UNDREDAL:  Bygda har tre ganger så mange geiter som innbyggere. Alle foto: Ole C. H. Thomassen.
UNDREDAL: Bygda har tre ganger så mange geiter som innbyggere. Alle foto: Ole C. H. Thomassen.Vis mer

Gjetord om ost

I Undredal har de laget ost fra geitemelk i alle tider.

UNDREDAL, Aurland (Dagbladet): Mellom Flåm og Gudvangen ligger bygda som hundretusener ser, men få hadde vært før veien kom i 1988. Her seiler fjordbåter, ferger og cruiseskip forbi.

Åssidene av det geitebratte slaget. Folk har det bodd her i hundrevis av år. I dag finner vi 80 sjeler og 240 geiter her. Før var stedet mest kjent for den lille hvite stavkirka fra begynnelsen av 1300 tallet. Nå er det Undredalsosten. Fra Undredal Stølsysteri, som har satt den lille bygda på matkartet.

Ost til eget bruk har bøndene alltid laget. Både brun og hvit geitost. Av dagsfersk rå melk har de ystet.

Budeiene
Osteeventyret begynte med tre budeier som fant seg hver sin geitebonde. At en av dem var fransk, Pascale Baudonnel, og seinere utdannet seg som osteteknolog ble avgjørende. De andre to var Gunhild Strand Borlaug fra Ås og Anna Karine Marstein fra Trondheim.

BRUN UNDREDAL:  Brimost er det lokale navnet på osten som er laget av geitemelk og en skvett kufløte.
BRUN UNDREDAL: Brimost er det lokale navnet på osten som er laget av geitemelk og en skvett kufløte. Vis mer

De møttes på Fosen folkehøgskole og ble gode venner. Borlaug giftet seg med en Undredøl og flyttet hit. Så fikk hun lokket vennene til å være med å gjete geiter.

I tur og orden ble det geitebonde på alle. Sammen har de økt folketallet i bygda. Ti unger har de rukket mellom osteslagene.

For det har vært en kamp. Mot mattilsynets rigide regelverk og norsk gammeldags landbrukspolitikk.

De hadde en lang vei å gå, før ysteriet ble godkjent for produksjon og salg av ost laget av upastaurisert melk.

MODNING:Her ligger den hvite geitosten og modner seg.
MODNING:Her ligger den hvite geitosten og modner seg. Vis mer

Upastaurisert for smakens skyld.

Brimost
— Vi har fersk mjølk fra egne geiter og yster hver dag. Uten å pasturisere. Nysilt dagsfersk rå melk. Brun og kvit heile tida. Det er tradisjonen her. Forteller Anna Karine Marstein, styreleder og torgkone ved ysteriet.

Undredal Brun, eller brimost som de kaller den lokalt, er en tradisjonell ost av geitemelk, - og litt kufløte for den runde smaken.

DESIGN:God ost fortjener vakker innpakning.
DESIGN:God ost fortjener vakker innpakning. Vis mer

Undredal Kvit har vunnet priser og har funnet veien til hoteller og restauranter som verdsetter kortreist tradisjonsmat.

Gardsmat og bygdeturisme er blitt viktig.

Osteturisme
Marstein forteller om drift med flisefyrte ystekjeler og snakker seg varm om betydningen av at turistnæringa bruker produkter av lokale råstoffer. Den lille bedriften er en av dem som har vist vei og vært med på å endre norsk landbruks- og mat-politikk.

OSTEDISKEN:På Undredalsbui er det lokal ost i disken.
OSTEDISKEN:På Undredalsbui er det lokal ost i disken. Vis mer

—Vi er med å bygger allianser mellom lokale produsenter og reiselivet, forteller hun.

Vi kan skrive under på at det virker. Det var på Fretheim Hotel i Flåm at vi fikk smaken på Undredalsosten. Og andre reiselivsfolk fortalte. Om en liten avstikker fra E-16.

UNDREDALSBUI:Lanhandelen hvor den berømte osten kan kjøpes.
UNDREDALSBUI:Lanhandelen hvor den berømte osten kan kjøpes. Vis mer

Noe som for et par tiår siden var vanskelig. For. Til Undredal måtte man reise sjøveien eller ta en strevsom fottur over høye fjell.

I dag kommer folk langveisfra for å kjøpe ost i Undredalsbui. Osteklokka kafe med bryggeservering er verdt et besøk. Overnatting finnes i leilighet, rom eller på campingvis.
 Et lite stykke norgesturisme i undringens dal.

BUDEIE; Exbudeie Anna Karine Marstein, styreleder og torgkone ved Undredal Stølsysteri.
BUDEIE; Exbudeie Anna Karine Marstein, styreleder og torgkone ved Undredal Stølsysteri. Vis mer
KAFE': Helt nede ved sjøen ligger osteklokka kafe'.
KAFE': Helt nede ved sjøen ligger osteklokka kafe'. Vis mer