Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Herskapelig og jordnært

Midt i Mjøsa ligger Hoel Gård, vakkert plassert i landskapet som av mange betegnes som Norges Toscana.

HERSKAPELIG:Siden 1993 har vertskapet Vigdis og Per Eilif Sandberg benytter de mange bygningene og deres kulturhistorie til å ønske gjester velkommen. Bentleyen og Volvo-bussen er viktige når det kommer bryllupsgjester til gards. Nå er de «håndplukket» av Innovasjon Norge. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
HERSKAPELIG:Siden 1993 har vertskapet Vigdis og Per Eilif Sandberg benytter de mange bygningene og deres kulturhistorie til å ønske gjester velkommen. Bentleyen og Volvo-bussen er viktige når det kommer bryllupsgjester til gards. Nå er de «håndplukket» av Innovasjon Norge. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| NES PÅ HEDMARKEN (Dagbladet): Lindealleen står der grønn og majestetisk og ønsker velkommen. Fra Mjøsa til langt opp på åsen, herskapelig i hele sin lengde. Eldgamle trær, med sine fortsatt grønne oktoberblader, som peker høstnese til gulnende bjørker.

Ankomsten er flott fra riksvei 213.

VEDFYRT: Den gamle bakerovnen i grua på kjøkkenet er blitt uunnværlig og gir ferskt brød til alle måltider. Vertskapet ordner her nybakt til lunch.
VEDFYRT: Den gamle bakerovnen i grua på kjøkkenet er blitt uunnværlig og gir ferskt brød til alle måltider. Vertskapet ordner her nybakt til lunch. Vis mer

Fra sjøsiden er den storslagen.

LUNSJ: Livèchekylling servert med friske grønnsaker, squash, løk, sjampinjong, paprika og kremet soppsaus. Hasselbackpoteter. En frisk Riesling eller Freiburger Pinot Gris anbefales til kyllingen.
LUNSJ: Livèchekylling servert med friske grønnsaker, squash, løk, sjampinjong, paprika og kremet soppsaus. Hasselbackpoteter. En frisk Riesling eller Freiburger Pinot Gris anbefales til kyllingen. Vis mer

Tunet er av den aller største sorten, på størrelse med en fotballbane og ligger det graskledd omkranset av tuntrær og små veier.

ENKEL SORBET: Plomme fra gården, anis, hel kanelstang, vaniljestang, hvitvin og vann.
ENKEL SORBET: Plomme fra gården, anis, hel kanelstang, vaniljestang, hvitvin og vann. Vis mer

Det er en liten spaser tur mellom våningshus og låven. Den er tradisjonell rød med hvite staffasjer, dekker 3000 m2 og har to tårn, klokke og spir. Hovedhuset ligger opphevet, 700 m2 vernet historie med utsikt over Mjøsas vann og gårdens 1350 mål dyrket mark.

—Velkommen til gards, Vigdis Sandberg tar imot i det vi bestiger steintrappa til hovedinngangen.
Hun har vertinnestakken på og et ekte smil gjør velkomsten varm.
En levende og jordnær side av all herkapeligheten i omgivelsene.
Vedfyrt bakerovn

SKOGSOPPSUPPE: Kraftig, rund og god.
SKOGSOPPSUPPE: Kraftig, rund og god. Vis mer

Inne er det varmt og lunt. Stor takhøyde og stuer på rekke og rad med historiske møbler, 1800-talls, med sofaer i biedermeierstil.

VARMRØKT DUEBRYST: Servert med kremet skogssopp, tyttebær og godt flatbrød.
VARMRØKT DUEBRYST: Servert med kremet skogssopp, tyttebær og godt flatbrød. Vis mer

Vi blir tatt med til kjøkkenet. Det er bonderødt og romslig. Langbordet har noen hundre år med måltider bak seg. Gruen er stor og hvit med vedfyrt bakerovn. Her vanker det steinbakt og lunt ferskt brød til frokost og lunch.

