REYKJAVÍK (Dagbladet.no): —Kan du vente litt? Jeg må løpe på toalettet, sier klesdesigner Anne Katrine Hame.
Inne på den anerkjente butikken ELM Design slippes vårkolleksjonen denne torsdagen i mars, og Hame har det veldig travelt.
Like før stengetid er handlelystne, stilsikre kvinner lettere desperate etter å sikre seg det siste nye før alle andre. Og det er billig.

Solidarisk handel
—Sammenliknet med prisene i fjor sommer er prisene nærmere halvert for nordmenn, sier Hame.
Hun er tilbake fra toalettet.
—I tillegg får turister 15 prosent avslag fordi dere får handle tax free. Businessen går veldig bra. Kundene handler mye, sier hun og smiler.
—Faktisk går det ekstra bra for islandske designere. Folk handler solidarisk, sier hun og løper videre.
Spottpris
Mars er tida for å dra på trendshopping i Reykjavík. Byen som regnes som en av verdens ledende motesentra er som regel først med det siste. Det aller meste innen skandinavisk og internasjonal design finner du i hovedgata med de to navnene Laugavegur og Bankastreti. Og akkurat nå selger butikkene unna vintermoten til spottpris mens de lanserer vårens nye kolleksjoner.

I skrivende stund er kursen 16, det vil si at tusen islandske kroner utgjør rundt seksti kroner. Men kursen går opp og ned fra dag til dag.
Det merker Siggi Josefsson i hipster-butikken Noland. Han har begynt å selge trendy second hand-klær fra Reykjavíks motebevisste ungdom.

—Det er så dyrt å importere klær fra utlandet. Jeg betaler dobbelt så mye for høstens kolleksjon sammenliknet med i fjor, sier han og sukker.
—I fjor var det lett å låne 280 millioner islandske kroner av banken for å drive butikk. Nå må jeg gi dem bestemora mi for å låne ti tusen.
Josefsson forteller at atten butikker måttet stenge på seks måneder. Særlig tøft er det for de nyetablerte.
—Det er tragisk. Men utlendingene er fornøyde. Det er veldig billig for dem å handle nå. Det må du skrive, sier han.
Optimisme
Det samme sier Salvör Thorlacius (19) i secondhandbutikken Sputnik.
—Turistene sier ikke at det er billig. Det trenger de ikke. Vi ser det på dem, de handler masse, sier hun.

Den etablerte butikken er kjent for glitrende åttitallskjoler og lekre vintagevesker, nøye håndplukket fra Nederland. Lokalet er fullt av begeistrede kunder, både islendere, nordmenn og engelsktalende.
—Denne butikken har eksistert lenge, folk kjenner til den. Det er verre med de nyetablerte, mange er allerede
stengt, sier Thorlacius.
Hun er nylig ferdig med videregående, og jobber fulltid i kassa. 19-åringen ser optimistisk på framtida, tross harde tider.
—Til sjuende og sist avhenger alt av oss selv. Vi skal klare oss.