Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gudedrikke i Ægirs ånd

Norske ølentusiaster kåret nylig Evan Lewis' øl, og bryggeripuben Ægir, til Norges beste. Under dragehodene på brygga i Flåm handler det mest om ale, - og litt om lager.

FLÅMSBRYGGA: Aud Melås og Evan Lewis med noen av ølsortene til Ægir Bryggeri. Alle foto: Ole C. H. Thomassen.
FLÅMSBRYGGA: Aud Melås og Evan Lewis med noen av ølsortene til Ægir Bryggeri. Alle foto: Ole C. H. Thomassen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLÅM (Dagbladet): Litt inneklemt, mellom endestasjonen for den bratteste av alle ordentlige jernbaner, mellom Furkroa og hotellet, med Flåmselva på ene sida og fjorden på den andre, der ligger det en norrøn gildehall med drager og nostalgisk stil. Vi har kommet til Ægir. Ikke til guden som elsket øl så høyt at ølkrusene aldri ble tomme i hans gjestebud, men til stedet som gjør ære på hans navn.

GUDENAVN
Ægir pub er ikke som andre ølhull. Det er heller ikke bryggerimesteren. Han heter Evan Lewis og snakker Sognemål med en tydelig amerikansk aksent.
Med diplom fra Skandinavisk Bryggeriskole i København i ene lomma og vigselsattesten i andre, havnet han i Flåm.

Han er gift med sjefen, sognejenta Aud Melås. Hun med mastergrad i økonomi, han bachelor i musikk og datafortid fra Silicon Valley. Sammen driver de bryggeriet, Furukroa og Flåmsbrygga Hotell.

ALE
Det er ikke bare den norrøninspirerte bygningen som gir en anelse andektighet ved inntreden. Synet av skinnende, vakkert stål og kobber, bryggerikjeler og tanker, avslører at dette er et eksempel på en fremadstormende trend i den vestlige verden.
Et mikrobryggeri.
Evan er i gang med å lære flere enn ihuga norske ølentusiaster til å bli kjent med annet enn pilsner og andre lagervarianter. Her lages nemlig øl av egen oppskrift, de fleste med norrøne navn. Ganske passende siden ølbrygging har vært kjent i mer enn seks tusen år. I Norge har ølbrygging vært tradisjon siden mjødens dager. Før i tida var det et påbud for gardene om brygging av øl til jul, bestemt i Gulating.
Evan gir en liten leksjon i ølbrygging. Om korn og malt, om humle og ølgjær, om lager og ale.

GJÆR
Valget mellom mer enn 40 forskjellige typer humle og enda flere forskjellige ølgjær gir mulighet for store variasjoner.
—Det aller viktigste for smaken på det ferdige ølet er gjærsorten. Den er helt avgjørende, forklarer bryggerimesteren.
—I løpet av året skal vi lage 12 forskjellige ølsorter, det blir flere nye norrøne navn. Vi kan røpe at det blir noen sterke overraskelser.
Hobbyen som startet med hjemmebrygging for 20 år siden er blitt til levebrød, han til en ølmisjonær. Vi er klar for en preken. Med øl i seks glass.

BØYLA
En "blonde ale" med navn fra en av Ægirs tjenestejenter. Bøyla smaker syrlig, anelse bitter, men med lang smak.
— Sitrusaktig humle, forklarer bryggerimesteren. Vi nikker og forstår at Bøyla smaker godt også sammen med reker og annet fra havet.

BEST: Ægir ble kåret til årets beste bryggeripub 2008. Nordøl med sine 100 000 norske ølentusiasters stod for avstemmingen.
BEST: Ægir ble kåret til årets beste bryggeripub 2008. Nordøl med sine 100 000 norske ølentusiasters stod for avstemmingen. Vis mer

Ægir pub framstår som et sted for utbredelse av kunnskap og uhemmet lyst. Lysten på øl. Øl som er noe mer enn pils og hjemmebrygg. Evan forteller at i hotellet og puben kan gjestene bestille . Tre, fem eller seks retters. Vi snakker om forskjellig sorter øl til hver rett, må vite.

Evan er overbevisende og faglig subjektiv.
—Det finnes langt flere ølsorter enn vinsorter, og øl passer bedre til mat enn vin.

RALLAR
Det har en anelse karamellsmak. Dyp og rødbrun farge. Kraftig smak. Passer til grillet, krydret kjøtt. Rallar Amber Ale er unntaket fra det norrøne, oppkalt med respekt for dem som bygget Bergensbanen. Dette skal være populært hos sogningene, det likner visst mye på det lokale hjemmebrygget.
Vi smaker oss forsiktig fra lyst til kraftigere, på vei mot det mørkeste. Hopper bukk over Ægirs Kvase Kølsch.
På veien har vi vært innom Påskebrygg og Julebrygg.
 
Nå er vi kommet til India.
Til Ægir India Pale Ale.
Det dufter godt, aromatisk til nesten parfymert. Kobberaktig i farge og humlefylt. Bitter og malt samtidig. Masse god og lang smak. En nytelse alene, og garantert til kraftig og sterk mat.

—Ølet har i tillegg en fordel. Kullsyre. Noe som løfter fettet fra tunga. Rødvin og sterk mat passer ikke sammen.Han er leksikalt overbevisende.

Siden vi er en sekstiåtter, av lagersorten, med en hang til pils, juleøl og bayer, så lærer vi mye denne kvelden i Flåm. Om prosessen.

Og om ale.

Ale lages med gjær som tåler mye høyere temperatur, mellom 18 og 22 grader, enn vårt vante følge, pilsen og dens venner, lagerne, som lages av gjær som jobber ved temperaturer mellom 9 og 12 grader.

SUMBEL
Når det fuktede og spirede byggkornet er tørket kalles det malt.

BRYGGERIET: Evan er med rette stolt av bryggeriets skinnende tanker.
BRYGGERIET: Evan er med rette stolt av bryggeriets skinnende tanker. Vis mer

—Meskingen, frigir enzymer og omdanner stivelsen i malten til maltose, eller vørter. Vørteren kokes og humle tilsettes under kokeprosessen. Evan snakker seg varm, og vi blir tørst.

—Malt som er ristet som kaffe og kakaobønner gir mørkt øl med kraftig smak. Kombinasjonen av forskjellige maltsorter, fra lyst til det mørkeste, styrer maltsmak og farge på ølet.

Det siste ølet vi smaker er Sumbel Porter. Etter det gammelnorske navn for ølgjestebud.

Vi har vi kommet til selveste gudedrikket, med antakelse om at Ægir var glad i det litt søtladne. Kraftig mørkt, fyldig, mykt smygende. Sødmefylt med anelse av nevnte bønner, brent kaffe og kakao. Mot det søte.

ØL: Fem på fat.
ØL: Fem på fat. Vis mer

—Dette ølet passer godt til sjokolade eller sjokoladekake, avslutter vår ølvert.

Himmelsk smak synes vi.

Og drikker den gjerne alene, den syvende, — Ægirs Sumbel Porter.

DRAGEØL: Sju sorter på flaske med Ægir bryggeripub i bakgrunnen.
DRAGEØL: Sju sorter på flaske med Ægir bryggeripub i bakgrunnen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!