BILLIGERE: I Tyrkia er tyrkiske lire billige for tida, og landet seiler opp til å bli nordmenns favortt-reisemål. Foto: LARS MYHREN HOLAND
BILLIGERE: I Tyrkia er tyrkiske lire billige for tida, og landet seiler opp til å bli nordmenns favortt-reisemål. Foto: LARS MYHREN HOLANDVis mer

Her er det blitt billigere å dra på ferie

Valutakurser gir utslag.

  Tallene forteller at det ikke er uten grunn at Tyrkia seiler opp som nordmenns største favoritt-reisemål. Aldri har standarden vært bedre - og tyrkiske lire tilsvarende billig. På ett år har valutasvingningene gjort tyrkiske varer og tjenester 10 prosent billigere, dersom du betaler med norske kroner.

Norske penger er også blitt mer verdt i populære land som England, Polen og Sverige, mens det er blitt hele 35 prosent dyrere å handle i Egypt. Norske penger er også blitt vesentlig mindre verdt i Kina, USA, Hong Kong, Thailand, Sveits, Danmark, de baltiske statene og resten av EU-området.

Norske kakser
-Uansett valutautvikling: Ikke glem at i utlandet regnes de fleste nordmenn som søkkrike, påpeker informasjonssjef Helen C. Begby i Apollo, Norges største turoperatør.

—Det er fortsatt veldig billig uansett hvor du reiser utenfor Norges grenser. Om halvliteren med øl koster 20 eller 22 kroner, ja, så blåser de fleste i det fordi det uansett er svært mye rimeligere enn vi er vant til i vårt eget land, sier Begby.

Store utslag
På oppdrag fra Dagbladet har vekslingsfirmaet Forex laget en oversikt over hvordan verdien av norsk valuta har endret seg i løpet av det siste året. Det aller største utslaget har vært i forhold til japanske yen, som er blitt 41 prosent dyrere på ett år. Landet er fra før svært kostbart, men valutaendringen gjør at japanske turister til Norge får mer å rutte med.

I den andre enden av skalaen ligger islandske kroner som er blitt en femtedel rimeligere. Vårt hardt prøvede broderfolk i vest er den hittil største taperen etter at finanskrisebølgen i fjor høst slo innover sagaøya som en tsunami.

Latterlig billig
Det er imidlertid flere måter å måle hvor du får mest igjen for pengene. Ikke glem at prisnivået er ganske forskjellig i store områder.

—I Bulgaria får du fortsatt et firestjerners hotell til prisen av et tostjerners hotell i Europa, sier Helen C. Begby i Apollo. Hun minner om at du fortsatt spiser og drikker både billig og godt i Bulgaria, trass i at norske penger er blitt åtte prosent mindre verdt det siste året.

—Det samme er tilfellet når du besøker Romania eller Albania. Her er det forsatt utrolig lave priser, sier Begby.

—Også i Tunisia er et svært billig reisemål. Spesielt er hotellprisene lave. Sør-Afrika har i mange år vært et rimelig land å feriere i.

BILLIG HOTELL: I Tunisia. Foto: HÅVARD NYHUS
BILLIG HOTELL: I Tunisia. Foto: HÅVARD NYHUS Vis mer

Men ingen slår vel Tyrkia. Her har det vært billig helt siden landet valgte å satse på turisme, sier hun.

Kostbar service
Begby minner om noen enkle knep du kan bruke for å spare ytterligere litt penger.

—Først og fremst er det viktig å velge riktig hotell. Mange bor på fire og femstjerners hoteller, uten at man kanskje har behov for alle tilbudene som finnes på hotellet. Jeg anbefaler å tenke etter hvilke tilbud man faktisk bruker og deretter se hva som er inkludert i prisen. Husk også at du i Tyrkia kan bli krevd for opptil 10 euro pr. døgn for å bruke airconditionen på rommet - eller at strandstoler i Egypt kan koste både 1.500 og 2.000 kroner i uka for en familie på fire, sier hun.

Begbys eget ferieparadis er i Hellas.

—Landet har klart å beholde sjarmen. Dessuten er nordmenn svært godt likt i Hellas. Det er fordi vi oppfører oss fint - og bruker mye penger, sier hun.

Informasjonssjef Helen C. Begby i Apollo synes nordmenn er i utlandet egentlig er svært rike, uansett reisemål.

-BRA HOTELLSTANDARD: I Bulgaria. Foto:_TRULS BREKKE
-BRA HOTELLSTANDARD: I Bulgaria. Foto:_TRULS BREKKE Vis mer