SUNN STRAND :-Her er det helsebringende å ligge i sanden, forteller Eduarda Santos på Hotel Porto Santo. I tilknytning til hotellet er det bygd et behandlingssenter som bruker oppvarmet sand til behandling av smertepasienter. Alle foto: Eivind Pedersen
SUNN STRAND :-Her er det helsebringende å ligge i sanden, forteller Eduarda Santos på Hotel Porto Santo. I tilknytning til hotellet er det bygd et behandlingssenter som bruker oppvarmet sand til behandling av smertepasienter. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

Helse i hvert sandkorn på atlanterhavsøya Porto Santo

Sanden på den naturskjønne atlanterhavsøya Porto Santo er ikke som på andre strender. Den er helsebringende.

PORTO SANTO (dagbladet.no): -Jeg hadde straks reist til Porto Santo og tatt sandbehandling, dersom jeg hadde hatt muskulære smerter, sier spesialist i anestesiologi og smertemedisin, Finn Reiestad til dagbladet.no.

BEDRING : Oslo-kvinnen Wenche Kottmann (66) ligger begravd i oppvarmet sand på Porto Santo. Hun erfarte at smertene forsvant. Foto: Privat
BEDRING : Oslo-kvinnen Wenche Kottmann (66) ligger begravd i oppvarmet sand på Porto Santo. Hun erfarte at smertene forsvant. Foto: Privat Vis mer

Strontium gjør susen
-Man tror det er den utrolig høye forekomsten av grunnstoffet strontium som gjør sanden helsebringende. Jeg våger å påstå at behandling med denne sanden faktisk virker på alle muskulære plager, sier han.
Reiestad fikk kunnskap om Porto Santo-sanden for snart 10 år. Han var med på den første spede starten med å kommersialisere sandbading i medisinsk sammenheng.

SANDKISTE: Ved hjelp av en slange blir den ferdig oppvarmede sanden lagt over pasientene.
SANDKISTE: Ved hjelp av en slange blir den ferdig oppvarmede sanden lagt over pasientene. Vis mer

Private helsereiser
Norske firmaer har i privat regi begynt å arrangere helsereiser i til Porto Santo. De plasserer smertepasienter i store kister der de begraves i sand som varmes opp til 43 grader. Metoden med å varme opp sanden forsterker den helsebringende virkningen.
Et 16 netters behandlingsopplegg koster ca. 20.000 kroner, pluss 4.600 i flybillett. Eventuelle ledsagere betaler 11.000 kroner.

Gammel kunnskap
Portugiserne har lenge hatt kunnskap om den sunne sanden.
-Gjennom tidene er det blitt et begrep å dra til Porto Santo for "å grave ned bestemor", forteller Eduarda Santos på Hotel Porto Santo.
"Å grave ned bestemor" skulle hjelpe mot de fleste kroppslige plager man får med alderen.
Hotellet har investert i en egen avdeling for sandbehandling. Det er hit nordmennene kommer for å ta lindrende sandbad.

Store forekomster

-Fra gammelt av har giktbrudne og skrøpelige mennesker merket lindring ved å bli gravd ned i varm sand. Nå vet vi hvorfor. Sanden på Porto Santo inneholder 40 ganger mer av grunnstoffet strontium, pluss endel andre stoffer som blant annet kalsium og magnesium, forteller Santos.

PIONER: Thorleif J. Lillegaard har siden 1993 stått i spissen for å utvikle behandlingssenteret på Porto Santo. Han anbefaler norske myndigheter å godkjenne opplegget som helsereise.
PIONER: Thorleif J. Lillegaard har siden 1993 stått i spissen for å utvikle behandlingssenteret på Porto Santo. Han anbefaler norske myndigheter å godkjenne opplegget som helsereise. Vis mer

Alle ble bedre
-Vi hadde med oss en gruppe bechtrew-pasienter. Resultatene kom etter et par dager. Alle pasientene ble signifikant mye bedre. Noen svært mye bedre, forteller han.
I sin tid var Reiestad ansatt ved det store sykehuset i Denver, Colorado.
-Der tok man utgangspunkt i at hele 80 prosent av alle innleggelser skyldtes muskulære smerter i en eller annen form. Jeg er ikke i tvil om at Porto Santo-behandlingen bør godkjennes som offentlig godkjente helsereiser. Før man kommer så langt, må man imidlertid gjennomføre vitenskapelige undersøkelser, sier Reiestad.

