Grøssende møte med havkjempen

En svømmetur med verdens største hai er en uforglemmelig opplevelse.

SIMILANØYENE (Dagbladet): - Hvalhai styrbord! roper medhjelperen Nuk opphisset om bord på dykkerbåten. Han peker i retning av et prakteksemplar av verdens største hai som glir grasiøst under kjølen.

På et øyeblikk er vi klare til turens første dykk. På med dykkerutstyret og vips skyter vi ut i det asurblå havet.

Fantastisk
Strømmen er sterkere enn ventet, og jeg må holde fast i båten for ikke å drive av gårde. Deretter får vi tegnet til nedstigning av
dykkerleder John Clark. Stillheten her ute i Andamanhavet avbrytes bare av mitt eget hviskende åndedrett. Og jeg hiver litt ekstra etter pusten i spenning over det forestående stevnemøtet under vann.

Forventningene er store, men den godmodige kjempen er forsvunnet. I stedet åpenbarer en fantastisk undervannsverden seg på andre siden av glasset i dykkermasken. Sikten er enestående, kanskje 25—30 meter. Og på bunnen er det liv og røre fra fisk i alle farger. Koraller og tangvekster blafrer som kjempeflak i strømmen.

Vi lar oss drive langs revet med strømmen som eneste drivmiddel. Store kolonier av purpurfargede, beige og jungelgrønne sjøanemoner
og koraller dekker en stor del av bunnen hvor klovnefiskene søker ly.

Gikk galt
I det glassklare vannet finnes også nysgjerrige månefisker, soldatfisker, nymfefisker og lekne havabborer i stort antall. Jeg glemmer nesten å trekke pusten i min oppkavede begeistring over stadig flere vidunderlige vesener i alle former, farger og størrelser.

Silvertip-haiene på vandring foran oss er ufarlige, har dykkeleder John fortalt, men på den andre siden av øya, ved Shark Fin Reef — i en stim med haier — gikk det for noen år siden galt.

Tigerhaier
Der holdt en flokk tigerhaier uventet selskap og en lokal dykker ble angrepet. Vedkommende døde ikke, men mistet det meste av
venstrebeinet i møtet med de glupske haiene.

Selv om denne ulykken får besøkende dykkergjester til å grøsse, er ikke lokalbefolkningen redd haiene.

— Det skal heller ikke vi være, innledet John Clark tidligere på dagen.

Til gjengjeld har han stor respekt for de fryktløse og aggressive barrakudaene og de flere hundre kilos tunge groupers (havabbor), som
begge er kjent for å ta seg en jafs av dykkere uten forvarsel.

Fredet
Kort tid etterpå kravler vi oss tilbake om bord i båten, som er en ombygget skonnert, perfekt innrettet for livet om bord. Den har atskilte lugarer for seks til åtte personer, i tillegg til mannskapslugarer.

Med på denne tredagersturen er Lars og Helle fra Odense i Danmark og Maria og Jan Petter fra Oslo. De to parene kom direkte fra den internasjonale flyplassen i Phuket og til havna i Chalong. For mindre enn ett døgn siden satte vi kursen mot Similanøyene.

Disse små atollene ligger omtrent 85 kilometer nordvest for Phuket.

Følsomt
Havet ligger dovent og blankt som størknet bly med lang-somme prismeglimt mot sola. Underveis forteller John om det spesielle ved å dykke på korallrev, at det alltid dekker over et rikt og komplekst, men også følsomt økosystem.

Fisk, planter, koraller og andre levende vesener lever av sollys, næring i vannmassene og av hverandre, i en hårfin og følsom balanse. I tillegg vokser korallrev uendelig langsomt. Dersom revet eller deler av det dør, er det ikke bare en matkilde eller turistattraksjon som går tapt. Også miljøet omkring vil påvirkes.

Mange av kystens skapninger vil miste sin naturlige beskyttelse samt en viktig surstoffprodusent, som et langt mer effektiv enn et tilsvarende stykke regnskog.

