Hemingways katter på Key West

Mer enn 50 katter bor i Ernest Hemingways gamle hus på Key West.

HEMINGWAYS HUS: I dette huset på Key West bodde forfatteren Ernest Hemingway.  Nå nyter 50 katter det gode liv på eiendommen. Alle foto: Kirsten M.Buzzi
HEMINGWAYS HUS: I dette huset på Key West bodde forfatteren Ernest Hemingway. Nå nyter 50 katter det gode liv på eiendommen. Alle foto: Kirsten M.BuzziVis mer

||| KEY WEST/FLORIDA (Dagbladet): Nei, det er ikke Hemingways gamle katt, den store gulbrannete katta som ligger og breier seg i den store dobbeltsenga.

Det er snart 50 år siden USAs mest kjente forfatter døde. Ingen katter blir så gamle, selv om noen av kattene i Hemingways hus er over 20 år.

Hemingway-kattene
Forfatteren fikk engang en katt med seks tær i gave fra en sjøkaptein.. En katt har vanligvis fem tærr på forpotene og fire bak. Ekstratær er arvelig og mange av kattene som i dag lever på eiendommen er i slekt med de første kattene til Hemingway. mange av kattene som bor her har opptil seks-sju tær. Det kalles polydaktalale eller mangetåeede katter.

Katteelsker
Forfatteren Ernest Hemingway elsket katter og sa ofte at det hjalp ham i skrivingen. Nest etter barna, kona Pauline og fiskebåten Pilar var katter Hemingways favoritter, skriver sønnen Gregory i boka «Papa».

Hemingways kalte opp kattene etter kjente personer. En tradisjon som blitt holdt ved like. Her finnes Ingrid Bergman, Truman Capote, Sophia Loren, Greta Garbo, Agnes von Kuroswsky (sykepleieren i Adjø til våpnene). Men det er også katter med navn som Ivan og Frances, etter kjente orkaner som har rammet USA.

De mangetåede kattene kom opprinnelig til USA med et skip Marie Antoinette skulle vært med. I Europa ble slike katter ofte utryddet på grunn av overtro og heksejakt.

Luksuskatter
I dag lever mer enn 50 katter det gode liv på eiendommen. De blir matet og stelt daglig, og ellers klarer de seg sjøl. Inntrengende katter jages ut. Blir det orkan eller uvær, trekker kattene ned i kjellere og kroker som er det mest orkansikre på hele øya.

Hemingway hadde gode skrivedager i huset som han flyttet inn i sammen med kona Pauline i 1931. Rart å tenke på at forfatteren, som nå regnes som Key West store sønn, egentlig bare var på gjennomreiser fra Cuba og skulle være i byen et par dager-.

— Han ventet på en bil for kjøre videre, forteller Carol Shahaugnassy ved Turistkontoret på Key West. Først bodde han i leiegården i Casa Antiqua før han og Pauline kjøpte et av Key Wests flotteste hus i 1931.

MUSEUM: Nå er huset museum, åpent hver dag hele året.
MUSEUM: Nå er huset museum, åpent hver dag hele året. Vis mer

Hemingway fant seg etter hvert andre jaktmarker, og flyttet ut ved skilsmissen i 1939. Men kona Pauline ble boende til hun solgte huset til en annen familie i 1961. De skulle bo der sjøl, men pågangen var så stor fra folk som ville se den store forfatterens hus, at de bestemte seg for at det heller skulle bli et museum.

¨Se kattene live på webkamera: www.hemingwayhome.com

Hemingways Key West


The Ernest Hemingway Home & Museum,
907 Whitehead Street. Alle dager kl. 9 — 17.
Casa Antiqua, 314 Simonton Street, leiegård forfatteren bodde i før han kjøpte eget hus.
Sloppy Joe?s Bar, 201 Duval Street, hovedgata i Key West.
Besøk også Captain Tony?s Saloon, 428 Greene Street, som var den originale Sloppy Joe?s.
Blue Heaven, 729 Thomas Street, utekafé og tidligere bordell hvor Hemingway refererte hanekamper.

TURIST-INFORMASJON:
www.fla-keys.com

VED BASSENGET: En av de femti kattene koser seg ved svømmebassenget som fremdeles er Key Wests største.
VED BASSENGET: En av de femti kattene koser seg ved svømmebassenget som fremdeles er Key Wests største. Vis mer

FINEST: Her flyttet forfatteren inn i 1931 sammen med kona Pauline.
FINEST: Her flyttet forfatteren inn i 1931 sammen med kona Pauline. Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 816848133


Varnish cache server