue, hun passer på.
Stoler flytter på seg. Marthes portrett også, blir vi fortalt.
For det meste holder Marthe orden. Kaffekoppene til nattevaktene har en lei tendens, til helt på egenhånd, å bevege seg fra toppen av resepsjonsdisken.
En engelsk gjest, en voksen kvinne, ruslet alene en kveld i den gamle fløyen. I korridoren ved Sivlebiblioteket traff hun en eldre dame. Stående stille stirrende i andre enden av korridoren. Ingen av betjeningen eller gjestene passet til beskrivelsen. Den engelske kvinnen ble tatt med en runde for å se om den hun hadde sett var på noen av de mange bilder og malerier.
Til slutt kom hun inn i den gamle stuen.

BIBLIOTEKET: Hotellet har et nynorskbibliotek som er oppkalt etter forfatteren og journalisten Per Sivle, født i Flåm i 1857.
BIBLIOTEKET: Hotellet har et nynorskbibliotek som er oppkalt etter forfatteren og journalisten Per Sivle, født i Flåm i 1857. Vis mer

—Hun pekte på portrettet av Marthe, forteller resepsjonsjefen, Anna Nyberg fra Nordfjordeid.

SPEKELÅR: Fenalårene og spekeskinkene har god tørk på stabburet.
SPEKELÅR: Fenalårene og spekeskinkene har god tørk på stabburet. Vis mer

HANDA
En yngre norsk julebordsgjest, av den ikke helt edru sorten, møtte også frøken Fretheim en sein kveld. Han hadde tatt seg en tur på egenhånd i gamleføyen. Etter møtet skal han ha kommet på andre tanker og sluttet seg til sine venner.
Marthe Fretheim har for det meste vist seg å være velmenende, som de fleste spøkelser.
Hun skremmer ingen.
Bortsett i fra snekkeren som arbeidet litt seint en dag. En usynlig håndspåleggelse av den kalde sorten skal ha satt fart i mannen. Han rømte ut av hotellet og har ikke vist seg siden.
Hos Marthe.

Forrett:Spekemat og oster med de beste smaker av Flåm.
Forrett:Spekemat og oster med de beste smaker av Flåm. Vis mer

VAKKERT
I januar, og slutten av desember er hotellet stengt. I lavsesongen deles slakt og det røykes og spekes. Hver høst er kjøkkensjef Maria Berglind og alle de andre ansatte på hotellet med på sauesanking i Steinbergsdalen. Kunnskap om maten fra fjell til fat og opplevelsen av det ville landskapet gjør jobben her til noe helt spesielt. Her må du like høye fjell for å trives.

LAM: Urtesmaksatt filet og en saus med lang smak.
LAM: Urtesmaksatt filet og en saus med lang smak. Vis mer

Vår cicerone, Erika Eriksson er heftig begeistret om Fretheim og Flåm.

SØTT: En drøm for en isoholiker, kanelis, eple og karademomme i lykkelig symfoni.
SØTT: En drøm for en isoholiker, kanelis, eple og karademomme i lykkelig symfoni. Vis mer

—Høststormene gir en ekstra dramatikk til landskapet, forteller Erika.

PIKEROM: Dette rommet i det doble stabburet brukes helst av gjest på jentetur.
PIKEROM: Dette rommet i det doble stabburet brukes helst av gjest på jentetur. Vis mer

—Flåm er faktisk flott også når det er dårlig vær.

ELDHUSET: Her røykes det kjøtt og fisk. I døra kjøkkensjef Maria Berglind.Alle foto: Ole C. H. Thomassen
ELDHUSET: Her røykes det kjøtt og fisk. I døra kjøkkensjef Maria Berglind.Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer