60 METER HØYT: Slik kan det nye pariserhjulet i Göteborg se ut, når de står ferdig oppført senere i år. Illustrasjonbilde: Arkitektbyrån ab
60 METER HØYT: Slik kan det nye pariserhjulet i Göteborg se ut, når de står ferdig oppført senere i år. Illustrasjonbilde: Arkitektbyrån abVis mer

Göteborg bygger gigantisk pariserhjul

Vil ha sitt svar på «London Eye».

(Dagbladet.no): I et forsøk på å redesigne byhorisonten og lokke turister til området, skal Göteborg nå bygge et 60 meter høyt pariserhjul.

- Vi kaller det helst for byhjul. Pariserhjul er små, søte og finnes i fornøyelsesparker. Dette er en eksklusiv turistattraksjon som står for seg selv, sier prosjektleder for hjulet, Svante Hjertén i Göteborg & co, til Dagens Nyheter.

Hjulet skal totalt romme 336 personer fordelt på 42 gondoler.

Høyt og lavt
Dermed sikter Göteborg bokstavelig talt høyt, og forsøker å legge seg på linje med en rekke andre av verdens gigantiske pariserhjul — om enn i litt mindre målestokk.

Londons store attraksjon «London Eye» er over dobbelt så høyt med sine 135 meter, og lokker årlig 3 millioner besøkende til sine gondoler.

153 METER: «London Eye» er Europas høyeste. Foto: SCANPIX/AP Photo/Akira Suemori
153 METER: «London Eye» er Europas høyeste. Foto: SCANPIX/AP Photo/Akira Suemori Vis mer

Singapores «Singapore Flyer er det høyeste pariserhjulet som for øyeblikket er i drift, med sine respektable 165 meter.

Det meste blir imidlertid pariserdverger sammenliknet med «Beijing Great Wheel», som etter planen skal ruve 208 meter over bakken når det står ferdig mot slutten av året.

Göteborgs pariserhjul, som blir det første av sitt slag i Norden, har så langt ikke fått noe navn, og befinner seg for øyeblikket på et skip fra Australia.

Gondolene skal være klare innen Kristi Himmelfartsdag, og byggverket vil i første omgang stå de neste to årene i området ved Göteborgsoperaen.

MEN... Det meste blir for peanøtter å regne når «Beijing Great Wheel» står ferdig senere i år. Pariserhjulet blir verdens høyeste, mer enn tre ganger så stort som Göteborgs. Foto: SCANPIX/REUTERS
MEN... Det meste blir for peanøtter å regne når «Beijing Great Wheel» står ferdig senere i år. Pariserhjulet blir verdens høyeste, mer enn tre ganger så stort som Göteborgs. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer