Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Himmelsk førjulssmak i Aukrust-land

Alvdal er mer enn Kjell Aukrusts Flåklypa og mandelpotet. Her er det mulig å få seg et herlig måltid med utsikt attåt.

PÅ KJØKKENET: Fra venstre Irene Kinn (47), Stine Kathrin Pedersen , Pia Steidel (39), Kristin Skanke (44) og Reidar Einarsrud. Alle Foto: Ole C. H. Thomassen
PÅ KJØKKENET: Fra venstre Irene Kinn (47), Stine Kathrin Pedersen , Pia Steidel (39), Kristin Skanke (44) og Reidar Einarsrud. Alle Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALVDAL (Dagbladet.no): Utsikten er helnorsk. Velkomsten hjertelig. Tronsvangens sjef, Kristin Skanke og eierne, Runar Einarsrud og Pia Steidel, viser oss inn i den lyse spisesalen. Servitørene er på spranget og liflige dufter slipper ut fra kjøkkenet.

Det er damask og hvitt på bord og stoler. Dekketøyet har et kontinentalt moderne design. Det handler om lokal og regional mat, uansett fat.

—Vi ønsker å være stedet du ønsker deg tilbake til, smiler Kristin. —Og vi prøver alltid å skaffe det folk ønsker.

Et av mange mindre kjente steder rundt om i landet som byr på lokale mattradisjoner. Og et perfekt sted for å få en forsmak på jula.

TRONSVANGEN: Vertskap og eiere Pia Steidel (39)og Runar Einarsrud(51) med datteren Madeleine (2)  foran Tronsvangen.
TRONSVANGEN: Vertskap og eiere Pia Steidel (39)og Runar Einarsrud(51) med datteren Madeleine (2) foran Tronsvangen. Vis mer

—Råstoffene skal ha lokale røtter, skyter Runar inn. I kveld kommer maten fra Alvdal, Vingelen og Røros.

En liten bit av Norge.

Skjørost. Først får vi en smaksopplevelse sammensatt av gårdsprodukter fra fjellbygda Vingelen og Røros.

SPRINGAR Kristin Skanke fronter Tronsvangen Seterhotell.
SPRINGAR Kristin Skanke fronter Tronsvangen Seterhotell. Vis mer

Det er spekemat og skjørost, med flatbrød, økologisk seterrømme og Røros-smør på fatet. Mye og lang smak. Smøret skiller seg ut med en syrlighet som forklares med at det er kinnet fra seterrømme og ikke fra fløte.

Blomkålsuppe. Det er tid for husets blomkålsuppe. Den kommer i tradisjonell dyp tallerken, kremet og kraftig. I suppa er det fjellmandel og blåmuggost fra Eggen Gårdsysteri. Den er drysset med frisk gressløk, godt for smak og utseende.

Tilbehøret med ovnsstekt spekeskinke og ostekjeks av butterdeig hever suppa til en himmelsk smaksopplevelse. Måltidets desiderte høydepunkt og alene grunn nok til å besøke stedet.

FROKOST: God mat med utsikt.
FROKOST: God mat med utsikt. Vis mer

Vingelenlam.
Hovedretten er lokalt lam. Lammecarré fra fjellbygda Vingelen. Mild smak av ungt fjellbeitet lam. Tilbehør av blomkål, brokkoli, gulrot og fløtegratinerte poteter. Traust, tradisjonelt og godt. Med den forannevnte blomkålsuppa ville vi foretrukket rosenkål i stedet for de andre grønnsakene.

Desserten. Hvis vi skal sette fingeren på noe, må det bli Tronsvangens hjemmelagede karamellpudding. Dette ble en liten nedtur siden hjemmelaget karamellpudding er vår favorittdessert helt siden barnsben av.

Denne versjonen var av den litt lettere sorten laget med melk og ikke fløte. Dessuten hadde nok puddingen vært på kokepunktet siden det var dannet litt luftbobler. Laget med vaniljestang og smaksmessig grei nok, men ingen høydare. Vi sverger til Schønberg Erkens oppskrift med bare kremfløte og egg, - 12 egg til én liter fløte, men bare seks av eggehvitene!

FORETT: Spekemat og skjørost, flatbrød,Rørossmør og rømme.
FORETT: Spekemat og skjørost, flatbrød,Rørossmør og rømme. Vis mer

Husets vin. På Tronsvangen har de valgt en hvit Alsac fra Dopff & Irion, en riesling som husets. Den går til det meste av fisk og skalldyr, samt til fugl. Et greit valg. Som den røde husets er valgt Chapelle du Bois, 2006. Lang ettersmak og god fylde. Merlot (30%), Grenache (40%) og Carignan (30%) utgjør drueråstoffet. Fin etikett og mye vin for under 90 kroner hos Vinmonopolet.

Hotellet var tidligere eiet og drevet av Runar Einarsruds foreldre. Det ble solgt da farens helse ikke strakk til. Nå har telekomgründeren (Nordic Telecom) kjøpt det tilbake. Han vokste opp med turisme på Skjennungstua som foreldrene drev i mange år.

—Nå er målet å gjøre Tronsvangen til et sted som er åpent 24 timer i døgnet, året rundt, forteller Einarsrud.

I disse juletider har de bra med pågang fra grupper som vil ha sitt julebord, men det er fortsatt muligheter for førjulsovernatting og noen åpninger for julebord for smågrupper. De holder åpent hele jula.

LAM: Fjellgått lam fra VIngelen.
LAM: Fjellgått lam fra VIngelen. Vis mer

Her er du garantert en hvit jul, og med tid og stunder har de ambisjoner om å trekke til seg flere turister vinterstid.

—Vi skal bli bedre på skiturisme, sier Einarsrud. Rett utenfor døra kan du spenne på deg skia og suse ut i Alvdals totalt 130 kilometer med skiløyper.

I Sissels seng.
Etter en sein middag, kaffe og kveldstur, bærer det til sengs.

FROKOST: Trollkrem laget med lokale tyttebær og økologisk fløte.
FROKOST: Trollkrem laget med lokale tyttebær og økologisk fløte. Vis mer

Natten tilbringes i senga der Sissel Kyrkjebø sov i sommer. Hun sang på Tronsvangen 19. juli.

Til da ble dette rommet pusset opp slik at det framstår som det mest tiltalende blant Tronsvangens fortsatt typiske 60-tallsrom.

—Vi kan ikke skryte av noe annet en god mat og god service, smiler Kristin Skanke.

MED PERSILLE: Kristins Egg og bacon
MED PERSILLE: Kristins Egg og bacon Vis mer

Frokosten.
Morgenmåltidet er av den krevende sorten. Her må du ha god tid og stor matlyst.

Nystekte rundstykker, brød og vaffel, sammen med en stor porsjon egg og bacon à la Kristin. Her legges lista høyt. Spekemat og ost, frukt og grønt setter farge på måltidet. Det hele avrundes med en vidunderlig trollkrem.

Rørte friske tyttebær og stivpisket krem gir en lyserød start på dagen i dobbel forstand.

HIMMELSK: Husets blomkålsuppe servert med ovnsstekt spekeskinke og ostekjeks av butterdeig.
HIMMELSK: Husets blomkålsuppe servert med ovnsstekt spekeskinke og ostekjeks av butterdeig. Vis mer