KALVEFILET: Servert med glaserte rotgrønnsaker, sukkererter, kremet saus og tyttebær, samt gårdens urtebakte poteter.
KALVEFILET: Servert med glaserte rotgrønnsaker, sukkererter, kremet saus og tyttebær, samt gårdens urtebakte poteter. Vis mer

—Kyllingretten er vår tradisjonelle lunsjrett. Det er viktig at brystet har skinnet på for å gi et saftig og smakfullt resultat, forteller vertinnen. Husbonden, Per Eilif Sandberg, ankommer rett fra kyllingfjøset. Etter å ha hengt av seg i kjøkkengangen er han er like hjertelig til stede, en stolt tredjegenerasjon Sandberg på Hoel, og ekte gardbruker. Bestefaren kjøpte gården i 1932 etter å ha bestyrt den fra 1926.

HJEMMELAGET ISPARFAIT: Tilsmakt med likør og anrettet på nøttebunn servert med gårdens marinerte kirsebær.
HJEMMELAGET ISPARFAIT: Tilsmakt med likør og anrettet på nøttebunn servert med gårdens marinerte kirsebær. Vis mer

Hoel Gård har navn etter den første private eieren, Halvor Hoel, forteller Sandberg.

—Forfedrene til Halvor tok gardsnavnet Hoel når de kom til Nes ca. 1670. Den første Hoel var mest kjent for sine kvinnehistorier, deltaker i bondeopprøret mot embetsverket, og at han ble valgt inn på Stortinget, men stemt ut igjen av sine likemenn.

—Først var stedet et kirkegods, nevnt i et pavebrev 1393, seinere overtatt av «Kronen» etter reformasjonen 1537, forteller verten.

Deler av et vikingsverd er funnet på garden og vitner om tidlig bosetning. Ei bronsespenne funnet i jorda her er datert til 5-600 tallet. Begge er nede i gårdsmuseet.

HALVOR HOEL: Han sies å fortsatt være tilstede.
HALVOR HOEL: Han sies å fortsatt være tilstede. Vis mer

Mat og historie

GJENFERDET: I dette rommet er det bare kvinner som har opplevd en fornemmelse av Halvar Hoel (1766-1852). Han var kjent for sine kvinnehistorier, og mange frieravslag fra de utkåredes fedre. Foto: Ole C. H. Thomassen
GJENFERDET: I dette rommet er det bare kvinner som har opplevd en fornemmelse av Halvar Hoel (1766-1852). Han var kjent for sine kvinnehistorier, og mange frieravslag fra de utkåredes fedre. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Museet, det er det gamle grisehuset. Dette er også festlokale med historiske landbruksgjenstander som miljøskapere. En norskbygget traktor av det aller tidligste og Reodor Felgenaktige slaget, dombjeller og håndsmidde låser med nøkler i tungvektsklassen. Akevittflasker fra lokale brennerier, fra før forbudstida, bruksgjenstander som forteller stille historier med sitt blotte nærvær, — og et hjemmebrentapparat.

Her får gjestene god mat med historie attåt.

HÅNDPLUKKET: Hoel gård har vært eiet av tre slekter. Halvor Hoel anla hagen, Gorm Petter Wessel Wind Kildal fullførte planene med alleen og bygde 3000 m2 låve. Mens Lillehammer-OL og familien Sandberg har satt Hoel Gård på matkartet.
HÅNDPLUKKET: Hoel gård har vært eiet av tre slekter. Halvor Hoel anla hagen, Gorm Petter Wessel Wind Kildal fullførte planene med alleen og bygde 3000 m2 låve. Mens Lillehammer-OL og familien Sandberg har satt Hoel Gård på matkartet. Vis mer

Noen av dem kommer med historisk båtcharter til Hoel Gårds egen brygge, med «Mjøsas hvite svane», eller Skibladner som den heter. De festkledde med høye hæler fraktes til gards i Volvo-bussen fra 1929 eller i den klassisk tofargede, sølv og dueblå Bentleyen.

NORGES TOSCANA: På Nes-halvøya, helt nede ved Mjøsa, ligger Hoel Gård. Idyllisk til i landskap som på folkemunne kalles «Norges Toscana». Vigdis og Per Eilif Sandberg eier en kulturarv som årlig krever rundt sekssifrede kronebeløp i løpende vedlikehold av bygningene.
NORGES TOSCANA: På Nes-halvøya, helt nede ved Mjøsa, ligger Hoel Gård. Idyllisk til i landskap som på folkemunne kalles «Norges Toscana». Vigdis og Per Eilif Sandberg eier en kulturarv som årlig krever rundt sekssifrede kronebeløp i løpende vedlikehold av bygningene. Vis mer

Hit kommer gjestene for atmosfæren og de storslagne omgivelsene. Men kanskje mest av alt for den gode maten.

