Glade lakser i Lærdal

Norsk Villakssenter er verdt en avstikker fra E-16. Ved Lærdalselvas munning venter lakseopplevelser av den sjeldne sorten.

VAKRE: Laks og sjøørret i kulpen. Alle foto: Ole C.H. Thomassen
VAKRE: Laks og sjøørret i kulpen. Alle foto: Ole C.H. ThomassenVis mer

||| LÆRDAl(Dagbladet): Dronningen blant norske lakseelver møter Sognefjorden vakkert omkranset av ville fjell nedenfor Lærdal sentrum. Her ligger Norsk Villakssenter. Og det må du vite. Det finnes ingen skilt ved europaveien som forteller deg at her ligger en veldig god grunn til å ta en avstikker.

Vi har selv utallige ganger reist forbi. Og tenkt.  

LAKSEKONGEN: Kong Harald har vært en av Lærdalselvas faste laksefiskere. Og det har blitt mange store kongslakser.
LAKSEKONGEN: Kong Harald har vært en av Lærdalselvas faste laksefiskere. Og det har blitt mange store kongslakser. Vis mer
CLAPTON: Over klepparbenken henger et bilde av Eric Clapton og klepperen med storlaksen han fikk i Lærdalselva.
CLAPTON: Over klepparbenken henger et bilde av Eric Clapton og klepperen med storlaksen han fikk i Lærdalselva. Vis mer
EKSKLUSIVTI lærdalselva er fisket stort sett leiet ut til de som betaler mest, og det er mye. Enkelte av valdene skal ha blitt betalt med mer enn ti tusen i døgnet.
EKSKLUSIVTI lærdalselva er fisket stort sett leiet ut til de som betaler mest, og det er mye. Enkelte av valdene skal ha blitt betalt med mer enn ti tusen i døgnet. Vis mer
TJENER: En britisk journalist fant dagbøker etter farfaren somhadde vært med på utallige lakseturer som tjener for en engelske lord. Utstillingens nyervervelse med utdrag fra dagbøkene, bilder og gjenstander gir et godt bilde av lakselordenes opphold.
TJENER: En britisk journalist fant dagbøker etter farfaren somhadde vært med på utallige lakseturer som tjener for en engelske lord. Utstillingens nyervervelse med utdrag fra dagbøkene, bilder og gjenstander gir et godt bilde av lakselordenes opphold. Vis mer
ENTUSIAST: Helene Maristuen,reiselivsjef i Lærdal vil at alle skal få oppleve laksens eventyrlige verden.
ENTUSIAST: Helene Maristuen,reiselivsjef i Lærdal vil at alle skal få oppleve laksens eventyrlige verden. Vis mer

«Neste gang skal vi unne oss en lakseopplevelse. »

ELVA

70% av all villaks som kommer fra Atlanterhavet til Sognefjorden — hører hjemme i Lærdalselva.   I over 150 år har elva trukket til seg sportsfiskere fra hele verden. I 1857 undertegnet engelskmannen Mr. Randall den første kontrakten om leie av laksefiske.

I sentrets kinosal spilles en film om laksens oppvekst og liv i elva og vandringen ut til havet og tilbake. Filmen er en opplevelse som alene fortjener inngangspengene.

Den er pedagogisk lagt opp slik at det er et drama hvor laksen selv forteller om sine tanker i livet der nede, i kulpen , under fossen. Som liten, -  og stor.

 

ELVEAKVARIET

Våre forventninger var knyttet til det å få betrakte laksen på et tilnærmet naturlig stopp i sin vei opp elva. Gjennom store glassflater ser vi ut i elva hvor tre store lakser og en noe rundere sjø-ørret har overvintret. De nærmest poserer der de står  stille med haleslag som holder dem opp mot strømmen. I kulpen over lasketrappen.

I den museale rundgang går vi fra biologi via fangst og fiske til historie og kultur. Her fortelles historien om kjente fiskere og storfangster. Og om kleppernes status. Uten dem kom ikke storlaksene på land.

Nytt er historein om livet til engelske lakselorder fortalt gjennom en tjeners dagbøker.

LAKSEADEL

Lærdalslaksene er forunt de få. De med mange penger. De fleste og beste strekningene er priset langt over vanlige lommebøkers kapasitet.

I år og et par til vil ingen få fiske.

Parasitten Gyrodactulus Salaries skal drepes med sinkbehandling.

 

FISKEDAM

Reiselivssjef og tidligere daglig leder ved lakssentret, Helene Maristuen, vil at flere skal få anledning til å fiske i elva i framtida.

«Det er jo ikke kort til alle og for dyrt for vanlige folk», forteller hun.

«Fiskedam har vært foreslått, men blitt avvist av veterinærmyndighetene. »

Senteret har fått tilgang til noen få strekninger i elva for utleie. Kanskje på timebasis.

Bokstavelig talt en kortvarig lakseglede.

Som fort kan bli stor.