DEKKES: Tiago Oliveira blir dekket av sand av fysioterapeutene Teresa Silva (t.v.) og Lucia Melim.
DEKKES: Tiago Oliveira blir dekket av sand av fysioterapeutene Teresa Silva (t.v.) og Lucia Melim. Vis mer

Norsk pioner
Allerede i 1993 kom nordmannen Thorleif J. Lillegaard på sporet av Porto Santo-sandens hemmeligheter. Sammen med portugisisk medisinsk ekspertise har han arbeidet målrettet for å få godkjent sandbehandlingen på Porto Santo som offentlig godkjent helsereise.
Foreløpig har han talt for døve ører i de helsepolitiske irrgangene i Norge.
-Jeg tør påstå at ingen av dagens norske godkjente helsereiser har noen langtidseffekt. Selvfølgelig gir det lindring mens man er der og har to-tre måneders god ferie. Men det helbreder ikke plagene, påstår han.

DEKKET: Deretter dekkes kroppen med aluminiumsteppe for å holde på varmen.
DEKKET: Deretter dekkes kroppen med aluminiumsteppe for å holde på varmen. Vis mer

Trafikkskader
-Derimot har vi tallrike eksempler på det motsatte av sandbehandlingen på Porto Santo. Spesielt trafikkskadde med smerter etter brudd, arrvev og muskulære smerter opplever lindring. Også lidelser som bekkenløsning, slitasjeskader, bechtrew og psoriasis egner seg godt for slik behandling, sier Lillegaard.

FERDIG: Etter en halv times sandbad, er det på tide å stige ut av sandkassa.
FERDIG: Etter en halv times sandbad, er det på tide å stige ut av sandkassa. Vis mer

Porto Santo-krem
For dem som ikke har råd eller anledning til å reise på 17 dagers behandlingstur, kan den norskutviklede kremen "Porto Santo Gel" være et alternativ.
Gunn Kristin Nilsen i Trondheim-firmaet Porto Santo Helse A/S forteller at den norskproduserte kremen blant annet består av strontiumklorid.
Kremen er til testing blant annet i Molde Fotballklubb. Også håndball-legenden Trine Haltvik har tatt kremen i bruk.
-Sportsutøvere pådrar seg både slag og spark. Når de smører på kremen, så får de ikke blåmerker. Dette har med kraftig økning av blodsirkulasjonen å gjøre, forteller Nilsen.

Brukes av leger
Hun har ingen planer om å få kremen godkjent som legemiddel.
-Nei, nei, det har vi ikke råd til. Det koster mange millioner å få slik godkjennelse. Vi markedsfører kremen som naturpreparat til utvortes bruk. Preparatet hjelper mot såkalte neprapatiske smerter. Vi har allerede 9.000 brukere, sier Nilsen.
Hun røper at hun også har leger på kundelista:
-Ja, et par leger går med kremen i lomma og bruker den på hjemmebesøk, avslører hun.
Hun har følgende forklaring på virkningen:
-Den virker ved at virkestoffene legger seg på nervetuppene og hindrer smertesignalene. Blant kundene våre er flere pasienter som har lidd av fantomsmerter etter amputasjoner, sier Nilsen.

SPESIELL: Stranden på Porto Santo er ikke som andre. Sanden har skyhøyt innhold av grunnstoffet strontium. Sammen med koraller og vulkanske bergarter, skylles den smertelindrende sanden i land på den ni kilometer lange stranden.
SPESIELL: Stranden på Porto Santo er ikke som andre. Sanden har skyhøyt innhold av grunnstoffet strontium. Sammen med koraller og vulkanske bergarter, skylles den smertelindrende sanden i land på den ni kilometer lange stranden. Vis mer
VAKKERT: Behandlingen foregår på porto Santo Santo Geomedicine Center, vegg i vegg med Hotel Porto Santo.
VAKKERT: Behandlingen foregår på porto Santo Santo Geomedicine Center, vegg i vegg med Hotel Porto Santo. Vis mer