Et akvarium
Dykkerstedet for vår neste utflukt under vann har det lovende navnet Fantasea Reef. Og navnet holder bokstavelig talt vann, for her kan alle dykkere få oppfylt sine tropiske fantasier og ikke minst drømmen om å dykke med hundrevis av fargestrålende fisk, uavhengig av dykkererfaring.

Overalt er det liv.

KRABBE: En porselenkrabbe på tur.
KRABBE: En porselenkrabbe på tur. Vis mer

Her finner vi klovnefisker i oransje og hvitt, små, neonfargede fisker, neshorn- og papegøyefisk i rødt, grønt og turkis. Gulsvarte
ciklider dukker også opp, i tillegg til store, blåsvarte havabbor med munner som kan sluke en vaskebøtte i et eneste jafs.

Plankton, små og store fisker svømmer sammen om hverandre, og med ett — der revet nærmest presser strømmen mot overflaten — dukker en djevelrokke opp fra dypet. Den får en liten piggrokke til å fyke av gårde mot et gjemmested i sanden. Små korallfisk svermer
derimot nysgjerrig omkring, tiltrukket av luftboblene fra min regulator.

På havbunnen ligger kjempestore granittklosser og kampestein, dekket av koraller og alger. Steinmassivene danner et utall av hemmelige huler, undersjøiske kløfter og formasjoner som likner bueganger, hvor et eget univers av liv og et mangfold av fisk i alle farger og størrelser dukker opp i synsfeltet mitt. Det er som å oppholde seg i et enormt akvarium.

Advarsel
Surgeon Rock er neste mål for dagen. Fra mannskapet på en fiskebåt — over en knitrende VHF-radio — blir vi fortalt at om flere hvalhaier
befinner seg i området. Vi hopper uti, og får tegn til at vi må svømme i samlet flokk. Jeg synker langsomt for å utlikne, mens strømmen kverner langs kroppen.

På 25 meters dybde er det fortsatt helt lyst. Når jeg ser mot den blinkende overflaten skimter jeg tydelig bunnen av båten og dykkerkameratene — som et skyggespill mot overflaten.

Hjertebank
Plutselig dukker en hvalhai opp i det store blå. Kjeften er vidåpen mens den finkjemmer vannet for plankton. Jeg grøsser. Selv om
hvalhaien er en fredelig skapning, kan jeg ikke la være å tenke på dens mer fryktsomme frender. Hvalhaien er minst dobbelt så
stor som den fryktede hvithaien, det samme gjelder for gapet.

FISKELIV: I alle farger og fasonger.
FISKELIV: I alle farger og fasonger. Vis mer

Hjertet banker frenetisk. Helt uten grunn, selvsagt, for hvalhaien med de karakteristiske hvitgule flekkene langs den enorme kroppen glir grasiøst forbi oss på et par meters avstand, som om vi var fullstendig usynlige for den.

Like etterpå dukker enda en hvalhai opp, noe mindre enn den første. Denne karen er imidlertid så nærme at jeg nesten kan gripe tak i brystfinnene. For et syn!

Men så ser jeg på klokka. 20 minutter er gått på rekordtid, tiden er i ferd med å renne ut. Vi må opp.

Skypumper og storm fra Det indiske hav setter en brå stopper for flere dykkeropplevelser ved Similanøyene, selv om vi ifølge programmet har flere dykk til gode. Vi kan ikke annet enn å sette kursen mot land. Og jeg danser gjerne flere ganger med hvalhaien, i det praktfulle havområdet i Sør-Thailand.

FARGERIKT: Koraller og tangbukse blafrer i strømmen. Tykke kolonier av purpufargede, beige og jungelgrønne sjøanemoner dekker her en stor del av revet.
FARGERIKT: Koraller og tangbukse blafrer i strømmen. Tykke kolonier av purpufargede, beige og jungelgrønne sjøanemoner dekker her en stor del av revet. Vis mer