Hemmeligheten under Themsen

En spasertur under Themsen anbefales – for alle andre enn dem som lider av klaustrofobi.

LONDON (Dagbladet): I snart 107 år har publikum hatt muligheten til å krysse London-elva til fots, under elvebunnen. 200 000 hvite fliser pryder tunnelen og gir den et inntrykk av både alder og ingeniørkunst.

De færreste turistene er klar over klenodiet.

Revolusjon. Det ble betegnet som en sosial revolusjon da Greenwich Foot Tunnel ble offisielt åpnet 4. august 1902. Prislappen kom på svimlende 127 000 pund.

Endelig kunne arbeiderne og deres familier fra de røykfylte bydelene i Docklands komme seg over i frisk luft og landlige omgivelser på den andre siden av elva.

Nå kunne også arbeiderne ved de travle skipsverftene bosette seg i større områder uten å være avhengig av ferje.

TERRORMÅL. Siden har tunnelen ligget der, men har langt fra hatt en fredfylt tilværelse.

– No pictures! nesten skriker heisføreren da Dagbladets entrer heisen med de gamle mahogniplatene på veggene. Heisføreren stirrer på kameraet som om det skulle være farlig.

Han forklarer fotoforbudet i heisen med at både han og arbeidsgiveren er redd for terrorister:

– Både tyskerne, IRA og muslimene har gjennom tidene prøvd å ødelegge tunnelen. Derfor er vi så strenge på fotoforbudet, sier han.

MARATON-TUNNEL. Å gå Themsen-tunnelen er nesten magisk. Alle som besøker storbyen bør unne seg denne opplevelsen.

Når du først er kommet ned i tunnelen, er det spesielt å møte folk som kommer motsatt vei. Først ser du bare skoene, så beina og deretter kommer hele kroppen til syne.

Årsaken er at den 370 meter lange tunnelen går i en U-formet bue slik at det er umulig å se gjennom hele tunnelen.

For å komme ned i tunnelen på 15 meters dybde, kan du enten gå trappene eller ta den vakre heisen. Deretter går tunnelen ytterligere ned i dypet. Ved høyvann ligger tunnelen 15 meter under overflaten.

IKKE EVIG LIV? I våre dager er det spesielt mange syklister som benytter tunnelen. Ikke alle de kondomdresskledde sprekingene har like stor respekt for oppslagene om at det er strengt forbudt å sykle gjennom den. Noen gir fullstendig blaffen og sykler på. De nølende har utviklet sin egen form for framkomst i et aldeles artig forsøk på å omgå sykkelbegrepet: De står på pedalen og bruker tohjulingen som sparkesykkel…

Etter at den ubemannede Docklands Light Railway ble forlenget over elva, har bruken av den gamle tunnelen blitt kraftig redusert.

Fansen frykter derfor at den kan bli stengt.

STASELIG: Greenwich Foot Tunnel, en over hundre år gammel
ferdselsåre under Themsen. Den staselige kuppelen skjuler inngangen
til smutthullet der det er forbudt (!) å sykle... Foto: Eivind Pedersen
STASELIG: Greenwich Foot Tunnel, en over hundre år gammel ferdselsåre under Themsen. Den staselige kuppelen skjuler inngangen til smutthullet der det er forbudt (!) å sykle... Foto: Eivind Pedersen Vis mer