BRUDESUITEN: I en egen pavilliong i parken ned mot Mjøsa ligger rommet hvor bare småfuglene hører sengeknirken.
BRUDESUITEN: I en egen pavilliong i parken ned mot Mjøsa ligger rommet hvor bare småfuglene hører sengeknirken. Vis mer

Mat og tradisjon

SOVE: Rommene har gamle møbler og lun atmosfære, gode madrasser og myke dyner.
SOVE: Rommene har gamle møbler og lun atmosfære, gode madrasser og myke dyner. Vis mer

De særegne omgivelsene, historien og ikke minst maten har gitt Hoel gård plass på Innovasjon Norges «Håndplukket», et kvalitetsstempel som forplikter.

— Vi er midt i Schønberg Erkens rike forteller vertinna, med en anelse medbrakt dialekt fra Snåsa.

HÅNDPLUKKET: Portnerboligene helt nede ved Mjøse er i dag hotellrom.
HÅNDPLUKKET: Portnerboligene helt nede ved Mjøse er i dag hotellrom. Vis mer

Maten som serveres her har en arv fra tradisjoner påvirket og tatt vare på i den berømte kokebokforfatterens udødelige « Stor kokebok for større og mindre husholdninger».

GRISEHUSET: Gårdsmuseet viser gobiter som denne norskbygde traktoren. Her inntas festmåltider med gamle bruksgjenstander som miljøskapere og historieknagger.
GRISEHUSET: Gårdsmuseet viser gobiter som denne norskbygde traktoren. Her inntas festmåltider med gamle bruksgjenstander som miljøskapere og historieknagger. Vis mer

Råstoffene er egne eller fra lokale produsenter så langt som mulig. Reinsdyrfileter fra hjemtraktene til husfrua er et av unntakene. Her er det kortreist som gjelder.

HISTORIE Etter mange hundre år i jorda ble denne beltespennen som er datert til 5-600 tallet funnet på Hoel gård.
HISTORIE Etter mange hundre år i jorda ble denne beltespennen som er datert til 5-600 tallet funnet på Hoel gård. Vis mer

Husets aperitiff er en ny opplevelse, hvit vermut og akevitt.

BELTESPENNA: Dette er en kopi av spenna som er funnet på gården og som er datert til 5-600 tallet.
BELTESPENNA: Dette er en kopi av spenna som er funnet på gården og som er datert til 5-600 tallet. Vis mer

Aftenens måltid er en femretter.
Høstriktig, kraftig, skogsoppsuppe avløses av eksotisk varmrøkt duebryst. En smakfull hvit fra Alsace balanserer flott. Plommesorbeten gir hvile til smaksløkene før kalvefiletens møre mildhet finner vei til ganen, sammen med en rød italiener, en Valpolicella ripasso. Isparfaiten med følge av cognacdrenkte kirsebær får en ungarsk Tokayer og kaffe til.

Fru Henriette Schønberg Erken ville applaudert, er vi sikker på.

Gjenferd og skjørtejeger

Mørket har for lengst senket seg. Det er tid for historier.

Av den smånifse sorten.

Gamle Hoel som forlot denne verden i 1852 har ikke helt fått roen. Han ble aldri gift, men tinglyste farskap og fulle rettigheter til sine tre barn.

Minst tre kvinner påstår å ha opplevd den gamle vise seg.

—Rommet han foretrekker er tomt i kveld, dessuten viser han seg bare for kvinner, forteller verten ved måltidets slutt.

Vi nyter de siste dråper før det skal soves kongelig, på samme rom, og i samme seng, som kongen, forteller vertinnen.

Det er blitt seint.
Kyllingene skal fôres i kveld, og i morgen klokka halv sju.
Verten trekker i kjeledress igjen, fulgt av vertinnens treffende bemerkning:

—Her er det herskapelig, men jordnært.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media