Gudedrikke i Ægirs ånd

Norske ølentusiaster kåret nylig Evan Lewis' øl, og bryggeripuben Ægir, til Norges beste. Under dragehodene på brygga i Flåm handler det mest om ale, - og litt om lager.

FLÅMSBRYGGA: Aud Melås og Evan Lewis med noen av ølsortene til Ægir Bryggeri. Alle foto: Ole C. H. Thomassen.
FLÅMSBRYGGA: Aud Melås og Evan Lewis med noen av ølsortene til Ægir Bryggeri. Alle foto: Ole C. H. Thomassen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FLÅM (Dagbladet): Litt inneklemt, mellom endestasjonen for den bratteste av alle ordentlige jernbaner, mellom Furkroa og hotellet, med Flåmselva på ene sida og fjorden på den andre, der ligger det en norrøn gildehall med drager og nostalgisk stil. Vi har kommet til Ægir. Ikke til guden som elsket øl så høyt at ølkrusene aldri ble tomme i hans gjestebud, men til stedet som gjør ære på hans navn.

GUDENAVNÆgir pub er ikke som andre ølhull. Det er heller ikke bryggerimesteren. Han heter Evan Lewis og snakker Sognemål med en tydelig amerikansk aksent.Med diplom fra Skandinavisk Bryggeriskole i København i ene lomma og vigselsattesten i andre, havnet han i Flåm. Han er gift med sjefen, sognejenta Aud Melås. Hun med mastergrad i økonomi, han bachelor i musikk og datafortid fra Silicon Valley. Sammen driver de bryggeriet, Furukroa og Flåmsbrygga Hotell.

ALEDet er ikke bare den norrøninspirerte bygningen som gir en anelse andektighet ved inntreden. Synet av skinnende, vakkert stål og kobber, bryggerikjeler og tanker, avslører at dette er et eksempel på en fremadstormende trend i den vestlige verden. Et mikrobryggeri.Evan er i gang med å lære flere enn ihuga norske ølentusiaster til å bli kjent med annet enn pilsner og andre lagervarianter. Her lages nemlig øl av egen oppskrift, de fleste med norrøne navn. Ganske passende siden ølbrygging har vært kjent i mer enn seks tusen år. I Norge har ølbrygging vært tradisjon siden mjødens dager. Før i tida var det et påbud for gardene om brygging av øl til jul, bestemt i Gulating.Evan gir en liten leksjon i ølbrygging. Om korn og malt, om humle og ølgjær, om lager og ale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer